Plog 16 juni – 22 juni 2014

plog

Hierbij weer een plog, een foto verslag, van afgelopen week.

Kijk snel verder!

maandag16juni

Maandag 16 juni: Gepimpte chocolade en een klein vogeltje in de tuin

Uit het voedselzandloper kookboek van Kris Verburgh had ik vandaag ‘Gepimpte choco’ gemaakt. Eigenlijk houd ik niet van chocolade, ik vind het niet zo lekker en krijg er snel pukkels van. Toch leek deze ‘Gepimpte choco’ uit het boek wel lekker, het zag er zo vrolijk uit met al die nootjes. Ik besloot om er een aangepaste versie van te maken. Pure chocolade van 85% cacao met goji bessen, chia zaad, amandelen en zonnebloempitten. Ik houd mij nooit zo aan recepten, ik kijk vaak naar de ingrediënten en het plaatje en maak er dan zelf iets van.

superfood gezonde chocolade

Een klein stukje was toch wel lekker van deze ‘Gepimpte choco’ versie 2. De rest heb ik aan mijn vriend André gegeven.  Maar ik zal het niet snel nog een keer maken.

’s Avonds tijdens het plantjes water geven zat er ineens een klein vogeltje bij ons in de tuin. Het was nog erg klein en kon nog niet zo goed vliegen. Hij kwam uiteindelijk toch op de schutting terecht en ik heb ‘m daarna niet meer gezien. Ik hoop maar dat dit kleine vogeltje het gered heeft en niet gegrepen is door een kat..

dinsdag17juni

De draak op dit plaatje is gemaakt van verschillende snippers en stukjes papier. Het hangt in het CKV lokaal bij ons op het domein op school, super gaaf gemaakt door collega!

Dinsdag 17 juni: afronden en voorbereidingen

Het was een bijzondere dag vandaag op school. Behalve dat wij druk bezig zijn met het afronden van het huidige schooljaar, moet er ook alweer veel geregeld worden voor het nieuwe schooljaar.

’s Ochtends was ik met de leerlingen van het keuzeblok bezig geweest met het voorbereiden van de portfoliogesprekken. De leerlingen moeten op 27 juni hun portfolio presenteren voor een klein groepje genodigden, leerlingen en een docent. Hierbij presenteren zij het leerproces van afgelopen jaar vergezeld met bewijsmateriaal en zaken waar leerlingen trots op zijn. De leerlingen zien hier enorm tegenop, ben benieuwd hoe zij dit volgende week gaan doen.

’s Middags kregen wij op school de docenteninzet voor het nieuwe schooljaar te horen. Dus welke lessen je komend jaar gaat geven en aan welke klassen, onder voorbehoud natuurlijk. Eind van het schooljaar is het altijd gekkenhuis binnen de school, alles moet afgerond worden. Maar ook voor het nieuwe schooljaar moeten al voorbereidingen getroffen worden.

Volgend jaar ga ik voor het eerst Nederlands geven en hier moet ik nog veel voor voorbereiden. Als eerste natuurlijk de praktische zaken. Ik heb lesboeken nodig! Van Geschiedenis, Maatschappijleer en Mens & Maatschappij heb ik een hele voorraad met lesmateriaal en boeken van de methode. Dit geef ik intussen al zeven jaar en voel mij hier helemaal thuis in, ik ben natuurlijk niet voor niets docent Geschiedenis. Voor Nederlands is dit anders, dit heb ik nog niet in de praktijk gebracht. Hier ligt een taak voor de zomervakantie. Wie zei ook al weer dat docenten zoveel vakantie hebben?

woensdag18juni

Woensdag 18 juni: Juichen voor het Nederlands elftal

Met voetbal heb ik helemaal niets. Het WK kan mij dan ook gestolen worden, ik heb wel wat beters te doen. Ik vind het wel gezellig om voetbal te kijken, maar dan doe ik eigenlijk altijd op de achtergrond nog iets anders. Een vorm van multitasken die ik niet alleen tijdens het kijken van voetbal toepas.

Mijn vriend André had vandaag van zijn werk van Catharinahoeve een personeelsfeestje, waarbij zij uiteraard naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Australië gingen kijken. Gelukkig kon ik deze dag eindelijk mijn juichpak van Roy Donders ophalen bij de Jumbo (voor de vaste lezers: inmiddels weet ik wel wie het is hoor) zodat André hiermee de blits kon maken.

Met de leerlingen van mijn mentorklas hebben we ’s middags op Netflix de film Cyberbully gekeken, over pesten op Social Media. (Zie artikel)

woensdag18juni2

Deze avond had ik de film ‘Tiny Furniture’ van Lena Dunham (bekend van de HBO serie ‘Girls’) gekeken. Een aanrader als je fan bent van de serie of als je van multitasken met een film op de achtergrond houdt.

Woensdag 18 juni: Problemen met mijn laptop!

Paniek! Mijn Windows laptop wilde niet meer opstarten! Er bleek een fout in het register van mijn gebruikersaccount te zijn te ontstaan. Schijnt voor te kunnen komen als je te veel programma’s open hebt staan en de accu te leeg laat lopen. Niet zo’n wonder dat dit mij is overkomen dus.

Soms lijk ik heel handig met computers en lijkt het alsof ik precies weet wat ik doe. Maar soms weet ik het eigenlijk niet zo goed en moet ook ik eerst even googlen.

Helaas ben ik hier te lang mee bezig geweest, zodat de digitale toets in Quayn die ik voor de leerlingen in het programma moest zetten niet meer kon maken. Om dit ’s nachts te maken leek mij niet zo’n goed idee, dus daarom heb ik dit maar verschoven naar ’s ochtends vroeg. Soms lopen zaken weleens ander dan gepland.

donderdag19juni

Van leerling Anne Fleur heb ik dit lieve kaartje en armbandjes gehad!

Donderdag 18 juni: Laatste lesdag

Vandaag was het de laatste lesdag. De leerlingen van de Havo / VWO brugklas kregen vandaag in de les de tijd om hun opdracht af te maken. Zij moesten met behulp van een historische atlas 20 ontdekkingsreizen in kaart brengen. Deze opdracht was bedacht door mijn collega die de andere Havo / VWO leerlingen heeft.

Als een soort automatisme ging ik begin deze week meteen de laptops reserveren voor deze opdracht. Ik werk vooral digitaal en dacht er eigenlijk verder niet bij na. Mijn collega riep mij tot de orde en vertelde dat het veel leuker en leerzamer was om de leerlingen eens écht met een historische atlas te laten werken. Zodra je de leerlingen een laptop geeft gaan zij toch vooral googlen naar het antwoord.

Uiteindelijk heeft het weglaten van alle digitale hulpmiddelen bij deze opdracht veel effect gehad. De meeste leerlingen vonden het leuk om te doen en het was ook nog eens leerzaam. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor mij. Af en toe is het juist goed om eens ‘offline’ te gaan.

brandweer texel

 Vrijdag 20 juni: Activiteitendag bij de jeugdbrandweer

Deze dag hadden we activiteitendag van school. Ik was dit keer ingedeeld bij de jeugdbrandweer. Mijn vriend André zit zelf bij de vrijwillige brandweer en was ’s ochtends vrij. Dus ging hij ook ’s ochtends mee op weg naar de brandweerkazerne!

De leerlingen mochten met een soort waterkanon schieten. Na een tijdje zat er niet zo veel lucht meer in en ging het ‘schieten’ iets minder heftig. Ondanks dat André intussen al een aantal jaar bij de brandweer zit, had hij nog nooit hiermee geschoten.

Daarna mochten de leerlingen de oefenruimte in, die intussen al helemaal vol met rook stond. Zij moesten hierbij een slachtoffer redden en het ‘vuur doven’. Uiteindelijk werd er nog een rondje gemaakt langs de verschillende brandweerwagens. Een actieve en leerzame ochtend!

vrijdag20juni

’s Middags had ik alle tijd om boodschappen te doen en naar de bibliotheek te gaan. Dit keer had ik de boeken Vera van Jan Siebelink, Phileine zegt Sorry van Ronald Giphart en het boekje ‘Niet leuk’ over bipolaire stoornissen. Ik lees vaak in een bepaald thema, de laatste tijd vooral psychische stoornissen als borderline en bipolaire stoornis (manisch depressiviteit).

Vriend André had een feestje van de brandweer waardoor ik ’s avonds alleen thuis was. Ik wilde al een tijdje de serie Nashville kijken. Een dramaserie die in het teken van countrymuziek staat, met hoofdpersonen Rayna James en Juliette Barnes. Oftewel, Hayden Panettiere. De cheerleader uit Heroes!

Interessante verhaallijnen, goede acteurs, fijne muziek, echt een aanrader!

Nieuwe methode die wij volgend voor Nederlands gaan gebruiken.

Nieuwe methode die wij volgend voor Nederlands gaan gebruiken.

zaterdag21juni

Zaterdag 21 juni: Eindelijk een vrije dag

Vandaag had ik eindelijk het boek ‘Madness’ van Marya Hornbacher binnen gekregen. Ik was al een tijdje naar dit boek opzoek. Maar blijkbaar niet goed genoeg, want dit boek is gewoon bij bol.com verkrijgbaar.

Het is het langverwachte vervolg op ‘Wasted’, in het Nederlands ‘In het rijk der schimmen’. Een heftig boek waarin Marya Hornbacher beschrijft welke invloed boulimia en anorexia op haar leven gehad hebben. Dit boek is zo’n beetje in alle talen verschenen en de hele wereld over gegaan. Het vervolg ‘Madness’ is wat minder populair geworden, op de een of andere manier lezen mensen liever over eetstoornissen. Jarenlang zat Marya met zichzelf in de knoop, pas op latere leeftijd kwam zij erachter dat zij eigenlijk een bipolaire stoornis heeft. Waarop Marya het boek ‘Madness’ schreef.

Ik heb zolang op dit boek gewacht en ben zo blij dat ik ‘m eindelijk heb, dat ik het boek bewust nog even niet lees.

Update! Het gaat goed met het vleesetende plantje van de Action, moet je zien hoe goed het groeit! :)

Update! Het gaat goed met het vleesetende plantje van de Action, moet je zien hoe goed het groeit! 🙂

De rest van de dag met Jack aan de slag geweest, die altijd graag op de foto wil. In tegenstelling tot mijn andere pony Sunny, die nog geen seconde stil kan staan.

’s Avonds uiteraard weer verder gekeken op Netflix naar Nashville.

Mijn kat Bowie, zo lief!

zondag22juni

zondag22juni

Linksboven: eieren met tomatensaus met bonen, recept uit het kookboek van de voedselzandloper. Het fotootje in het kookboek zag er mooier uit dan het resultaat, vandaar dat ik het maar zo gelaten heb.

Zondag 22 juni: Eindelijk mooi weer

Het was eindelijk weer eens een beetje redelijk mooi weer vandaag. Zodat ik lekker in de tuin kon lezen.

Ik was begonnen in het boekje ‘Niet leuk’, waarin de belevingswereld van mensen met een bipolaire stoornis centraal staat. De titel van dit boekje is hier ook van afgeleid. Iemand vroeg hoe het moet zijn om last van deze stoornis te hebben, waarop de betrokkene zei: “Niet leuk.” Interessant boekje om tussen door te lezen.

Daarna was ik begonnen in het boek Vera van Jan Siebelink, maar de dag ervoor was ik eigenlijk al begonnen in de Onzichtbare jongen van Bernlef. Ik kon niet kiezen welk boek ik verder zou gaan lezen, dus besloot ik maar om nog een aflevering van Nashville te kijken en daarna lekker naar de paarden en even in de tuin aan het werk te gaan.

De framboos en aardbeien groeien ook lekker door.

De framboos en aardbeien groeien ook lekker door.

De bramenstruik is super gegroeid de afgelopen week!

De bramenstruik is super gegroeid de afgelopen week!

Joepie! Eindelijk bijna een tomaat in ons tuintje.

Joepie! Eindelijk bijna een tomaat in ons tuintje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.