‘Weet je eigenlijk waar de zin “ik ben dik” voor staat?’ vroeg ik aan mijn moeder. ‘Nee, wat bedoel je daarmee?’
‘Ik ben erachter gekomen dat het een vertaling is van iets anders.’ ‘Wat dan precies?’
‘Dat ik niet goed genoeg ben. Als ik tegen mijzelf zeg: ik ben dik, zeg ik eigenlijk: ik ben niet goed genoeg.’
Jessica Meijer is de schrijfster van het boek ‘Een blik jodenkoeken’ dat in 2013 uit kwam. Het is een autobiografisch verhaal. Jessica beschrijft hoe haar leven verliep vanaf het moment dat haar vader onverwacht overlijdt. Ze drukte jarenlang haar gevoelens weg en ontwikkelde een eetstoornis.
Jessica’s ouders zijn gescheiden, ze woont bij haar moeder. Met haar vader had ze tot haar vierde levensjaar geen contact. Daarna ziet ze haar vader geregeld.
Jessica’s vader was de bekende schrijver en interviewer Ischa Meijer. Hij woonde samen met zijn vriendin Connie Palmen, dochter Jessica blijft regelmatig een weekendje slapen of gaat spontaan even langs. Op zijn verjaardag overlijdt Ischa Meijer totaal onverwachts aan een hartstilstand. Jessica is dan nog maar 10 jaar oud.
Jessica is die dag gewoon naar school gegaan en weet nog niet wat er gebeurd is. Ze had wel het idee dat er iets aan de hand was. Iemand had haar die dag namelijk gevraagd of alles goed met haar vader was, diegene had die ochtend een ambulance voor het huis zien staan. Smartphones en Social Media waren er nog niet in die tijd. Jessica besluit langs te gaan om te kijken of alles goed is. Op een zeer kille manier komt ze erachter dat het helemaal mis is.
Jessica kan in deze periode niet goed met haar gevoelens omgaan. Doordat haar vader een bekende Nederlander was, wordt zij steeds weer geconfronteerd met zijn dood. In deze periode begint de eetstoornis van Jessica zich te openbaren. Om haar gevoelens te onderdrukken krijgt ze eetbuien. Als ze eet, vergeet ze de wereld even om haar heen. Tijdens deze eetbuien krijgt Jessica enorme hoeveelheden binnen, waardoor ze aankomt. Dit maakt haar steeds meer onzeker over zichzelf.
Enkele tijd later schrijft Connie Palmen één van haar meest bekende boeken, I.M. Over haar liefdesrelatie met Jessica’s vader Ischa en de periode na zijn dood. Dit boek heeft een grote impact op Jessica. Overmand door emoties die ze niet kwijt kan, is dit de periode waarin zij begint met overgeven. Het lijkt de ideale oplossing in het begin, maar langzamerhand verliest ze zichzelf hierin en beheerst het haar leven.
Jarenlang lijdt Jessica aan boulimia en zoekt tevens uitvluchten in drugs, seks en alcohol. Omdat Jessica voor de buitenwereld een opgewekt persoon lijkt en een ‘normaal’ gewicht heeft, weet niemand wat er werkelijk in haar om gaat.
Dit is boek is behalve een beschrijving van een rouwproces, ook een open en eerlijke zoektocht naar wie Jessica zelf is.
Waarschuwing: in dit boek worden sommige scenes expliciet beschreven wat niet voor iedereen even fijn is. Ook worden er gewichten in het boek genoemd, wat voor sommige mensen als een trigger kan werken.
Beeldmateriaal: