Blog week 36: anders dan anders

20160907_085241

De eerste lesweek zit er weer op. Alhoewel het niet altijd even vlekkeloos verliep en ik deze week bijna het gevoel kreeg alsof ik op school woonde, is het uiteindelijk een productieve en goede week geworden.

Introductiedag voor de brugklassers

De eerste lesdag was ik ingedeeld bij de introductiedag voor de brugklassers. Mijn collega’s hadden een afwisselend programma gemaakt: rondleiding door de school, kennismakingsactiviteiten, uitleg over regels en afspraken en uiteindelijk ook nog een sportieve activiteit. Ik mocht vier keer een rondleiding geven door de school, waardoor ik zelf inmiddels ook helemaal op de hoogte ben van de nieuwe indeling van de school.

Achteraf was een introductie voor de overige leerlingen (en collega’s!) misschien ook niet zo’n verkeerd idee geweest. Iedereen moest de eerste dag toch nog een beetje wennen aan de nieuwe indeling, de drukte en de gang van zaken.

We hebben voor het eerst sinds zes jaar gezamenlijke pauzes en iedereen heeft op hetzelfde moment een leswisseling. Er liepen dus ineens 900 mensen door de gangen van school! 😮 Gelukkig vond onze schoolleiding het ook te druk en besloten zij om de houten noodtrap in de school weer in te zetten. Deze suggestie werd al eerder gegeven door verschillende mensen, maar blijkbaar moest eerst uit de praktijk blijken dat het echt te druk was in de gangen.  Deze trap werd alleen ingezet als noodtrap de afgelopen jaren omdat we verschillende lestijden hadden, het lopen over de trap zou dan zorgen voor geluidsoverlast. Maar van verschillende lestijd is nu geen sprake meer, iedereen mag nu gebruik maken van de houten trap om naar beneden te gaan. Het scheelde aanzienlijk toen deze maatregel werd ingevoerd.

Bijna iedereen had het al zien aankomen: er bleken uiteindelijk toch onvoldoende zitplekken te zijn voor leerlingen in de pauze. Maar gelukkig werd dat eind van de week  opgelost door extra tafels en stoelen te plaatsen. Volgende week zullen de pauzes en leswisselingen vast soepeler verlopen. 🙂

schermafdruk-2016-09-10-14-02-40

Tussendoor moest ik ook examen doen met mijn hond Denny. We trainen iedere week bij HSV DOS Texel en hebben nu ons EG1 diploma gehaald. EG staat voor elementaire gehoorzaamheid. We gaan nu verder trainen in de EG2 klasse.

Startgesprekken

De eerste twee lesweken houden we startgesprekken met ouders en leerlingen. Op het vmbo deden we dit al eerder, maar nu is dit ook schoolbreed ingevoerd. Het kost veel tijd, want dit moet buiten lestijd gebeuren. Ik heb 19 leerlingen om te begeleiden en de startgesprekken duren gemiddeld 20 tot 30 minuten, dus dat kost flink wat extra tijd. Maar het is erg fijn om ouders en leerling al aan het begin van het jaar gesproken te hebben.
In deze gesprekken hebben we het over leerdoelen en op welke manier je dit wilt gaan bereiken. Heeft de leerling hulp nodig? Zijn er zaken die je als coach van te voren moet weten van de leerling zodat je er rekening mee kunt houden? Het voelt goed om het schooljaar op deze manier te starten.

Iedere twee weken hebben we als coach individuele gesprekken met onze coachleerlingen. Omdat het door het rooster niet altijd lukt om dit tijdens lestijd te doen, zal het af en toe plaatsvinden voor of na schooltijd of in kleine groepjes. De afspraken die we maken tijdens deze gesprekken noteert de leerling in een logboek (notitieboek met een logo van de school erop).

Verslagen van de gesprekken moeten in het logboek van Magister komen te staan. Op het vmbo deden we dit al, maar ook hier is nu voor gekozen om het schoolbreed in te zetten. Alle docenten die lesgeven aan je coachleerling hebben op deze manier toegang tot informatie die voor hen relevant is. En er ontstaat op deze manier ook een leerlingdossier.

20160905_171242

Uitzicht vanuit mijn nieuwe lokaal. Of eigenlijk ‘ons’ nieuwe lokaal, ik deel het lokaal met andere collega’s van de sectie. Maar iedere ochtend start ik hier op, zo is het toch wel een beetje ‘mijn’ lokaal toch? 🙂

Wennen

Het was een vreemde week, je kon overal in de school voelen dat iedereen moest wennen aan alle veranderingen. De eerste dagen was het tussen de lessen door eerlijk gezegd best een beetje chaotisch. Maar aan het einde van de week had ik toch een fijn gevoel. Bij ons op het domein van Nederlands verloopt het nu al veel soepeler dan aan het begin van de week.

Mijn leerdoel

Mijn lessen geef ik nu nog erg lineair, alle leerlingen doen eigenlijk hetzelfde en werken aan dezelfde studiewijzer. Vroeger werden lessen wel vaker op deze manier gegeven, maar eigenlijk is dat niet meer van deze tijd. Het is zonde als een leerling een hele module over grammatica moet doorwerken, terwijl hij bijvoorbeeld de lesstof al beheerst.Op het vmbo gaven wij een aantal jaar geleden de leerlingen de mogelijkheid om een optie te kiezen dat paste bij zijn of haar leerstijl. Iedereen werkte aan hetzelfde doel, maar de invulling daarvan bepaalde de leerling zelf door te kiezen voor een optie dat bij zijn of haar leerstijl paste.

Ik ga mij de komende weken richten op het organiseren van mijn lessen. De komende weken is er hopelijk iets meer rust vanuit de organisatie. Als er meer rust is binnen de school wil ik mijn lessen meer afgestemd krijgen op de individuele leerling, op weg naar gepersonaliseerd leren. Tips zijn daarbij welkom! 🙂

Overzicht nieuw lesmateriaal van deze week

20160904_163752

Deze spelfout kwam ik tegen in het bos. Monniken met twee k’s! Gelukkig heeft iemand anders de fout al een beetje weggewerkt. 🙂

Een gedachte over “Blog week 36: anders dan anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.