Blog: Zomervakantie 2014

zomervakantie

Al zou je het niet zeggen als je naar buiten kijkt, maar de zomervakantie 2014 is begonnen.  Als docent krijg je vaak te horen dat je het maar getroffen hebt met zoveel weken vakantie. Hoeveel werknemers kunnen er in de zomerperiode 6 weken vrij nemen?

Behalve dat docenten zo veel vakantie hebben, zouden zij de uren op school vooral vullen door achteroverleunend koffie te drinken en kijken naar hoe de leerlingen hard werken. Om vervolgens veel huiswerk op te geven en net zoals de leerlingen lekker op tijd naar huis.

Op het koffie drinken na heerst er vaak een vertekend beeld van het beroep van docent.

Misschien heeft dat wel te maken met het beeld dat kinderen van een docent hebben en is dat bij volwassenen nooit helemaal weggegaan?

Wat deze mensen vaak niet weten, is dat het werk van een docent niet alleen bestaat uit lesgeven. Je bent als docent niet vrij als de leerlingen naar huis gaan. En als je 24 lessen in de week geeft, wil dat niet zeggen dat je dus maar 24 uur per week werkt.

Je werk als docent is nooit af of klaar. Als de bel gaat om 16:00 zitten de lessen er voor die dag op, maar je werk niet.

Behalve dat lessen voorbereid moet worden, moeten er ook toetsen of werkstukken nagekeken worden. Wekelijks zijn er verschillende vergaderingen of overleggen. Je hebt als docent een lijst met taken die je per schooljaar moet vervullen, hier krijg je maar een bepaald aantal uur voor dat nooit toereikend is. Zo moeten er bijvoorbeeld uitjes georganiseerd worden of faalangstreductietraining gegeven worden.  Of er zijn ouderavonden of onderwijsontwikkelingen waarvan je op de hoogte moet blijven. Je bent tenslotte nooit uitgeleerd, ook niet als docent.

En dan heb je nog te maken met de dagelijkse gang van zaken. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben of bijvoorbeeld gepest worden. Je hebt toch met mensen te maken en kunt dan niet zeggen: “Sorry, maar mijn 8-urige werkdag zit er op.”

Docenten maken gemiddeld zoveel uren per week, dat zij die vele weken vakantie per jaar gewoon verdienen. Het heeft dus niets te maken met geluk hebben, het is gewoon een simpel rekensommetje.

Natuurlijk zijn er dan nog steeds mensen die zeggen: “Ja hoor. Jullie docenten zeggen altijd maar dat jullie het zo druk hebben en zoveel doen. Maar in de praktijk zien wij dat toch anders.”

Tegen hen kan ik alleen maar zeggen, dan word je toch ook docent? Het liefst docent Wiskunde, dan liggen de banen voor het oprapen!

Maar zonder gekheid. Docent zijn is een van de meest veelzijdige beroepen, er wordt niet voor niets altijd gezegd ‘ Leraar, elke dag anders’ . Hoe gaaf is het als je jong volwassenen echt iets kunt bijbrengen en er meer uit kunt halen dan zij zelf voor mogelijk hielden?

En dan ook nog eens zoveel weken vakantie, klinkt als de ideale baan toch?

Zelf zal ik dit jaar mijn zomervakantie vooral besteden aan mijn studie. Door alle hectiek van het afronden van de laatste schoolweken is daar de afgelopen weken niet veel meer van terecht gekomen. In heel Nederland zijn er docenten Geschiedenis in overvloed, het is het meest populaire vak onder lerarenopleidingen. Samen met de voorspelde krimp in leerlingaantallen, heeft mij dit doen besluiten om een tweede bevoegdheid te halen. Vorig schooljaar ben ik begonnen om mijn 2e graad bevoegdheid voor het vak Nederlands te halen.

Als het beter weer gaat worden kan ik het mooi combineren, in de tuin zitten, zonnen en studeren. Heb ik toch nog een beetje vakantie!

 

3 gedachtes over “Blog: Zomervakantie 2014

  1. mbonzinnig zegt:

    ach joh, dan had je maar de politiek in moeten gaan. Daar heet het reces en is het absoluut géén vakantie hoorde ik afgelopen week nog op de radio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.