Waterspaarders

waterspaarderss

Op 4 september was het Nationale Waterspaardersdag. Met mijn VMBO klassen voor Mens & Maatschappij ben ik begonnen met een klein project om de leerlingen bewust te maken en te informeren over het gebruik of misbruik van water. Ook de nadelige effecten van energie of water verspillen komen aan bod.

De Nationale Waterspaardersactie wil leerlingen oproepen om minder lang te gaan douchen, van gemiddeld 9 naar 5 minuten. Niet alleen de leerling zelf, maar het liefst iedereen in heel Nederland. De leerlingen zullen dan ook in hun eigen omgeving moeten proberen om mensen bewust te maken van hun watergebruik. 

Omdat we niet veel tijd hiervoor hebben, doen we een aangepaste versie van het project.

De leerlingen hebben in de les een webwandeling gemaakt, een interactieve en digitale versie van een lesboek. De antwoorden kunnen daarna naar de docent gemaild worden. Klik hier om een kijkje te nemen en zelf een webwandeling te maken. 

Verder houden de leerlingen een week lang de zogenaamde ‘verbetermeter‘ bij, hierbij houden ze een week lang het douchegedrag van hun familie bij. Ook maken we een affiche om andere mensen aan te sporen zuinig om te gaan met water en bedenken de leerlingen een persoonlijke tip om water te besparen.

Niet alle leerlingen reageerden even enthousiast, het idee om minder lang te douchen was niet bepaald populair. Toch is het wel een goed idee om jongeren meer bewust te maken van hun waterverbruik. Vaak hebben zij hier geen idee van en laten gerust de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen of staan uren onder de douche.

Het project eindigt 19 september, dan zal ik schrijven hoe het verlopen is.

3 gedachtes over “Waterspaarders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.