Webapp: Examtime

examtime

De webapplicatie Examtime heeft verschillende mogelijkheden om te oefenen met lesstof en dit meer visueel te maken. Zo kun je de applicatie als leerling gebruiken om gemakkelijk een mindmap te maken. Of je kunt als docent een oefentoets maken voor de leerlingen om te kijken of de leerlingen de lesstof begrepen hebben. Wat zijn de mogelijkheden van deze applicatie? En wat maakt Examtime anders dan de andere veel gebruikte applicaties zoals WRTS en Quizlet?

 Examtime heeft vier opties die je kunt gebruiken:

  • Mindmap
  • Quiz
  • Flashcards
  • Notes

De optie mindmap spreekt voor zich, hiermee kun je gemakkelijk een mindmap maken. Met een een mindmap kun je op een schematische manier de lesstof visueel weergeven. Leuk om dit bijvoorbeeld de leerlingen in de les te laten maken of om zelf als docent de lesstof op deze manier vorm te geven voor leerlingen. Je kunt de mindmap helemaal naar eigen wens aanpassen, je kunt alle mogelijke kleuren gebruiken en zelfs afbeeldingen toevoegen.

Met de optie ‘play’ kun je je mindmap laten afspelen. Met de optie ‘share’ deel je gemakkelijk je mindmap.

Voorbeeld van een mindmap gemaakt door een leerling.

Voorbeeld van een mindmap gemaakt door een leerling.

Met de optie Quiz kun je als docent een oefentoets voor de leerlingen ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld aan het eind van een les of onderwerp de leerlingen deze oefentoets laten maken om te kijken of zij de lesstof begrepen hebben. De leerlingen kunnen dan aan het eind van de toets kijken hoe zij gescoord hebben en de antwoorden evalueren. Je kunt aan iedere toetsvraag een relevante afbeelding toevoegen.

Natuurlijk kun je leerlingen ook zelf een oefentoets laten maken, voor zichzelf of juist voor een medeleerlingen. Er zijn zoveel mogelijkheden!
Je kunt drie soorten vragen maken:

  • Meerkeuze
  • Juist of onjuist
  • Of checkboxes, waarbij je meerdere antwoorden kunt aankruisen.

Dit biedt meer diepgang dan WRTS of Quizlet, waarbij leerlingen vooral woordjes of jaartallen ‘stampen’. Met een combinatie van deze digitale overhoorprogramma’s kunnen leerlingen zelf een leerprogramma op maat maken.

 

Een voorbeeld van een toetsvraag.

Een voorbeeld van een toetsvraag.

Met de optie flashcards kun je digitale flashcards maken, kaartjes waarbij op de ene kant het begrip staat en op de andere kant de uitleg. Zo kun je gemakkelijk jezelf overhoren. Je kunt deze flashcards er een stuk aantrekkelijker laten uitzien dan de kaartjes uit bijvoorbeeld Quizlet. Je kunt namelijk kleuren en afbeeldingen toevoegen.

Door gebruik van de app op bijvoorbeeld je smartphone of tablet kun je zo jezelf overal overhoren. Ook leuk om te gebruiken als lesidee.

examtime3

Optie flashcards in Examtime.

Optie flashcards in Examtime.

Met de laatste optie note kun je aantekeningen maken en opslaan. Ook dit kan je aanpassen met allerlei kleuren en afbeeldingen om één en ander te verduidelijken.

Zelf gebruik ik deze optie niet zo vaak. De optie ‘quiz’ gebruik ik het meest, hierbij maak ik zelf kleine oefentoetsen waarbij de leerlingen zichzelf kunnen toetsen of zij de lesstof begrepen hebben. Een groot voordeel hierbij vind ik dat de leerlingen de vragen op het eind van de toets nog een keer te zien krijgen, zo ziet de leerling wat hij of zij fout heeft gedaan.

Examtime is behalve als Webapplicatie ook te downloaden als app in de Google Playstore.

Bekijk ook de Youtube filmpjes met instructie over het gebruik van Examtime:

 

3 gedachtes over “Webapp: Examtime

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.