Boek: Wat zit er in uw eten?

eten

Een tijdje geleden las ik in de Runner’s World een artikel over Lonneke Engel. Zij is altijd model geweest en tegenwoordig veel met voeding en gezondheid bezig. Ook is zij coach voor andere modellen, zij helpt hen daarbij een gezond voedingspatroon te ontwikkelen en gezond te leven.  

Zij vertelde in haar artikel dat ze iedereen adviseert het boekje “Wat zit er in uw eten?” te kopen. Dit boekje geeft een overzicht met alle E-nummers die bijvoorbeeld in je voeding kunnen zitten. Het geeft daarbij aan wat de gezondheidsrisico’s zijn bij het nemen van deze E-nummers. Mensen zijn zich vaak niet eens bewust wat voor ‘troep’ zij allemaal binnenkrijgen. 

Omdat ik er nieuwsgierig naar was heb ik dit boekje besteld bij bol.com . Het is echt een een boek’je’, je moet het zien als een gids die je meeneemt in je tas en bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen gebruikt.

Het is erg interessant om te lezen wat die E-nummers in je voeding allemaal betekenen en welke gezondheidsrisico’s er aan vast zitten. De E-nummers zijn gesorteerd per kleur, groen is ok (wordt tot op heden als onschuldig beschouwd), oranje is zoveel mogelijk vermijden (hier zijn tegenstrijdige rapporten over, de een zegt dat het gevaarlijk is en de ander zegt dat het ongevaarlijk is) en rood is absoluut vermijden.

'Lekker' Cola Light in het zonnetje drinken, of toch niet?

‘Lekker’ Cola Light in het zonnetje drinken, of toch niet?

Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn geliefde Cola Light, waar ik toch wel dagelijks minimaal een halve liter van drink, schrik je toch wel een beetje. Natuurlijk weet ik wel dat Cola Light helemaal niet zo gezond is, maar als je even op een rijtje zet welke E-nummers er allemaal in zitten wordt je toch weer even met je neus op de feiten gedrukt.

Cola light:

  • Kleurstof E150D  (Oranje gekleurd, grenst aan rood. Natuurlijke of chemische bruine kleurstoffen die soms op basis van genetisch gemodificeerde mais geproduceerd worden. Kunnen de opname van vitamine B6 doen afnemen en veroorzaken neurologische aandoeningen)
  • Voedingszuur E338 (Oranje gekleurd. Fosforzuur, geeft bij grote hoeveelheden de volgende reacties: hyperactiviteit, darmstoornissen en verstoring van het natuurlijke calcium / fosfor evenwicht. Je krijgt er makkelijk te veel van binnen, omdat het veel gebruikt wordt)
  • Zoetstoffen: E951 / E950 (Rood gekleurd) Aspartaam en Cyclaamzuur. Absoluut vermijden, puur vergif. Hele waslijst aan gezondheidsrisico’s. Cyclaamzuur is al sinds 1970 in de VS verboden, maar wordt in Canada en andere landen gewoon nog toegestaan.
  • Zuurteregelaar: E331 (Groen gekleurd. Natriumcitraten, wordt tot nu toe als onschuldig beschouwd).
  • Conserveermiddel: E211 (Rood gekleurd, chemisch conserveermiddel.Echt vermijden, hele waslijst aan gezondheidsrisico’s)

Het is goed om jezelf ervan bewust te maken wat je nu eigenlijk allemaal binnenkrijgt. Zo krijgt mijn Cola Light toch een andere ‘smaak’.

Wil je dit boekje ook hebben?

Je kunt het bestellen via deze link van bol.com. Het kost maar 9,90.

Meer lezen?

De site van Lonneke Engel is een aanrader: http://www.organiceyourlife.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.