Webapp: Piktochart

piktochart

Met de webapplicatie Piktochart kun je zelf een infographic maken. Een infographic is een afbeelding waarmee je informatie op een aantrekkelijke, visuele manier kunt presenteren. Veel bedrijven maken hier bijvoorbeeld gebruik van om onderzoeksresultaten te presenteren. Met de gratis variant van Piktochart kun je dat nu ook zelf doen!

Je hoeft hier niets voor te downloaden, het enige wat je nodig hebt is een computer, een internetverbinding en een account. Als je al een Google account hebt is het helemaal makkelijk, dan kun je gewoon hiermee inloggen.

Ga naar: www.piktochart.com

Als je de gratis variant hebt, kun je kiezen uit 2 sjablonen of een leeg blad die je helemaal zelf kunt vormgeven. Als je de betaalde versie hebt kun je uit veel meer sjablonen kiezen.

hoe maak je een infographic 3

1. Hoe maak je een infographic met Piktochart? Kies een sjabloon of maak je eigen infographic.

2. Hoe maak je een infographic? Geef je infographic een titel

2. Hoe maak je een infographic?
Geef je infographic een titel

3. Hoe maak je een infographic? Je kunt de content aan de linkerkant toevoegen. Ook kun je de kleuren aanpassen. Als je wilt kun je je eigen afbeelding uploaden.

3. Hoe maak je een infographic?
Je kunt de content aan de linkerkant toevoegen. Ook kun je de kleuren aanpassen. Als je wilt kun je je eigen afbeelding uploaden.

Het werkt bijna als een soort van PowerPoint, je schuift de content naar keuze naar de gewenste plaats. Het is letterlijk, aanpassen, klikken en schuiven.

Verschillen gratis en betaalde versie

Met de gratis versie zijn er beperkte mogelijkheden, zo is er geen uitgebreide keuze aan content beschikbaar. In de betaalde versie is dit wel. De betaalde is er eigenlijk voor ‘luie’ mensen, die liever kant en klare sjablonen gebruiken en een grote keuze aan afbeeldingen willen hebben.

Als gebruiker van de gratis versie kun je maar kiezen uit twee sjablonen, maar daar staat wel tegenover dat je zelf plaatjes kunt uploaden. Met iets meer moeite, kun je nog steeds een mooie infographic maken.

Het grootste voordeel wat de betaalde versie heeft is dat er geen reclame onderaan je infographic staat.

Hoe kun je infographics toepassen in het onderwijs?

Enkele voorbeelden van een infographic die ik zelf gemaakt heb om te gebruiken in de klas:

Conflict in Israel Conflict Israel De stad (1)

Als je op de afbeeldingen klikt kun je ze groter maken.

Je kunt voor de leerlingen een infographic maken om zo op een systematische manier de lesstof te verduidelijken of samen te vatten.

Vooral voor leerlingen die visueel zijn ingesteld is een infographic een fijne manier om informatie tot zich te krijgen. Maar ook voor andere leerlingen kan dit leerbevorderend werken. Veel leerlingen houden er niet van lappen tekst te lezen en haken af als zij dit wel moeten doen. Voor dyslectische leerlingen is dit al helemaal een crime.

Natuurlijk ontkom je er op school niet aan om te lezen als leerling. Wel kun je het als docent aantrekkelijker maken voor hen.

Voorbeelden van het gebruik van Piktochart in het onderwijs

Bij een vak als aardrijkskunde kun je bijvoorbeeld allerlei kaarten van de wereld of werelddelen gebruiken. Als de nadruk dan op een bepaald land moet liggen, geef je deze een andere kleur. Populaties of economische gegevens kun je gemakkelijk aanpassen.

Bij economie kun je de leerlingen onderzoeksresultaten zelf in een infographic laten maken. Of bijvoorbeeld bij de profielwerkstukken in de Tweede Fase.

Ook kun je infographics door leerlingen laten maken over een bepaald onderwerp Deze infographics kunnen ze dan presenteren voor de klas.

Wat ik zelf momenteel doe is bepaalde onderwerpen van de vakken die ik geef in een infographic samen te vatten.

Andere mogelijkheden met Piktochart

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden met PIktochart. Het wordt vooral gebruikt om onderzoeksresultaten op een aantrekkelijke manier vorm te geven. Net zoals leerlingen, houden de meeste mensen ook niet van lappen tekst.

Mensen lezen over het algemeen niet graag een onderzoeksverslag. Maar als de resultaten zijn vormgegeven in een schematisch overzicht met kleurtjes en afbeeldingen wordt het al heel wat aantrekkelijker. Op deze manier bereik je dan veel meer mensen.

Kijk maar eens naar de voorbeelden die de site zelf geeft.

Analogize clarity Easter The-Startup-Way

Klik op de afbeeldingen om deze groter te maken.

Er zijn zoveel mogelijkheden, de beste tip die ik kan geven is er zelf mee aan de slag te gaan!

Probeer het zelf uit op: http://www.piktochart.com

 

 

3 gedachtes over “Webapp: Piktochart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.