Blog week 44 – De jongen in het Achterhuis

De jongen in het Achterhuis

De tijd vliegt soms voorbij. Aan het begin van het schooljaar nam ik mij voor om meer voor te lezen in de klas (zie Blog). Maar voordat ik het wist was het alweer herfstvakantie en had ik inmiddels al een tijdje niet meer voorgelezen.  Toen de leerlingen maandag na de vakantie vroegen wanneer ik weer eens ging voorlezen, voelde ik mij ook wel een beetje schuldig.

Toen ik vervolgens naar de mediatheek bij ons op school ging, zag ik ineens het boek De jongen in het Achterhuis staan. Eerlijk gezegd wist ik niet dat dit boek bestond: het trok dan ook gelijk mijn aandacht.

Dit boek is een fictief verhaal en geeft het perspectief van Peter van Pels op de gebeurtenissen in het Achterhuis. Maar ook beschrijft hij hoe het na het Achterhuis verder is gegaan. Het is een interessant verhaal en kan ook goed gebruikt worden in de klas als lesmateriaal. Aan de ene kant kan je met dit boek goed aan leerlingen uitleggen wat het verschil tussen fictie en non-fictie is. Maar aan de andere kant zou je de boeken ook met elkaar kunnen vergelijken.

Toen ik dit boek aan het lezen was, dacht ik ook aan een andere verwerkingsopdracht wat ik met leerlingen zou kunnen doen. Leerlingen zouden bijvoorbeeld zelf een verhaal kunnen schrijven vanuit het perspectief van een ander persoon in het Achterhuis. Ik zou de opdracht nog iets verder uit moeten werken, maar het idee vind ik wel leuk klinken eigenlijk.

Anne Frank

Het Achterhuis van Anne Frank is altijd één van mijn lievelingsboeken geweest. Toen we nog keuzeblokken hadden op school, deed ik vaak een keuzeblok over Anne Frank. We maakten dan de opdracht Anne en ik, waarbij de leerlingen een collage maakten van zichzelf en Anne Frank. De verschillen, maar ook juist de overeenkomsten werden dan direct zichtbaar. We hebben ook eens filmpjes op YouTube over het leven van Anne Frank gemaakt. Het was altijd een heel gedoe om dit op te starten, maar het resultaat was heel leuk.

Anne Frank - Berlijn - Zentrum

Kunstwerk van Anne Frank in de buurt van het Anne Frank Zentrum – Studiereis Berlijn

Keuzeblokken

Dit schooljaar mis ik de keuzeblokken die we op het vmbo altijd aan onze leerlingen aanboden. We werkten al een aantal jaar met keuzeblokken. Dit was een blokuur waarbij een docent verdiepingsstof of verrijkingsstof aanbood in de vorm van een workshop. De leerlingen konden zes keer per jaar kiezen wat zij wilden doen. Een klein overzicht van een aantal keuzeblokken die we deden:

  • Mens en maatschappij: jongerenculturen, Texel vroeger en nu, Anne Frank en ik en het goede doel.
  • Nederlands: creatief schrijven, een eigen blog maken en journalistiek.
  • Vakoverstijgend: radio, KNRM en EHBO.

Het afgelopen jaar hadden we een kleine aanpassing gemaakt op onze keuzeblokken. Het was nu ook mogelijk om leerlingen juist extra bij te spijkeren in een vak waar hij of zij moeite mee had.

Jammer genoeg zijn de keuzeblokken afgeschaft dit jaar. Niet omdat wij als docenten dit graag wilden, maar omdat onze school meer eenheid moest uitstralen en er gewerkt werd met een ander rooster. Het is natuurlijk mooi dat er geprobeerd wordt om meer eenheid te creëren binnen de school , maar aan de andere kant is het ontzettend jammer dat er mooie initiatieven verdwenen zijn. Keuzeblokken zouden perfect passen binnen gepersonaliseerd leren. Er was ook daadwerkelijk iets te kiezen voor de leerlingen, op dit moment is dat bij de zogenaamde uren binnen keuzewerktijd niet het geval.

Ik zou hier graag iets aan willen veranderen, maar zie op dit moment geen mogelijkheden om het te veranderen. 😦 Mocht er iemand suggesties hebben, dan hoor ik het graag.

Lezen voor de lijst

Deze week ben ik met klas 1 en 2 begonnen met het aanmaken van een account op de website Lezen voor de lijst. Onze leerlingen moeten in de week van 5 december het eerste leesboek van dit schooljaar gelezen hebben. In de onderbouw ligt de focus vooral op leesplezier. Leerlingen mogen zelf een boek uitkiezen, eventueel in overleg met de docent. Ik wil graag dat de leerlingen gericht een boek halen uit de mediatheek. Voordat ze naar de mediatheek gaan, moeten ze eigenlijk al weten welk boek ze willen lezen. De website van Lezen voor de lijst helpt hierbij goed.

Als het goed is krijgen we met onze vaksectie binnenkort een training, zodat we nog beter gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van deze website. 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.