Blog week 38: druk!

wp-1474724784643.jpg

Dit was de eerste week van het schooljaar dat ik ’s avonds niet op school hoefde te zijn. Ondanks dat is het toch een drukke week geweest. De leerlingen hebben de eerste proefwerken gemaakt en ook de eerste schrijfopdrachten zijn binnen. Als docent geschiedenis vond ik soms al dat ik veel nakijkwerk had, maar sinds ik Nederlands geef weet ik dat het nog ‘erger’ kan. 😮

wp-1474722431146.jpg

We werken sinds dit jaar ook met de onderbouw van havo/vwo met DeDecaan.net / Keuzeweb.

Coaching

Dit jaar zijn we geen mentor meer bij ons op school, maar coach. We starten iedere dag twintig minuten met onze coachgroep en hebben iedere twee weken een individueel coachgesprek. En daarbij hebben we drie keer per jaar een gesprek met de ouders van de leerling.

Inmiddels zitten de startgesprekken erop en heb ik met bijna alle leerlingen al een individueel coachgesprek gevoerd. De leerlingen hebben een logboekje gekregen (notitieboekje met een logo van de school), hier komen afspraken in te staan en kunnen de leerlingen aan het begin van de week hun leerdoel van deze week opstellen en aan het eind van de week hierop terugblikken.

Vorig jaar hebben wij op het vmbo ook al gedeeltelijk op deze manier gewerkt. We maakten toen gebruik van de agenda’s van Kunskapsskolan, dit was een agenda en logboek ineen. Maar deze waren helaas niet leerlingproof. Na een paar weken vielen ze al uit elkaar! 😮

De tweedeklassers die ik nu heb moeten nog een beetje wennen aan het logboekje waarin zij ‘moeten’ schrijven. De nieuwe brugklassers weten natuurlijk niet beter! 🙂

Volgens mij is het voor de leerlingen wel fijn om iedere dag met elkaar op te starten. Misschien dat het voor leerlingen van de bovenbouw anders is, maar voor de leerlingen uit klas 1 en 2 geeft het toch wel rust.

Lesbezoek Daniëlle Bakhuis

Afgelopen maandag hadden we in het kader van de Literatour Daniëlle Bakhuis bij ons in de klas.

Ter voorbereiding had ik met de leerlingen een opdracht gedaan: in kleine groepjes moesten zij een deelopdracht doen en dit voor de klas presenteren.

wp-1474724784643.jpg

Klas hv2a tijdens het bezoek van Daniëlle Bakhuis.

Daniëlle Bakhuis vertelde over haar jeugd en hoe zij uiteindelijk schrijfster is geworden. Ze vertelde natuurlijk ook over de boeken die zij geschreven heeft. Maar wat nog interessanter was voor de leerlingen, was dat zij vertelde over hoe haar boek Zes seconden  tot stand is gekomen. Van de eerste inspiratie tot uiteindelijk de keuze voor een cover. Erg interessant! 🙂

Zes seconden Danielle Bakhuis

Zes seconden gaat over een soort geheim genootschap dat stiekem bij elkaar komt om een illegaal spel te spelen: de Afrekening. Iedereen legt een bedrag neer en daarna wordt er iemand zes seconden lang helemaal in elkaar getrapt. De hoofdpersoon Jasmijn besluit aan dit illegale spel mee te doen, maar beseft niet welke gevolgen dit heeft.

Veel leerlingen waren enthousiast over dit boek van Danielle Bakhuis. Het is een thriller en het onderwerp sprak de leerlingen aan. Ik heb het zelf nog niet gelezen, ik ben wel benieuwd geworden. Ik houd zelf niet zo thrillers, maar vind het wel fijn om ook boeken te lezen die ik eventueel kan aanraden aan leerlingen.

GoConqr

Deze week heb ik de app GoConqr opnieuw ontdekt (voorheen ExamTime). Twee jaar geleden maakte ik hier veel gebruik van. Maar op een gegeven moment ben ik andere applicaties gaan gebruiken en was ik deze app eigenlijk vergeten.

Je kunt met deze app zelf een quiz, mindmap of flashcards maken. Ik gebruik het zelf vooral om oefentoetsen te maken voor mijn leerlingen.

Een aantal voorbeelden van oefentoetsen die ik afgelopen periode gemaakt heb:

Ik ben nu bezig met het maken van kleine oefentoetsen voor klas 1 en 2 over spelling en grammatica. Het is best wel veel werk, dus het duurt wel even voor het klaar is. Maar het is wel leuk om te doen! 🙂  En ik hoop natuurlijk dat de leerlingen het ook handig vinden.

wp-1474722415526.jpg

Mijn hond Denny gaat iedere dag mee naar de pony’s. Hij heeft een beetje last van ADHD en heeft veel beweging nodig. ’s Avonds fietsen we vaak nog een extra blokje om.

 Lees ook mijn vorige blogs:

2 gedachtes over “Blog week 38: druk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.