Blog: weekoverzicht 20 t/m 26 oktober 2014

20oktober

Het is weer tijd voor een nieuw weekoverzicht. Een overzicht wat ik afgelopen week met de leerlingen in de les heb gedaan. Maar ook vertel ik over interessant lesmateriaal of lesideeën die ik ben tegengekomen. Wekelijks vertel ik ook over de voortgang van mijn studie.

Met mijn mavo brugklassen voor geschiedenis hebben wij het deze week gehad over de Romeinen. Vorig jaar had ik verschillende schema’s gemaakt die het bestuur in het Romeinse rijk uitbeelden. Deze kon ik nu goed gebruiken tijdens de uitleg en bij het maken van mijn instructievideo’s. Dit onderwerp komt in de methode die wij gebruiken niet duidelijk aan bod.

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Bestuur in het keizerrijk Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Ik ben niet helemaal tevreden met het uiterlijk van de schema’s.

Toen ik deze schema’s vorig jaar maakte wist ik nog niet zo goed hoe ik dit kon doen. Vandaar dat ik ze toen gewoon in PowerPoint gemaakt had. Het staat in de planning om deze schema’s meer interactief te maken. Of in de vorm van een Infographic of met gebruik van ThingLink waar ik vorige week over schreef.

Vorige week heb ik nieuwe instructievideo’s opgenomen voor mijn brugklas leerlingen. Er wordt heel wisselend gebruik van gemaakt. Sommige leerlingen zijn erg enthousiast, andere leerlingen moeten er erg aan wennen. Eén leerling vroeg zelfs of ik mijn filmpjes niet met een stemvervormer kon opnemen. Zij vond de filmpjes erg handig, maar vond het gek om naar mijn stem te luisteren thuis.

De tweede klas VMBO leerlingen hadden voor het mens en maatschappij een drukke week. Behalve dat Thema 7 over wereldhandel afgerond werd deze week, moesten zij ook een afsluitende opdracht maken en een extra opdracht over Multatuli.

De afsluitende opdracht ging over de zogenaamde ‘schone kleren’ campagne. Een campagne die opkomt voor de belangen van arbeiders in de kledingindustrie.

De opdracht over Multatuli was eigenlijk een combinatie van het vak Nederlands en leergebied mens en maatschappij. De leerlingen deden hierbij onderzoek naar Multatuli en zijn boek Max Havelaar. Hierbij moesten zij een PowerPoint presentatie maken waarbij de volgende vragen aan bod kwamen:

  • Multatuli is een pseudoniem, wat betekent dat?
  • Waarom noemde de schrijver zich Multatuli en wat betekent het eigenlijk?
  • Waar gaat het boek Max Havelaar over?
  • Wat wilde de schrijver bereiken met dit boek? Is dit gelukt?
  • Wat is fairtrade?
  • Wat heeft het boek te maken met fairtrade?

De leerlingen hebben van te voren zelf deze aflevering van Klokhuis bekeken. Daarna gingen zij op onderzoek uit. Vanuit de opdracht waren er al een paar sites gegeven waarbij de leerlingen informatie vandaan konden halen. Maar veel leerlingen waren eigenwijs en hadden geen zin “om helemaal die sites te gaan lezen” en wilden zelf op onderzoek uit.

leerwerkplein

Tussen de lessen door ben ik vaak bezig met schoolwerk. Zo moeten er natuurlijk lessen voorbereid worden, maar ook probeer ik tussen door alvast te werken aan nieuwe artikelen of lesmateriaal voor mijn Digitale Klaslokaal.

Bij de 2MAVO klassen voor geschiedenis was het dit keer tijd voor een nieuw onderwerp. Na de Franse Revolutie en afschaffing van de slavernij gingen we het nu hebben over de Industriële Revolutie. Graag zou ik zelf nog eens naar het stoommachinemuseum willen, daar ben ik nog nooit geweest. Eigenlijk zou dat best een leuk klassenuitje zijn!

trix van lieshout

Mijn studieboeken koop ik tweedehands op bol.com of marktplaats. Het zijn dure boeken en deze moet ik zelf betalen. De lerarenbeurs is helaas lang niet toereikend. Dit boek wordt op veel lerarenopleiding gebruikt, maar toch was het moeilijk om hier aan te komen. Vaak was het boek net verkocht.. Gelukkig kon ik dit boek van een collega lenen die het toevallig in de kast had staan!

Voor mijn studie ben ik op dit moment bezig met leer- en gedragsproblemen 2. Ook bij dit vak had ik gedacht dat ik hier vrijstelling voor zou krijgen. Ik geef al bijna 8 jaar les op het VMBO en LWOO waar leer- en gedragsproblemen de orde van de dag zijn. Ook hebben we een aantal jaar geleden verschillende lezingen van Willem de Jong over dit onderwerp gehad. Maar toch vond de vrijstellingscommissie dat dit onderdeel onvoldoende behandeld is op de geschiedenis lerarenopleiding.

Gelukkig is dit een interessante module. Ik hoop eind volgende week dit onderwerp afgerond te hebben. Een beetje te ambitieus misschien. Want hiervoor moet ik behalve de reguliere lesstof, ook nog twee inzendopgaven en een tentamen maken. Toch ga ik het proberen!

Vakdidactiek taalbeheersing en vakdidactiek taalbeheersing Nederlands heb ik afgerond. Met taalkunde ben ik nog steeds bezig, dit vind ik een moeilijke module.

Op zondag kreeg ik een leuk bericht. In de herfstvakantie kwam ik op Twitter een bericht tegen van www.ictnieuws.nl , zij zochten recensenten voor verschillende tablets om te gebruiken in het onderwijs.  Zondag kreeg ik te horen dat ik één van de gelukkigen was. Ik krijg een door Samsung gesponsorde tablet, die ik ga gebruiken in klassen. Natuurlijk krijg ik deze tablet niet zomaar, ik moet er wel wat voor doen. Ik moet namelijk voor de website www.ictnieuws.nl een recensie schrijven en een kort filmpje opnemen over mijn bevindingen en die van de leerlingen. Heel gaaf, ik ben benieuwd!

Klik hier voor een voorproefje.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.