Blog week 37: voorlezen?

schermafdruk-2016-09-22-13-40-47

Inmiddels hebben we de eerste twee lesweken erop zitten. Dit jaar geef ik nog maar twee verschillende vakken: Nederlands en maatschappijleer. Jammer genoeg geef ik geen geschiedenis meer dit jaar. Maar het is ook leuk om deze andere twee vakken te geven hoor! 🙂

Warm

Het was een enorm warme week.  Tot groot ongenoegen van de leerlingen hadden wij helaas geen tropenrooster. De laatste keer dat ik een tropenrooster heb meegemaakt op school was ik zelf leerling. Ik ging toen net naar de brugklas, dus dat is al een tijdje terug.. Vorige eeuw zelfs! 🙂

Penny

’s Avonds laat was het eindelijk niet meer te warm om te rijden. Penny en ik gingen daarom ’s avonds lekker oefenen. Ze is sinds december onder het zadel en we rijden western. Het gaat steeds beter, het is leuk om samen te leren. Voor ons allebei is het nieuw! 🙂

Voorlezen

Dit schooljaar ben ik begonnen met voorlezen in mijn onderbouwklassen. Een aantal van mijn collega’s lezen ook voor in de klas en ik wilde dit ook weleens uitproberen. Eigenlijk had ik het idee dat mijn leerlingen dit kinderachtig zouden vinden, maar tot mijn verbazing reageerden zij hier juist heel positief op. Er ontstond tijdens het voorlezen  een bepaalde mate van rust, sommige leerlingen hingen zelfs aan mijn lippen en smeekten aan het einde of ik alsjeblieft verder kon gaan met voorlezen.

Op 19 september komt Daniëlle Bakhuis langs in een aantal klassen. Ik had nog niet eerder een boek van haar gelezen, daarom besloot ik om het boek Wat als.. voor te gaan lezen.

Wat als.. Danielle Bakhuis

Dit boek gaat over een meisje, Jade, dat op de middelbare school zit. Het is net uit met haar vriend en ook thuis gaat het niet zo goed. Vier jaar geleden zat Jade bij Zoë in de klas. Ze waren beslist geen vriendinnen van elkaar: Jade pestte Zoë namelijk. Plotseling verdwijnt Zoë, niemand weet waar ze is. Eigenlijk is Jade haar inmiddels een beetje vergeten. Tot haar grote schrik komt ze er na de zomervakantie achter dat Zoë terug is. Jade besluit dat het tijd is om haar excuses aan te bieden, ze heeft er spijt van dat ze Zoë altijd zo gepest heeft. Maar Zoë accepteert dit niet: wat als sorry zeggen niet genoeg is?

Ook begint volgende week, de Week tegen pesten. Mooi om alles te kunnen combineren: pesten, bezoek van Daniëlle Bakhuis en voorlezen :).

Nieuwsquiz

De leerlingen die ik dit jaar in de tweede klas heb, vroegen aan mij of we dit jaar de nieuwsquiz gingen spelen. “Met mevrouw Hendriks deden we dit vorig jaar ook altijd!” Door alle drukte van het nieuwe schooljaar, was ik de nieuwsquiz helemaal vergeten. Ik speelde deze zelf ook met leerlingen afgelopen jaar. Vooral in klas 2havo/vwo waren de meeste leerlingen enthousiast, maar ook soms zwaar teleurgesteld en gefrustreerd als het niet zo goed ging. De nieuwsquiz maakt altijd emoties los bij de leerlingen.. 😉

Op Facebook is een groep voor docenten Nederlands, hier staan iedere keer veel leuke ideeën voor in de les in. Eén van die ideeën was de nieuwsquiz. Alain Balistreri maakt iedere week een nieuwsquiz in Kahoot en deelt deze vervolgens. Binnen onze sectie hebben we afgesproken dat we deze nieuwsquiz regelmatig doen in de klas. Het is goed voor de algemene ontwikkeling, leerling gaan steeds meer zelf nieuws bijhouden. Maar ook voor woord- en tekstbegrip is het goed.

Leerlingen vinden Kahoot vaak erg leuk om te doen, ze worden enthousiast en gedreven. Mits je het natuurlijk niet te vaak doet, ik heb ook weleens voor een klas gestaan waarbij de leerlingen al begonnen te zuchten bij het woord Kahoot. Het bleek toen dat ze die week al meerdere keren een Kahoot gedaan hadden bij verschillende vakken!

wp-1474722388736.jpg

Mijn collega Remkje heeft deze kaart deze week op haar kastje geplakt. 🙂

Opdrachten via YouTube

Ik probeer nu om opdrachten in te spreken via YouTube. Deze wil ik aan de agenda van Magister hangen, zodat leerlingen dit van te voren kunnen bekijken. Als er een leerling een les mist kan hij het filmpje dan terugkijken. Het is wel veel meer werk dan gewoon een Word-document uploaden. Maar ik ben benieuwd of het werkt! 🙂

 

2 gedachtes over “Blog week 37: voorlezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.