Blog week 35 – We gaan beginnen!

wp-1472985190127.jpg

Het begin van een nieuw schooljaar is altijd een beetje spannend. Maar dit jaar leek ik het wel iets spannender dan normaal te vinden. Met lichte tegenzin vertrok ik maandagochtend dan ook van huis.

Inmiddels geef ik al bijna elf jaar les op OSG De Hogeberg en daarvoor heb ik zelf zes jaar als leerling op deze school gezeten. De afgelopen jaren hebben we veel wisselingen binnen de schoolleiding gehad, zo hebben we nu de vierde rector in vier jaar tijd. Wisselingen betekenen ook vaak veranderingen, misschien dat dat verklaarde waarom ik aan het begin van dit schooljaar iets meer spanning voelde dan normaal.

Vakdomeinen

Zes jaar geleden werd het nieuwe schoolgebouw opgeleverd en werd de school ingedeeld per leerjaar en niveau. Ik gaf toen vooral les op het leerwerkplein van de onderbouw van het vmbo.
Dit schooljaar werd de school opnieuw ingedeeld en is het de bedoeling dat we in vakdomeinen gaan werken. Iedere ruimte op school hoort nu bij een vak of leergebied. Toen ik vroeger als leerling op deze school zat, was de school ook zo verdeeld. Alleen de invulling is nu anders, het vak staat nu meer centraal.

Vakoverstijgende projecten zijn nu moeilijker om te organiseren, maar aan de andere kant kunnen we wel meer verdieping brengen binnen het vak. Het is ook leuk om weer eens met een andere groep collega’s te werken.  Wel is het jammer dat ik nu geen geschiedenis meer geef, ik had nog best een paar uur geschiedenis willen geven. Dit jaar ‘moet’ ik wel maatschappijleer geven. Ook leuk, maar mijn passie ligt meer bij geschiedenis of Nederlands! 🙂

20151209_125341

Nieuwe indeling van de school, super mooi getekend door Simone Dros.

Gepersonaliseerd leren?

Vorig jaar schreef ik al over de pilot in de onderbouw van het vmbo, waar we een start probeerden te maken met gepersonaliseerd leren. Helaas waren we de enige binnen de school en was het roostertechnisch heel moeilijk om zaken voor elkaar te krijgen. We wilden graag, maar binnen de school was het bijna niet te organiseren.

Dit schooljaar gaan we schoolbreed een start maken met gepersonaliseerd leren. Er moet nog heel veel gebeuren, want op het moment dat ik dit schrijf valt er voor de leerling nog weinig te kiezen. Alle leerlingen ontvangen nu per leerjaar namelijk dezelfde studiewijzer, er wordt (nog) geen rekening gehouden met de leerling als individu. Er zijn nog geen verschillende keuzemogelijkheden en een leerling met een andere leerstijl komt ook nog niet echt aan zijn trekken.
Eenheid binnen de school krijgt nu prioriteit, er waren te veel verschillen tussen de studiewijzers binnen de school. Ik ben benieuwd hoe dit zich komend schooljaar gaat ontwikkelen.  Tot de herfstvakantie werken we in ieder geval op deze manier. Binnen de lessen heb ik iets meer vrijheid om in te spelen op de individuele behoeften van de leerlingen. Alle leerlingen hebben een lesuur per vak minder in de week, dus het gaat wel een beetje spannend worden.

Coaching

Vorig jaar hadden we in de onderbouw van het vmbo iedere ochtend een mentoruur. De eerste dertig minuten waren coaching en daarna mocht een leerling zelf kiezen waar hij of zij aan ging werken.
Dit jaar heeft de schoolleiding gekozen om het rooster aan te passen, zodat alle 900 leerlingen ’s ochtends om 9:oo uur beginnen met twintig minuten coaching. Daarna begint de lesdag pas voor de leerlingen. Eén keer per twee weken heeft de leerling ook een individueel gesprek met zijn of haar coach. Alleen moet de coach dat zelf organiseren met zijn leerlingen, er is geen vast moment voor in het rooster.
Alle docenten op school volgen een cursus bij Sens over coaching, afgelopen dinsdag hadden we de tweede studiedag. We hebben ons toen vooral gericht op praktische zaken, zoals het voeren van startgesprekken met ouders.

wp-1472985190127.jpg

In de pauze was er afgelopen week nog tijd om even een frisse neus te halen en Pokémon te spelen. Als de leerlingen er straks zijn zal dat wel anders zijn 😉

 Voorbereidingen

Dit jaar geef ik Nederlands aan havo/vwo klas 1 en 2 en 4mavo. Verder geef ik maatschappijleer aan klas 3 en 4 van het vmbo.

De afgelopen dagen heb ik mij vooral bezig gehouden met het maken van studiewijzers en lesplanningen. Ook heb ik gewerkt aan mijn website en digitaal lesmateriaal. 😀

Deze slideshow vereist JavaScript.

Komende week

Volgende week starten we met een introductiedag voor de nieuwe brugklassers. Daarna beginnen voor mij de lessen pas. De rest van de week heb ik startgesprekken met ouders. Het gaat een drukke week worden! 😮

Bericht NHD

wp-1472985190505.jpg

Er stond een stukje in het NHD over het nieuwe school. We starten niet met gepersonaliseerd leren, maar we gaan proberen dit jaar daar een start mee te maken. Ook staat de leerling nog niet echt zelf aan het roer, maar hopelijk in de toekomst wel.

Een gedachte over “Blog week 35 – We gaan beginnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.