Blog: overzicht week 39

week39

Deze week heeft mijn website een nieuwe lay-out gekregen. De vorige lay-out vond ik achteraf toch wel erg druk, erg kleurrijk en veel tierelantijntjes. Normaal gesproken houd ik daar wel van, maar voor een website is dat misschien iets te veel van het goede.

Bij het leergebied mens & maatschappij in de 2VMBO klassen hebben wij afgelopen tijd de strip ‘De Terugkeer’ gelezen. Deze strip is een samenwerking van Eric Heuvel, Ruud van der Rol en het Indisch Herinneringscentrum in Bronbeek. Een aantal jaar geleden heeft onze school deze strips gekregen.

wpid-20140929_181437.jpg

Strip ‘De Terugkeer’ over Nederlands – Indië.

Deze strip gaat over Nederlands – Indië en de tijd dat Indonesië bezet was door Japan in de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt er beschreven hoe het leven in de zogenaamde Jappenkampen was. Een heftig verhaal, zeker als je bedenkt dat dit gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Niet alle leerlingen zijn altijd even gemotiveerd om te lezen. In een strip is dan ook een welkome aanvulling op het lesmateriaal!

De terugkeer

“Gun elkaar de vrijheid. Geef anderen dezelfde ruimte als je zelf wilt hebben en zorg ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn en zich in alle vrijheid kan ontplooien.

Pas dan kunnen we werkelijk in vrede en vrijheid leven” Generaal b.d. Govert L. J. Huyser

Voor mijn studie heb ik de module over toetsontwikkeling afgerond. Nog niet officieel, want ik wacht nog op de beoordeling van mijn 35 pagina tellende eindopdracht. Intussen ben ik wel gestart met de volgende module, dit keer vakdidactiek taalbeheersing. Dit gaat weer een hele kluif worden, maar het zou fijn zijn als ik dit voor de herfstvakantie klaar is.

Intussen ben ik ook nog steeds bezig met de module over literatuur en fictie. Hierbij komt veel leeswerk kijken. Deze module is ‘maar’ 5 studiepunten, staat eigenlijk niet helemaal in verhouding met het aantal werk dat je er voor moet doen! Op 11 oktober is er voor dit vak een contactdag in Utrecht. Deze dag is nog niet verplicht, maar waarschijnlijk ga ik hier wel naar toe. Toch wel fijn om weer wat studiegenoten en docenten ‘in real life’ te zien.

Leren via e-learning is hartstikke handig en iedereen met een beetje zelfdiscipline raad ik dat ook zeker aan, maar af en toe mis ik het menselijke contact wel een beetje. Toen ik nog op de lerarenopleiding voor geschiedenis zat deed ik dit fulltime. Dagelijks had ik contact met mijn docenten en studiegenootjes, als je een vraag had kon je die meteen stellen. Dat kan nu via e-learning ook, maar dan via de mail. Het persoonlijke contact was fijn en dat mis ik af en toe wel.

Voor geschiedenis zijn we gestart met een nieuw tijdvak, het tijdvak van de Grieken en Romeinen. Waarbij wij beginnen met de Oude Grieken. Als geschiedenisdocent heb je toch wel een beetje je favoriete onderwerpen. Het tijdvak van jagers en boeren hoort daar niet bij. Ik ben best een beetje opgelucht dat we dat nu hebben afgesloten! 🙂

mens en maatschappij

Het nieuwe logo voor mens en maatschappij op de site is gemaakt door Joshua van der Voort. Bij de opdracht over Waterspaarders waarbij de leerlingen een affiche moesten maken, heb ik de leerlingen geleerd hoe zij met PicMonkey afbeeldingen kunnen bewerken of zelf kunnen creëren.
Bedankt Joshua! 🙂

Bij de 2MAVO klassen behandelen we nu het afschaffen van de slavernij en de rol van Nederland hier bij. Toch altijd een gevoelig onderwerp, maar ook een mooi punt voor een klassengesprek. Zo hebben we het in de klas gehad over waarom de slaven eigenlijk zo behandeld werden, je zou je dat in deze klas helemaal niet meer kunnen voorstellen toch? En hoe zit het nu eigenlijk? Komt slavernij nog voor?

Afsluitend hebben we met elkaar een aflevering van Dossier Geschiedenis bekeken van 14 minuten over Nederland en de slavernij. Klik hier om deze aflevering te bekijken.

Met de 2VMBO klassen hebben we het deze week ook gehad over lagelonenlanden en verschil tussen stuk- en massagoederen. Alvast een voorproefje voor het onderwerp slavernij wat er ook aan zit te komen bij deze klassen.

Vragen of suggesties? Laat het weten! 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.