Plog: 19 t/m 25 mei

Plog2

Iedere zondagavond plaats ik een plog op mijn digitaal klaslokaal. Een plog is een fotoverslag die je op je blog zet, met de P van photo.

Bekijk het overzicht van afgelopen week, 19 t/m 25 mei

Maandag 19 mei: Begrijpend lezen

Nieuwe methode van Malmberg. Een zogenaamde reparatiecursus voor (brugklas) leerlingen die moeite hebben met begrijpend lezen,

Nieuwe methode van Malmberg. Een zogenaamde reparatiecursus voor (brugklas) leerlingen die moeite hebben met begrijpend lezen,

Ook vandaag was het weer prachtig weer, (bijna) iedereen is in zomerstemming. We hebben nog maar een paar lesweken te gaan op school en dat is goed te merken.

Deze dag lag er een pakketje in mijn postvakje. Beoordelingsexemplaren van ‘leesvaardigheid’ van uitgeverij Malmberg. Deze methode is een speciale reparatiecursus voor leerlingen die een achterstand met begrijpend lezen hebben of hier moeite mee hebben. Binnen 18 tot 24 lesuren zou deze cursus de leerlingen naar niveau 1F moeten brengen. Ben benieuwd, zou hier graag mee aan de slag gaan. Ben alleen bang dat het dit schooljaar niet meer gaat lukken, alles is al helemaal volgepland! Volgend jaar weer nieuwe kansen, kan ik het ook op mijn gemak eerst zelf helemaal doornemen.

Dinsdag 20 mei: Anne Frank keuzeblok

20140520_112734 20140520_112803 20140520_112814 20140520_11283620140520_112859

Vorige week zijn we op school begonnen met nieuwe keuzeblokken, de laatste van dit schooljaar. Zoals ik al eerder geschreven heb zijn dat 2 blokuren waarin de vakdocent een workshop geeft. (Zie hier de pagina over keuzeblokken). Dit kan bijvoorbeeld verdiepingsstof zijn, het aanleren van een nieuwe vaardigheid of juist op een praktische manier met de lesstof bezig zijn. Er is voor elke leerling wel iets dat aansluit bij zijn of haar belevingswereld. Begin van het jaar presenteren de docenten al hun workshops en de leerlingen mogen hier dan een top 10 van maken.

Met de leerlingen ben ik bezig met het keuzeblok ‘Anne Frank’. Deze dag zijn we begonnen met de opdracht: ‘Anne en ik’. De leerlingen maken hierbij een collage waarin zij een vergelijking maken tussen leeftijdsgenoot Anne Frank en zichzelf. Op een formaat papier naar keuze maken de leerlingen de vergelijking. In kleur, afbeeldingen, foto’s etc. beelden de leerlingen aan de ene kant Anne Frank uit. Wie was zij eigenlijk? Hoe zou je haar portretteren? En aan de andere kant beelden de leerlingen zichzelf uit.

De leerlingen hebben deze twee lesuren heerlijk gewerkt. Een groepje jongens vond het toch wel erg moeilijk al dat knippen en plakken. Zij maken nu deze collage op de computer. Het kan allemaal, juist goed dat de leerlingen zo betrokken zijn! Komende dinsdag gaan we weer verder. (Zie hier artikel over Anne Frank)

Lesmateriaal: Opdracht: Anne en ik –> Een collage maken waarin leerlingen zichzelf vergelijken met Anne Frank. 

Woensdag 21 mei: Juichpak van de Jumbo

juichpak

Spaar nu voor een juichpak bij de Jumbo!

Ik ben ook aan het sparen voor een juichpak! Ik heb trouwens geen idee wie die Roy Donders is, maar ik vind het pak waar je voor kunt sparen wel heel leuk. Niet iedereen is enthousiast over dit pak. Het meisje achter de kassa bij de Jumbo, een oud-leerling, was vol verbazing dat ik hier echt voor ging sparen. “Ja maar Maaike, ga je dit dan écht aantrekken? Nee toch?”. Mocht je zegeltjes overhebben, ik houd mij aanbevolen..

’s Avonds zou ik meedoen met een webinar (online seminar op internet) om kennis te maken met PulseOn, een platform voor gepersonaliseerd leren. Dit had ik al eerder met een collega op school geprobeerd, maar toen konden we niet inloggen omdat deze poort geblokkeerd was op school. Door technische problemen dit keer met mijn eigen laptop thuis, kon ik helaas voor de tweede keer niet inloggen! Volgende keer gaan we het gewoon nog een keer proberen, driemaal is scheepsrecht toch?

Donderdag 22 mei: Insectenhotel en Webinar 

20140522_103302

Insectenhotel

20140522_163256

Webinar met Meester Gijs

Mijn vriend en ik zitten in een luxe positie, we hebben twee huizen. Eén waarin wij wonen en in de andere zijn we lekker aan het klussen. Het is een oud huis dus er moet ook veel aan gebeuren, iedere keer een stukje erbij. Klussen is niet helemaal mijn ding, maar het inrichten van ons huis en tuin vind ik dan wel weer heel erg leuk.

’s Ochtends voor school zijn we nog even in de tuin bezig geweest. Het insectenhotel wat mijn vriend gemaakt heeft, heeft een mooi plekje op de schutting gekregen. Een insectenhotel is een speciaal ‘huisje’ voor insecten, er zit verschillend natuurlijk materiaal in zodat je een zo perfect mogelijk leefklimaat voor de insecten creëert. Op deze manier zou je ‘goede’ insecten in je tuin lokken, wat vooral nuttig is voor groente of fruit die je in de tuin hebt. Ben benieuwd wanneer de eerste gasten inchecken.

’s Middags kreeg ik van een collega een link naar een webinar over gebruik van media in de klas. Ik was eigenlijk al onderweg naar huis, maar besloot toch even snel in te loggen op school. Dit webinar deed het in één keer. De bekende Meester Gijs kwam hier ook aan bod, hij vertelde over de verschillende applicaties die hij in zijn lessen gebruikt, over zijn website en de manier waarop hij zijn filmpjes maakt. Een grote inspiratiebron, ik heb weer heel veel ideetjes opgedaan. Komende periode wil ik het één en ander uitproberen, het zag er zo gaaf uit wat Meester Gijs met zijn leerlingen doet.

Hier vervoer ik mijn grootste kat Lucky in om naar de dierenarts te gaan. Dit hokje heeft mijn vader jaren terug zelf gemaakt. Intussen is het misschien al bijna 20 jaar oud!

Hier vervoer ik mijn grootste kat Lucky in om naar de dierenarts te gaan. Dit hokje heeft mijn vader jaren terug zelf gemaakt. Intussen is het misschien al bijna 20 jaar oud!

Het laatste kwartier van de webinar heb ik helaas moeten missen. Ik moest met mijn katten naar de dierenarts voor de jaarlijkse inenting. Gelukkig zit de dierenarts om de hoek en had mijn vriend de katten alvast in hun hokjes gedaan, was ik toch nog op tijd..!

Vrijdag: Quayn 

20140522_180427

Waar is het mooie weer gebleven?

Het eerste uur had ik met mijn leerlingen een digitale toets gepland in Quayn. Dit keer had ik een paar andere opties aangevinkt, even kijken hoe dit zou uitpakken. We doen tenslotte niet voor niets met een pilot mee (zie artikel Pilot e-learning klas 1J )

De leerlingen konden nu meteen zien hoeveel punten ze gehaald hadden na het beantwoorden van een vraag. Ik dacht dat de leerlingen dit misschien wel fijn zouden vinden. Maar, ik had ook ingeschakeld dat de leerlingen terug konden bladeren na het beantwoorden van een vraag. Oeps! Twee leerlingen waren zo slim om deze twee dingen te koppelen aan elkaar. Gelukkig vertelden ze dit naderhand ook eerlijk. Volgende keer beter!

Toen ik thuis kwam lag er een pakketje op mij te wachten. Via de site www.groenemeisjes.nl heb ik een prijs gewonnen, deze vintage tas en bloemetjes blouse. Je moest aangeven naar welke stad je nog eens zou willen en welke set van vintage webshop www.phixi.nl je zou willen winnen.

Toen ik thuis kwam lag er een pakketje op mij te wachten. Via de site http://www.groenemeisjes.nl heb ik een prijs gewonnen, deze vintage tas en bloemetjes blouse. Je moest aangeven naar welke stad je nog eens zou willen en welke set van vintage webshop http://www.phixi.nl je zou willen winnen.

Zaterdag: Amnesty International 

mei22

Vandaag ging ik al vroeg naar Amsterdam voor de tweede dag van de cursus tot gastdocent voor Amnesty International. Deze dag stond vooral in het teken van feedback geven en het opbouwen van een netwerk. Ook moesten we een mini-les geven aan de groep met behulp van het lesmateriaal van Amnesty International.

Amnesty International heeft een zeer uitgebreide collectie lesmateriaal. Het ziet er prachtig uit en is direct toe te passen in de lessen. Er zijn voor alle niveaus complete lespakketten beschikbaar. Ook als je geen gastdocent bent van Amnesty International kun je gebruik maken van dit lesmateriaal. Neem maar eens een kijkje op de site. Wil je meer informatie, of heb je interesse in een gastles? Neem dan contact met mij op.

Vanuit het gebouw van Amnesty International kijk je uit op de wachtrij voor het Anne Frank huis. Zelfs om kwart over 9 's ochtends stond er al een flinke rij.

Vanuit het gebouw van Amnesty International kijk je uit op de wachtrij voor het Anne Frank huis. Zelfs om kwart over 9 ’s ochtends stond er al een flinke rij.

Een dag Amsterdam is niet compleet zonder shoppen. Dus aan het eind van de cursus ben ik nog even langs de H&M, New Yorker en de nieuw geopende Forever21 geweest. Uiteraard kon ik het niet laten om ook wat kleding in te slaan. Je ziet in de winkels nu veel kleding in eighties style, helemaal mijn ding!

Resultaat van een middag shoppen. Teenage Mutant Ninja Turtles shirt, oversized Tiger shirt, I'm veggie shirt en als topstuk een snoephartjes legging

Resultaat van een middag shoppen. Teenage Mutant Ninja Turtles shirt, oversized Tiger shirt, I’m veggie shirt en als topstuk een snoephartjes legging

De staking van de schoonmakers van treinen is nog steeds gaande, de treinen waren daarom ook verschrikkelijk vies. Overal lag rommel en rook er ook niet al te fris. Hopelijk krijgen de schoonmakers snel meer loon en betere werkomstandigheden, behalve dat ze het verdienen maakt het het reizen met de trein ook iets aantrekkelijker.

Onderweg heb ik het boek ‘Logboek van een onbarmhartig jaar’ van Connie Palmen gelezen. Ze beschrijft het jaar nadat haar tweede grote liefde, Hans van Mierlo, is overleden. Heftig en emotioneel boek, af en toe zelfs te zwaar om aan één stuk door te lezen. Ik hou van de manier waarop Connie Palmen haar gevoelens en gedachten beschrijft. Dit is geen boek om in trein te lezen, de tranen sprongen mij al op de eerste bladzijde in de ogen. Zie artikel

Ondanks de dreigende lucht is er toch een lichtpuntje te zien.

Op de terugreis op de boot: Ondanks de dreigende lucht is er toch een lichtpuntje te zien.

Zondag 25 mei

De bak met munt begint al lekker te groeien, heb ik weer een nieuw voorraadje voor mijn muntthee!

De bak met munt begint al lekker te groeien, heb ik weer een nieuw voorraadje voor mijn muntthee!

Vandaag een dagje om even te relaxen. We zijn lekker in de thuis bezig geweest en hebben van het zonnetje genoten. We hebben last van een heel naar plantje in de tuin genaamd Zevenblad, iedere keer komt dit weer terug. We zijn weer druk bezig geweest om dit te bestrijden. Het is nog niet helemaal weg, maar het gaat de goede kant op. Het schijnt dat je er heerlijke soep van kunt maken en het als sla kunt eten. Van mij hoeft dat niet zo nodig, ik ben het liever kwijt dan rijk.

Gras begint ook lekker te groeien, er zitten nog wat verdwaalde paardenbloemen maar ook dit begint al minder te worden

Gras begint ook lekker te groeien, er zitten nog wat verdwaalde paardenbloemen maar ook dit begint al minder te worden

Bramenstruiken geplant, benieuwd of het wat gaat worden!

Bramenstruiken geplant, benieuwd of het wat gaat worden!

Intussen moet er ook gewerkt worden natuurlijk

Intussen moet er ook gewerkt worden natuurlijk

Een gedachte over “Plog: 19 t/m 25 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.