Blog: overzicht 27 oktober t/m 2 november

samsung tablet

Het is weer tijd voor een nieuw overzicht. Hierbij vertel wat ik afgelopen week in mijn lessen gedaan heb en over zaken die mij bezig houden. Zo plaats ik ook iedere week een update over mijn studie. Lees snel verder! 🙂

omzetten wintoets naar quayn

Omzetten van Wintoets naar Quayn.

Zoals ik in een eerdere blog al schreef zijn we met de tweedejaars leerlingen van mens & maatschappij begonnen met het digitaal toetsen met Quayn. Voor mens & maatschappij gebruiken wij de methode Mundo. Hiervoor zijn vanuit de docentenlicentie verschillende Wintoetsen te vinden. Wintoets is van dezelfde makers als Quayn, maar voor het gebruik van Wintoets moet je dit programma wel op je computer hebben staan.  Quayn is via een webportal te openen op vrijwel iedere device.

Deze toetsen moesten handmatig worden overgezet, van Wintoets naar Quayn. Niet veel werk, maar het moet wel gebeuren. Gelukkig heb ik op maandag veel tussenuren, dan kan ik dit soort ‘klusjes’ tussendoor doen.

Het werken met Quayn werkt super na, geen stapels papier meer en multiple choice vragen worden automatisch nagekeken! Het enige dat je hoeft te doen, is de open vragen nakijken. Hierbij krijg je meteen een antwoordmodel, dit werkt heel fijn. Steeds meer collega’s gaan er mee werken! 🙂

Jozefschool Texel

29 november 2014, POVO-dag

Op woensdag hadden we een zogenaamde ‘POVO-dag’. Hierbij hadden we een uitwisseling met de Texelse basisscholen. In de ochtend namen wij een kijkje op verschillende scholen en ’s middags kwamen de docenten van de basisscholen bij ons kijken. .

Als eerste nam ik een kijkje bij groep 7 van de Jozefschool en daarna naar groep 8 van de Fontein. Interessant om eens een keer een kijkje te nemen en te zien hoe het er op een basisschool aan toe gaat.

Leerwerkplein

Leerlingen aan het werk op het leerwerkplein.

Deze POVO-dag was een beetje rommelig voor de leerling, zo had een deel wel gewoon les en een ander deel had alleen ’s middags les.  Op dit moment zijn we met mens & maatschappij bezig met het onderwerp de Franse Revolutie. Bij de tweede klassen geschiedenis hebben we net dit onderwerp en het bijbehorende hoofdstuk afgerond.

Op woensdag heb ik altijd met mentorklas vier uur achter elkaar. Maar door deze dag had ik mijn klas twee uur, alleen ’s middags. Ik vond dit vervelender dan mijn leerlingen!

Tijdens mijn eerste les waarin ik bezoek had verwacht, kwam er jammer genoeg maar één iemand kijken! Had ik speciaal extra nette kleding aangetrokken en een ‘leuke’ les voorbereid.. Alhoewel, mijn definitie van een ‘leuke’ les verschilt soms een beetje met dat van de leerlingen.

De leerlingen gingen na instructie aan de slag met een opdracht over het leven van Napoleon. Hierbij mochten zij zelf kiezen of ze dit digitaal of op papier wilden maken. Voorwaarde was dat alles volgende week ingeleverd moet worden via Magister. Van te voren hadden de leerlingen al informatie en een instructiefilm ontvangen. Zij mogen zelf kiezen of ze de instructiefilm kijken, of de instructie online lezen.

alphabetfilm

Op donderdagavond draaide de film Alphabet in de bioscoop.

Een grote teleurstelling.. Lees hier mijn recensie over deze film.

De leerlingen kiezen één van deze opdrachten uit voor in het fictiedossier.

De leerlingen kiezen één van deze opdrachten uit voor in het fictiedossier.

Voor Nederlands moeten de leerlingen een fictiedossier samenstellen. Per hoofdstuk staat aangegeven welke opdrachten zij mogen maken. Dit keer waren er drie keuzeopdrachten voor de leerlingen. Bijna alle leerlingen kozen verrassend genoeg voor het maken van een gedicht! 🙂

Ik had gedacht dat veel van mijn leerlingen toch wel voor het maken van de tekening zouden gaan.

Samsung Galaxy

Vrijdag kwam mijn tablet binnen. Het is een Samsung Galaxy Tab S 10.5 T800, een hele mond vol. Hij is slechts 6,6 mm dik en weegt nog minder dan mijn Samsung Chromebook. Super mooi apparaat!

Ik moet er een recensie en een filmpje over maken, dat moet al over 3 weken klaar zijn. Komende week ga ik er meteen mee aan de slag in de klas! Mijn bevindingen deel ik voorlopig nog niet, dat is later te lezen in de recensie. 🙂

Heeft iemand tips voor het gebruik van tablets in de klas?

Voor mijn studie heb ik afgelopen week het laatste certificaat binnen gehad, nu heb ik officieel 100 punten. Ik hoop voor de kerstvakantie op 116 te zitten. Afgelopen week ben ik bezig geweest met de module over taalkunde. Vreselijk! Behalve dat het saai is, is het ook nog eens heel erg veel en moeilijk. Iedere studie heeft waarschijnlijk wel interessante en minder interessante modules. Dit is duidelijk één van de minder interessante modules.

Tinker Texel

In het weekend had ik eindelijk weer tijd om lekker met mijn paarden aan de slag te gaan.

Nieuw verschenen lesmateriaal:

Alexander de Grote

Mundo – Thema 7 – Blok 4

Een gedachte over “Blog: overzicht 27 oktober t/m 2 november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.