Op 12 december hebben we op school een Paarse Vrijdag georganiseerd. Deze dag stond in het teken van homorechten en gelijkheid. Iedereen heeft recht om zich veilig te voelen op school. Het moet niet uitmaken of je bi, homo, transgender of hetero bent.
In gesprek over homoseksualiteit
De leerlingen zijn in kleine groepjes aan het werk gegaan. Eerst lazen zij met elkaar de strip van GayStraightAlliance. De leerlingen mochten kiezen of zij dit in boekvorm of digitaal wilden doen.
Daarna gingen de leerlingen met elkaar in gesprek. De leerlingen waren het met elkaar eens dat iedereen zich op school veilig moet voelen. Als je je niet veilig voelt, heb je ook geen zin in school. Iedereen heeft recht op zijn eigen gevoel. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat iedereen zich veilig en fijn voelt op school?
Wat zouden leerlingen zelf kunnen doen?
De leerlingen vinden het belangrijk dat er niemand buiten wordt gesloten. Iedereen hoort erbij en moet het gevoel hebben geaccepteerd te worden. Leerlingen zouden aardig tegen elkaar moeten doen en laten merken dat je er voor diegene bent. Je hoeft geen beste vrienden met elkaar te zijn, maar je kunt wel aardig tegen elkaar doen.
Dat wil ook zeggen dat je niet roddelt over andere leerlingen. Soms weet je niet hoe iemand zich echt voelt, of wat diegene heeft meegemaakt.
Docenten
Volgens de leerlingen zouden docenten extra moeten opletten hoe iemand zich voelt in de klas. Zij zouden kunnen vragen hoe het met iemand gaat, of een praatje kunnen maken. Niet alleen maar bezig zijn met de lesstof, maar de leerlingen daadwerkelijk zíen!
Ook vinden zij het een goed idee dat er over het onderwerp seksuele geaardheid wordt gepraat in de klas. Vaak komt dit alleen kort bij het leergebied mens en natuur of biologie ter sprake.
Het organiseren van een Paarse Vrijdag is een goed idee om onderwerpen als homoseksualiteit of transgender bespreekbaar te maken!
Poster
“Wij vinden dat onze school goed met homoseksualiteit omgaat. Ook is het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Als iemand zich niet op zijn gemak voelt, dan moet de school of iemand anders actie ondernemen. Als je homo bent is het niet erg, het is juist knap dat je er dan voor uit durft te komen.” Dana en Femke, 2VMBO