Plog 2 juni t/m 8 juni 2014

Plog

Hierbij weer een nieuwe plog van afgelopen week 2 juni t/m 8 juni 2014. Deze week was de laatste ‘normale’ schoolweek. De enige week tot de zomervakantie waarbij we geen lesuitval wegens feestdagen meer hebben. Een drukke tijd, alle lesprogramma’s moeten afgerond worden.

Kijk snel verder!

maandag2juni (1)

Maandag 2 juni: Nieuw hoofdstuk

Vandaag kregen de 2e klas VMBO leerlingen voor Mens & Maatschappij het allerlaatste themaboekje van dit jaar ‘Wie wonen er in Nederland?’ . Mens & Maatschappij is een leergebied en bestaat uit een samenstelling van de vakken Economie, Geschiedenis en Aardrijkskunde. We gebruiken dit schooljaar voor het eerst de methode Mundo van ThiemeMeulenhoff, deze bestaat uit 6 themaboekjes per schooljaar.

Het is altijd weer even wennen om een nieuwe methode te gebruiken, niet alleen voor de leerlingen maar ook als docent zijnde. Mundo is gelukkig een fijne methode om mee te werken, het is zeer compleet en heeft een uitgebreide digitale leeromgeving.

Ook bij de 2e klas Geschiedenis zijn we het laatste hoofdstuk van het jaar in gegaan, ‘het volk krijgt een stem!’. De methode die we hierbij gebruiken is eigenlijk al geschiedenis op zich, we gebruiken het al ruim 7 jaar. Misschien zelfs al langer, ik weet eigenlijk niet beter dan dat we dit boek gebruiken. Volgend schooljaar krijgen we ook hier een nieuwe methode voor, met net zo’n mooie digitale leeromgeving als bij Mens & Maatschappij.

2juni20142

Maandag 2 juni:  mooi weer en een slakkenrace

Op maandagpassen mijn ouders altijd op mijn kleine nichtjes Sarah en Robbin, de dochtertjes van mijn broer. Als ik tijd heb kom ik dan ook vaak even een kopje thee drinken. Er waren veel slakken in de tuin, waarop Sarah en ik besloten om een slakkenrace te organiseren. De slakken hadden er niet zo’n zin, ze slibberden steeds het raceblad af.. Aan het eind van de middag wilde Sarah graag de slakken mee naar huis nemen. Dat leek mij een minder goed idee, we hebben daarom de slakken maar los gelaten in de ‘grote slakkenwereld’ (de speeltuin).

De schapen bij onze pony’s hadden hun winterjas uitgetrokken en zijn weer helemaal zomerproof. Bijna elke dag fiets ik langs onze buren bij de Eagles Ranch, zo schattig al die veulentjes daar!

3juni2014

Dinsdag 3 juni: Zet-je-kruk-op-tafel-dag

Vandaag ging ik verder met het keuzeblok Anne Frank. Dit keer heb ik een workshop gegeven hoe de leerlingen zelf een Youtube filmpje kunnen maken. (Zie artikel)

Een collega maakt zelf siroop van vlierbloesem en citroen, heerlijk! Mijn fles had ik ’s ochtends al opgehaald. Het gaf wel een beetje vreemde gezichten af en toe op school, de siroop zit namelijk in een wijnfles..

3juni2014 (1)

Dinsdag 3 juni: bibliotheek en courgette 

Als avondeten lekker rijst met courgette gegeten, helaas geen courgette uit eigen tuin. Daar hebben we een beetje pech mee lijkt het wel.

’s Avonds nadat ik bij de paarden was geweest heb ik weer even wat nieuw leesvoer gehaald. Geen zware literatuur voor mijn studie, maar gewoon wat boeken die lekker weglezen. Ik was niet zo’n fan van het boek PAAZ van Myrthe van der Meer (zie artikel), maar ben toch benieuwd naar haar nieuwste boek ‘Kalf’ . Dit keer niet gebaseerd op haar eigen belevenissen, maar fictie.

Toen ik in de bibliotheek het boek ‘Vederlicht’ van Janneke Jonkman zag staan, schoot mij ineens te binnen dat ik deze ook nog graag wilde lezen. Het gaat over een documentairemaakster die samen met haar oud-klasgenoten van de balletacademie gaat terugblikken op hun leven daar en de invloed die dat op hun verdere leven gehad heeft. Ben benieuwd!

Mijn vleesetende plantje van de Action groeide niet zo goed.  Van leerling Boy kreeg ik de tip om in plaats van gewoon kraanwater, regenwater te geven. Dit bevat minder kalk. Het schijnt dat dit ook gewoon in de bijsluiter stond, maar ik geloof niet dat ik die gelezen heb.

Mijn vleesetende plantje van de Action groeide niet zo goed.
Van leerling Boy kreeg ik de tip om in plaats van gewoon kraanwater, regenwater te geven. Dit bevat minder kalk.
Het schijnt dat dit ook gewoon in de bijsluiter stond, maar ik geloof niet dat ik die gelezen heb.

 

4juni2014

Woensdag 4 juni: For the Alliance!

Bij mijn lievelingswinkel de Action hebben ze World of Warcraft figures! Enorm gaaf, maar heb ze toch maar laten staan. Wat moet ik er eigenlijk mee? Wel leuk als nostalgie, maar om het ook echt neer te zetten gaat zelfs mij een beetje te ver.

Tot 4 jaar geleden speelde ik dagelijks de MMORPG (Multi Massive Online Role Playing Game) World of Warcraft. Vanaf de beta (testversie) in 2007 heb ik het voorheen altijd met veel plezier gespeeld. De laatste jaren kan ik hier echt geen tijd meer voor vrij maken, ik gun mijzelf er ook geen tijd meer voor. Ik vind het nog steeds leuk om af en toe te gamen en heb thuis dan ook hele verzameling spelcomputers. Maar dan liever een spel dat je ook kunt uitzetten. Een MMORPG als World of Warcraft gaat altijd door, ook als je niet speelt.

Eind van de dag tijdens het boodschappen doen weer even langs buurman Aldi geweest. Dit keer hadden ze fruitboompjes in de aanbieding. Deze boompjes passen goed in ons bestemmingsplan voor onze tuin, naast de aalbes- en bramenstruiken. Als ze het overleven natuurlijk.

woensdag4juni

Woensdag 4 juni: Samsung tablet

Ik ben bezig met een artikel over het gebruik van tablets in het onderwijs en gebruik daarbij mijn eigen Samsung Galaxy 7 inch tablet. Het artikel heeft geen haast en daarom duurt het nog even voordat deze online komt. Zo heb ik alle tijd om lekker van alles uit te proberen. Als iemand tips of suggesties heeft hoor ik dat graag.

De tomaten uit eigen tuin laten nog even op zich wachten, dus heb ik maar een beetje gesmokkeld met tomaten en cherrytomaten uit de supermarkt.

5donderdag2014

Donderdag 5 juni: Verlicht Milieu

Vandaag ging ik met een collega en 42 leerlingen naar de prijsuitreiking van het project Verlicht Milieu in Alkmaar. (Zie artikel)

Draagbare accu voor mijn smartphone. Ik gebruik mijn smarthphone zoveel dat hij niet een hele dag mee kan, als ik lang van huis ben neem ik deze altijd mee. Uiteraard te koop bij de Action.

Draagbare accu voor mijn smartphone. Ik gebruik mijn smartphone zoveel dat hij niet een hele dag mee kan, als ik lang van huis ben neem ik deze altijd mee. Uiteraard te koop bij de Action.

Loom armbandje met rainbow colors van een leerling gehad. Toch wel leuk die bandjes.

Loom armbandje met rainbow colors van een leerling gehad. Toch wel leuk die bandjes.

4juni20143

Donderdag 5 juni: Avondvierdaagse 

Nadat we met boot half 4 weer terug gekomen waren uit Alkmaar, was het enorm slecht weer geworden. Regen, regen en nog eens regen.

Weer of geen weer, ik moet toch iedere dag naar mijn pony’s. Toen ik daar ’s avonds aan kwam waren Jack en Sunny helemaal door het dolle. Ze waren ergens bang van en van schrik gingen ze allebei door het schrikdaad heen (met stroom!). Het bleek dat een deel van de avondvierdaagse langs mijn pony’s ging. Omdat het zo regende hadden veel mensen regenjassen, poncho’s en paraplu’s bij zich. Begrijpelijk, maar er waren een paar mafketels die het leuk vonden om Jack en Sunny even de stuipen op het lijf te jagen.

Ook de buurschapen van de Eagles Ranch waren helemaal van slag. Onbegrijpelijk dat er mensen bestaan die het leuk vinden om beesten bang te maken!

Normaal gesproken fiets ik na het bezoek aan de pony’s nog een rondje, maar vandaag sloeg ik door de regen een keertje over. Ik vind fietsen heerlijk en heb zelf dan ook verschillende fietsen. Mountainbike, racefiets en twee oudere ‘gewone’ fietsen. Die laatste twee wisselen elkaar af, als de ene weer eens stuk is maakt mijn vriend Andre deze en kan ik op de andere fietsen. Zo gaat dat af en aan. Mountainbike gebruik ik sinds ik vorig jaar mijn racefiets heb gekregen niet zo veel meer. Ik ben bang om te vallen en nadat dat ook een paar keer gebeurd is ben ik een toch een beetje schijterig geworden. Tegenwind, kou, warmte of zon maken mij niet zo veel uit, fietsen doe ik wel! Maar in tegenstelling tot als het regent, dan sla ik liever even over.

Toen mijn vriend Andre ’s avonds thuis kwam had hij heel toevallig de oplossing voor mij. Hij had een Tacx trainer gehad op zijn werk, een oudje, maar zeker bruikbaar. Hiermee kun je je binnen trainen, een uitkomst voor in de winter of als het slecht weer is.

6juni20142

Vrijdag 6 juni: Drukdrukdruk

Weer een erg drukke vandaag, mijn brugklas had vandaag weer een digitale toets in Quayn. Zoals ik vorige week schreef, voer ik deze handmatig in. Ik kan de toetsen van de methode wel omzetten van Wintoets naar Quayn, maar het taalgebruik dat de methode gebruikt is te ingewikkeld voor de leerlingen. Tot laat in de avond was ik de dag ervoor bezig geweest met toetsvragen invoeren.

Door alle drukte was ik helemaal vergeten om ‘ de toets klaar te zetten’ voor de leerlingen. Je moet in het programma altijd de periode aangeven dat de leerlingen de toets kunnen maken, ook zijn er verschillende instellingen die ingeschakeld moeten worden. Oeps!

Gelukkig had ik dit keer zeer oplettende leerlingen die aangaven dat de ‘ toets niet klaar stond’ . Niet alle leerlingen waren zo meewerkend, sommigen van hen gaven aan dat ze er echt geen probleem mee hadden om de toets volgende week te maken..  Helaas! Met een paar klikken had ik dit kleine probleem zo weer opgelost.

Tussen het geven van de lessen moest er nog van alles geregeld worden. De laatste weken van een schooljaar zijn altijd erg hectisch. Alles moet afgerond worden.

Een collega wees mij erop dat het vandaag 70 jaar geleden was dat D-day plaats vond, of ik daar nog aandacht aan had besteed in de les.. Helemaal niet meer aan gedacht! De rest van de lessen heb ik hier nog bij stil gestaan en na de lessen even een stukje voor de site geschreven. (Zie artikel)

Aan het einde van de dag nog even gekeken of Netflix goed werkt op school. De week na de laatste lesweek doen we altijd een projectweek met verschillende activiteiten. Voor een opdracht is het de bedoeling dat we hier eerst een film bij kijken. Het leek mij handig om hier Netflix voor te gebruiken, maar dan moet ik wel eerst nagaan of alles na behoren werkt natuurlijk. Het programma is nog eventjes geheim.

6juni2014

Toen ik thuis kwam lag er een pakketje op mij te wachten, mijn nieuwe Samsung Chromebook 2! We waren thuis zo enthousiast over ons andere Chromebook, dat we besloten om er maar eentje bij te kopen. We hadden tenslotte vakantiegeld gehad, nu hebben we allebei een ‘eigen’ Chromebook. Artikel vergelijking oude Chromebook en Chromebook 2 volgt nog.

eendjes

Zo zielig! Van de vijf kleine eendjes die er vorige week nog waren zijn er nu nog maar 3 over.

 

zaterdag

Zaterdag 7 juni: Powerfood

Het lang verwachte boek van Rens Kroes, Powerfood heb ik vandaag binnen gehad. Ik ben een groot fan van haar en volg haar blog altijd trouw. Super mooi boek, alleen al als je het ziet wordt je enthousiast en wil je meteen aan de gang. Artikel volgt.

Geschiedenis Werkplaats is de nieuwe methode die we voor Geschiedenis gaan gebruiken volgend jaar. Om mij er alvast een beetje in te verdiepen en eventueel lesmateriaal erbij te ontwikkelen ben ik hier vandaag mee bezig geweest. Niet te lang, want voor mijn studie moet ik namelijk ook lesmateriaal ontwikkelen. Maar dan voor het vak Nederlands.

7juni2014

Zaterdag 7 juni: update project tuin

De plantjes groeien bijna allemaal super, vooral de bramenstruik en tomatenplantjes. Behalve de courgette. De slakken vonden deze plantjes waarschijnlijk erg lekker want zij zorgen ervoor dat hier niet veel meer van overblijft.. Heeft iemand de ultieme anti slakken tip? Geen gif graag!

Ik dacht er zelf aan om mijn kleine nichtjes hier slakken te laten verzamelen, zodat ze uitgezet kunnen worden in een andere omgeving ‘de grote slakkenwereld’.  Maar dat is waarschijnlijk niet zo effectief. Tussendoor kwam Mira, de hond van mijn ouders, even een tijdje op visite.

De autobrug die we vorige week opgehaald hadden voor in de schuur, moest natuurlijk even uitgeprobeerd worden.

De autobrug die we vorige week opgehaald hadden voor in de schuur, moest natuurlijk even uitgeprobeerd worden.

Zondag 8 juni: Pinksteren

zondag8juni

Tot mijn verbazing waren de winkels vandaag open, is dat iets nieuws op eerste Pinksterdag?

Vandaag heerlijk een relaxdagje gehouden in de tuin. Nou ja, relaxdagje er moest natuurlijk wel gewerkt worden. Aan mijn site, maar ook schoolwerk. Mijn Chromebook heeft een mat scherm, dan kun je er gewoon mee in de zon zitten en nog wat zien op je scherm ook. Wat een luxe.

Een hoesje voor je telefoon voor op m'n fiets! Toch wel handig dat de Action zelfs met Pinksteren open is.  (En nee, ik word niet gesponsord door de Action. Deze vraag krijg ik gemiddeld een paar keer per week..)

Een hoesje voor je telefoon voor op m’n fiets! Toch wel handig dat de Action zelfs met Pinksteren open is.
(En nee, ik word niet gesponsord door de Action. Deze vraag krijg ik gemiddeld een paar keer per week..)

 

Een gedachte over “Plog 2 juni t/m 8 juni 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.