Blog week 39: werken aan je leerdoelen

set goal, make plan, work, stick to it, reach goal - a success c

Deze week hadden we op dinsdag een studiedag. Dit was de laatste dag van de cursus coaching van Sens.

De eerste dag hadden we ergens vorig jaar schooljaar gehad, de tweede dag eind augustus en de laatste dag eind september. Achteraf gezien was het misschien beter geweest als we de hele cursus aan het begin van het schooljaar al afgerond hadden, maar blijkbaar kon het niet anders.

Leerdoelen en loslaten

Vorig jaar bezocht ik met een aantal collega’s twee scholen in Zweden, de zogenaamde Kunskapsskolan. Een van de mooiste dingen die ik daar zag, was dat alle leerlingen zich bewust waren van waar ze mee bezig waren. Alle leerlingen konden aangeven aan welke leerdoelen zij wilden werken en wat zij wilden bereiken deze week en op lange termijn.

De docenten liepen daar niet als een soort politieagent rond om te kijken of leerlingen wel aan het werk waren. Er werd geen probleem gemaakt van het feit dat een leerling een spelletje op de computer aan het spelen was of dat een leerling wel of geen ‘oortjes’ in had. Het belangrijkste was dat de leerling zijn leerdoel zou behalen. Je zou op een coachende manier met zo’n leerling een gesprek kunnen hebben. Wat levert het doen van zo’n spelletje de leerling op? Haalt hij op deze manier zijn leerdoelen?

Veel leraren hebben de behoefte om leerlingen bijna dwangmatig te controleren. Controleren of de leerlingen hun spullen bij zich hebben, controleren of ze het werk wel af hebben, controleren of ze het werk hebben nagekeken, controleren of ze niet stiekem iets anders doen etc. Daarbij wil ik niet zeggen dat ik dit soort dingen niet doe, ik doe daar soms net zo goed aan mee, ook al zou ik het liever anders willen.

Toen ik zelf nog op deze school als leerling zat, hadden we zelfs kaarten waarop je je werk moest laten aftekenen. Er werd niet gecontroleerd of je de lesstof wel snapte, maar alleen of je je werk gemaakt had. Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik toen vooral leerde hoe ik kon samenwerken met andere leerlingen: overschrijven, elkaars boek gebruiken , etc. Op alle mogelijke manieren zorgden we ervoor om een krabbeltje te krijgen.

Vertrouwen

Ik denk dat leraren  meer vertrouwen in leerlingen moeten hebben en dat ze soms echt leerlingen moeten durven loslaten. Dit valt of staat met goede begeleiding. Loslaten zonder goede begeleiding is gedoemd te mislukken. Er moet uiteindelijk gecontroleerd worden of de leerling het leerdoel heeft behaald. Ik vraag mij op dit moment af, op welke manier we dit het best kunnen doen. Formatief toetsen? Ik ben er nog niet helemaal uit 🙂

Het is fijn dat we dit vanaf dit schooljaar meer aandacht aan de begeleiding van leerlingen besteden. Ik hoop dat we op den duur hier meer tijd voor krijgen vanuit school.

goal-setting1

LessonUp

Ik maak in mijn lessen veel gebruik van LessonUp. Je kunt met LessonUp digitale lessen  maken en deze gemakkelijk delen met je leerlingen. De laatste tijd krijgt LessonUp steeds meer mogelijkheden. Zo kun je de tegenwoordig de leerlingen meer bij de les te betrekken door een digitaal woordweb te maken met elkaar op het bord, of door een quiz te spelen.

Het afgelopen jaar heb ik al veel lessen gemaakt met LessonUp. Daar heb ik nu profijt van, ik kan de digitale lessen van vorig jaar gebruiken! 🙂

schermafdruk-2016-10-02-09-03-35

Maatschappelijke problemen

bk_leswerkboek_2016-2017_voorplat

Voor maatschappijleer zijn we deze week bezig geweest met een praktische opdracht. De leerlingen moesten een mini-werkstuk maken over een maatschappelijk probleem. Ze mochten zelf een onderwerp kiezen. Dit keer waren gameverslaving en voetbalvandalisme populair! 🙂

Volgende week beginnen we met een nieuw thema: jongeren.

Taalspelletjes

Met de brugklas ben ik deze week vooral bezig geweest met grammatica. De laatste les van de week hebben we het onderdeel Kijk op taal gedaan uit ons lesboek. Hier stonden leuke taalspelletjes in.

In kleine groepjes hebben we vervolgens de volgende spelletjes gespeeld.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tot groot ongenoegen van de leerlingen heb ik er geen klassikale competitie van gemaakt. 😦

wp-1475393438742.jpg

Het is nu echt herfst. Penny heeft haar deken ook weer op. Ze blijft nog eventjes buiten staan en gaat daarna verhuizen naar haar stal op de Eagles Ranch. We rijden fanatiek en in de binnenbak. Dan is het niet handig om je paard 24/7 buiten te hebben lopen :).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.