Film: Hard to become who you are

hard to become who you are

“The youth of today wants to find out who they are. What are their roots?  That’s why they first have to go back in time, passing by different stations to memorize the World Wars, the Cold War en the current Crisis”

Op 8 en 9 november 2013 bezocht ik de VGN geschiedenisdidactiek conferentie in Vught. Tijdens de opening van deze conferentie kregen we een voorproefje te zien van de film ‘Hard to become who you are’ van Wim Kratsborn. De film gaat over een groep jongeren die een soort tijdreis maken door de geschiedenis. Van de Eerste Wereldoorlog tot de huidige economische crisis. 

Sinds januari 2014 is de film van Wim Kratsborn in zijn geheel op Youtube te zien.  De groep jongeren afkomstig uit verschillende landen over de wereld, ontmoeten elkaar in discotheek ‘Feels like heaven’ in Instanbul. Ze gaan met elkaar op reis naar ‘To-gatherland’, ‘it’s not on the map, but the destination of all‘. De groep jongeren reist per trein en komt op deze manier terecht in historische gebeurtenissen. Zo belanden zij bijvoorbeeld ineens in de Eerste Wereldoorlog in de slag om Passendale. Vervolgens als de groep de reis voortzet naar ‘To-gatherland’, zitten ze ineens in de trein naar Auschwitz. En zo gaat de reis voort.

Het is één groot leerproces, waarbij de jongeren opzoek gaan naar hun eigen identiteit en geschiedenis. Ook leren zij zich verantwoordelijk te voelen, voor leefomgeving en de mensen om hun heen. Hierbij wordt  op een interactieve manier gebruik gemaakt van digitale leermiddelen en social media. Het speelt helemaal in op de beleveniswereld van de jongeren. Muziek speelt een grote rol in de film, ook de teksten die bijvoorbeeld bij bekende nummers horen worden gebruikt in het dialoog tussen de jongeren.

Butterfly learning

Butterfly touch: design door Christiane Kraus en Wim Kratsborn

Behalve dat de film in zijn geheel aangeboden kan worden als lesmateriaal, kunnen er ook scenes uit de film gebruikt worden.

‘Film is passion driven learning distinguishing good or bad and encouraging empathy, self-
awareness and emotional intelligence.

Young people look ‘through the eyes of the other’ andunderstand what’s going on in the world around them, including historical, biographical andcultural information.’ (Goncalves, 2009)

.

Wim Kratsborn is de auteur van het boek ‘Onvoorspelbaar verleden’ , een boek dat gebruikt op de PABO. Momenteel is Kratsborn bezig met een herziene versie hiervan, gericht op verschillende leerstijlen en de digitale leeromgeving. Ook gaat hij samenwerken met digitaal expert Carl Smith, voor het presenteren van de film en het verder ontwikkelen van multiple learning.

“This is not a film, but a passion driven learning journey”

Beeldmateriaal

Je kunt de film hier online bekijken:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.