Plog: 26 mei t/m 1 juni 2014

plog26mei2014 Het is weer tijd voor een nieuwe plog, een weekoverzicht met de P van photo. Hierbij een fotoverslag van afgelopen week 26 mei t/m 1 juni 2014. Een korte schoolweek, donderdag en vrijdag waren er in verband met Hemelvaart geen lessen. Lekker even een paar dagen bijkomen van alle drukte van de laatste lesweken. Maar onderuit gezakt zitten en niets doen past niet helemaal bij mij. maandag26mei2014

Maandag 26 mei 2014: Class Dojo en bloggen

Vorige week vertelde ik al in mijn plog over het webinar dat ik op aanraden van een collega bekeken had. Hier heb ik veel inspiratie opgedaan.  Meester Gijs vertelde in dit webinar over het programma Class Dojo dat hij in zijn klas gebruikt. Ik werd meteen enthousiast en probeerde dit in twee klassen uit.

Class Dojo is een programma waarbij je positief gedrag van leerlingen stimuleert. De leerlingen krijgen hierbij een eigen avatar, een monstertje die ze zelf kunnen aanpassen. Bij goed gedrag verdienen de leerlingen een plusje en bij minder goed gedrag een minnetje. Voor leerlingen is dit ook meteen inzichtelijk, zij hebben namelijk zelf ook een account. Per dag, week of welke periode je maar wilt kun je dan een overzicht oproepen.  Met mijn collega Wiskunde wilde ik dit samen in een klas uitproberen, maar dat werkte nog niet helemaal naar behoren. Je kunt klassen (nog?) niet delen met elkaar. Lees meer in het artikel: ‘Webapp: ClassDojo’.

Bij mijn twee Geschiedenis klassen heb ik begin van de les een klein onderzoekje gedaan naar welke hulpmiddelen zij gebruiken bij het leren. Eind van de schooldag heb ik dit uitgewerkt. Zie artikelen: Pilot e-learning: Onderzoek hulpmiddelen en Onderzoek hulpmiddelen reguliere klas. Ik vond het toch opvallend hoe veel leerlingen eigenlijk het liefst gewoon het reguliere lesboek gebruiken bij het leren.

Foto's van de nieuwe ambulance op Texel. Ik hoop er verder niet mee in aanmerking te komen, maar voor deze gelegenheid vond ik het al indrukwekkend om zo'n ambulance van dichtbij te zien.

Foto’s van de nieuwe ambulance op Texel. Ik hoop er verder niet mee in aanmerking te komen, maar voor deze gelegenheid vond ik het al indrukwekkend om zo’n ambulance van dichtbij te zien.

Foto van de nieuwe ambulance op Texel

Foto van de nieuwe ambulance op Texel

dinsdag27mei2014  

Dinsdag 27 mei 2014: Anne Frank, loom armbandjes en röti 

Vandaag gingen we weer verder met het keuzeblok over Anne Frank. De leerlingen moesten vandaag de collage afmaken genaamd ‘Anne en ik’. Waarbij de leerlingen een vergelijking maken tussen henzelf en Anne Frank. De collages zijn heel gaaf geworden, leuk om te zien hoe iedere leerling deze opdracht op zijn eigen manier invulling geeft.

De leerlingen van het keuzeblok Multi Culti hadden vandaag bij mijn collega gekookt. Vlak voor de pauze kwamen ze mij deze heerlijke vegetarische Röti brengen. Wat een luxe!

De leerlingen van het keuzeblok Multi Culti hadden vandaag bij mijn collega gekookt. Vlak voor de pauze kwamen ze mij deze heerlijke vegetarische Röti brengen. Wat een luxe!

Van leerling Daphné kreeg ik een loom armbandje die zij voor mij gemaakt had. Precies in mijn lievelingskleuren! Deze loom armbandjes zijn een ware rage, overal zie je armbandjes gemaakt van elastiekjes. Behalve bij de Action, daar waren ze al vrij snel uitverkocht. Voor mijn kleine nichtjes had ik een tijdje terug al een voorraadje gekocht, maar ik had geen idee hoe ik deze armbandjes zelf kon maken. In mijn hoofd ben ik heel handig en creatief, maar als ik iets dan ook daadwerkelijk moet maken valt dat vaak wat tegen.

’s Middags kreeg ik de laatste tien minuten van de les zelf les van meiden uit de tweede klas, zij leerden mij hoe ik zelf van dit soort armbandjes kon maken. Hartstikke leuk, maar het is iets te veel gepriegel voor mij. Ik draag ze liever dan dat ik ze zelf maak. Mocht iemand dit juist andersom hebben, ik wil graag nog een zwarte loom armband met rood.

's Avonds moest er nog gras gemaaid worden. Mijn vader heeft sinds kort een nieuwe John Deere grasmachine.

’s Avonds moest er nog gras gemaaid worden. Mijn vader heeft sinds kort een nieuwe John Deere grasmachine.

woensdag28mei2014

Woensdag 28 mei 2014:  Digitaal toetsen met Quayn en nieuwe plantjes voor in de tuin Vandaag was het toetsdag. De tweede klassen hadden allebei een toets voor Mens & Maatschappij. We hebben het over het conflict in Israël, niet het meest geliefde onderwerp. Deze leerlingen krijgen de toets nog traditioneel op papier.

Met mijn leerlingen van de pilot klas 1J had ik vandaag een digitale toets in Quayn ingepland. Ik was de eerste twee uur roostervrij, maar moest nog een deel van de toets aanpassen en was daarom al twee uur eerder op school. De toetsen die bij onze methode Mundo zitten zijn beschikbaar in WinToets en kan ik daarom overzetten in Quayn. Helaas is het taalgebruik vaak te ingewikkeld en onduidelijk voor mijn leerlingen. Ik gebruik wel de toetsvragen van de methode, maar pas hierbij de taal aan. Toch altijd weer een heel werk om alles in te voeren, maar als het goed is kunnen we dit volgend jaar ook weer gebruiken.

Op weg naar huis was ik nog even langs de Aldi geweest. Ze hadden namelijk plantjes in de aanbieding, 6 plantjes voor 2 euro nogiets. Dus toen heb ik meteen maar een voorraad rotsplantjes en lavendel ingeslagen. Gelukkig hoefde ik niet ver te lopen met deze hele verzameling plantjes, de Aldi ligt bijna naast ons huis.

Door alle regen van de afgelopen dagen is ons land bij de pony's flink nat geworden. Vandaar dat het stuk bij Sunny een deel afgezet is.

Door alle regen van de afgelopen dagen is ons land bij de pony’s flink nat geworden. Vandaar dat het stuk bij Sunny een deel afgezet is.

donderdag28mei2014

Donderdag 29 mei 2014: Nep horloges, pioenrozen en aan alcohol verslaafde schrijvers Vandaag was het Hemelvaart en ik had mij voorgenomen om lekker rustig aan te doen vandaag. Ik begon met het overzetten van boeken naar mijn e-reader. Er waren nog zoveel boeken die ik wilde lezen. Het liefst lees ik boeken nog op de ouderwetse manier, ik vind het fijn om nog een echt boek in handen te hebben. Maar een e-reader is veel praktischer.

Ik wilde heel graag ‘Heroine, godverdomme’ lezen van Rene van Collem, de drummer van Doe Maar. Maar het tweede boek van de serie Game of Thrones:  A Song of Fire and Ice, A Clash of Kings stond ook al een tijdje op mijn verlanglijst. En nog erger, misschien al meer dan een jaar op mijn e-reader.

En zo kwam ik nog een hele verzameling ebooks tegen die ik wilde lezen. Toen kwam het grote dilemma, met welk boek zal ik beginnen?

Uiteindelijk is het het boek ‘The Trip to Echo Spring’ van Olivia Laing geworden. In dit boek doet Olivia Laing onderzoek naar het verband tussen bekende schrijvers als F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway,  en alcoholisme. Veel van deze bekende schrijvers stonden behalve om hun boeken, ook bekend om hun verslaving aan drank.  In de familie van Olivia Laing is alcoholisme ook niet geheel onbekend. Ze gaat op reis en probeert in de huid van de deze schrijvers te kruipen. Wie waren zij, wat hebben zij meegemaakt en wat is de verklaring van het drankmisbruik?

Interessant boek.

’s Middags een bezoekje aan mijn ouders gebracht, kon ik meteen mijn pakketje ophalen. Vorige week had ik namelijk twee retrohorloges bij Groupon besteld. Via Groupon kun je als er genoeg andere mensen zijn die het product ook willen kopen, via hoge kortingen een product bestellen. Mijn retro ‘gouden’ horloge van Casio heb ik dagelijks om, ik ben deze al een keer eerder kwijt geraakt en was bang dat er iets mee zou gebeuren. Voor de normale gelegenheden heb ik daarom nu twee ‘nep’ Casio retrohorloges gekocht. Ze zijn niet zo mooi als mijn echte horloge, maar voor naar de paarden of in de tuin is het wel fijn om zo’n horloge te hebben, dan is het minder erg als er iets mee gebeurd.

vrijdag30mei vrijdag30mei2

Vrijdag 30 mei 2014 Heerlijk even bijkomen

Vandaag even geen school- en studiezaken. Alleen ’s morgens heel vroeg eventjes, toen ik wakker werd moest ik nog even een stukje schrijven voor mijn site vond ik. Maar ik werd al snel door mijn kat Lucky op de vingers getikt, of hij had gewoon honger dat kan natuurlijk ook.

Mijn vriend André was vandaag ook vrij, hij werkt als kok bij Catharinahoeve en zit bij de vrijwillige brandweer. Vaak als ik vrij ben, moet hij juist werken. Vandaag zijn we heerlijk bezig geweest in de tuin, nieuwe plantjes in de grond gezet en aan de kozijnen gewerkt (André dan, ik ben niet zo handig met klussen).

’s Avonds zijn we naar ons vaste tapasrestaurantje Casa Molero geweest. We gaan hier iedere maand wel een keertje naar toe. Het is nu een klein restaurantje in de Kantoorstraat in Den Burg, maar vroeger zat hier café de Pilaar. In onze jonge jaren hebben we elkaar hier ontmoet, toen gingen we hier al regelmatig samen als vrienden naar toe.

Zaterdag31mei2014

Zaterdag 31 mei 2014  Autobrug en lezen in de tuin

Vandaag was het weer heerlijk weer buiten. Ik ben verder gegaan met werken in de tuin en ben later gaan lezen. Het boek PAAZ van Myrthe v/d Meer en de laatste uitgaven van de Historische Vereniging. Van mijn schoonmoeder had ik gisteren een hele stapel gekregen, mijn schoonvader las ze ook altijd graag.

Ook moesten we vandaag de autobrug voor in onze schuur ophalen in de Cocksdorp. Het was nog een heel werk om deze uiteindelijk in de schuur te krijgen. Wat een gigantisch ding!

’s Avonds nog een klein filmpje opgenomen van een kunstje dat mijn Tinker Jack voor eten doet:

zondag1juni2014

Zondag 1 juni 2014 Hard werken en archiefonderzoek

Heerlijk met mijn laptop in de zon bezig geweest met archiefonderzoek. Voor mijn stamboomonderzoek ben ik geregeld bezig met het uitspitten van oude archieven. Vandaag was ik vooral bezig met de oude archieven van de Texelse Courant. Soms kom je onbedoeld informatie tegen, waar je helemaal niet op zoek naar was. Zo kwam ik vanmiddag toevallig een oude voetbalfoto van mijn broer tegen!

Tussen de middag een heerlijk eitje gegeten met verse basilicum uit mijn kruidentuintje.

Bij mijn paarden op het land zijn er al een paar dagen jonge eendjes. Steeds als ik ze zag had ik geen camera mee, of was de accu van mijn telefoon leeg. Vandaag kon ik eindelijk een foto van ze maken, zo schattig!

De rest van de dag moest er hard gewerkt worden. Voorbereidingen voor school en nieuwe artikelen voor op de site komende week.

Klein filmpje van de schattige eendjes bij mijn paarden op het land:

Volgende week weer een nieuwe plog!

 

 

Een gedachte over “Plog: 26 mei t/m 1 juni 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.