Blog week 46 – Nieuws in de klas

Nieuws

Iedere ochtend beginnen we in onze coachgroepen. Ik probeer tijdens deze bijeenkomsten ook aandacht te geven aan actualiteiten. Toen we vorig jaar in Zweden waren op een Kunskapsskolan werd dit ook gedaan. Al ging het daar wel een stapje verder. De leerlingen krijgen daar na het kijken van het nieuws een soort verwerkingsopdracht. Vergelijkbaar met Nieuwsbegrip. Op dit moment gebruiken we geen Nieuwsbegrip meer op school.

Vorige week hebben we het veel gehad over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarbij maakte ik gebruik van de video’s van Nieuwsuur. (Ook handig voor volwassenen 😉 )

Lezen voor de lijst

Voor Nederlands maken wij op school gebruik van de website Lezen voor de lijst. Dit is een didactisch hulpmiddel dat we gebruiken bij het onderdeel literatuur en fictie. In de bovenbouw heet dit literatuur, in de onderbouw fictie. In de klassen van de onderbouw havo/vwo hebben alle leerlingen als het goed is nu een account aangemaakt. Het maakt onderdeel uit van onze doorlopende leerlijn literatuur op school.

Het is voor docenten moeilijk om te differentiëren op het gebied van literatuur. Niet alle leerlingen beschikken over dezelfde ‘tools’ om een boek te lezen, begrijpen of zelfs te analyseren. De leesniveaus en leestypes van Lezen voor de lijst kunnen hierbij helpen. Deze helpen de leerlingen om te bepalen waar ze staan en hoe ze hierin beter kunnen worden.

Uit het onderzoek dat Theo Witte (oud-Texelaar! 🙂 ) gedaan heeft, bleek dat literatuuronderwijs effectiever is als het beter aansluit bij het juiste literaire competentieniveau van de leerling.

OneNote

Vorige week heb ik met mijn collega Ivar een cursus gevolgd over het gebruik van OneNote in de klas. Mijn collega heeft afgelopen jaar veel gewerkt met OneNote. Ik had iets minder ervaring met OneNote, maar heb wel interesse om het te gebruiken voor Nederlands.

OneNote maakt onderdeel uit van het pakket voor Office365. Het lijkt op een soort digitaal notitieblok, maar dan met de mogelijkheid om Word, Excel, Sway, SharePoint etc. te integreren. Of ander digitaal lesmateriaal, er zijn zoveel mogelijkheden! 🙂 Je kunt een notitieblok gemakkelijk delen met leerlingen en ook is er mogelijkheid om samen te werken in een document.

Dit schooljaar wil ik proberen om de leerlingen het fictiedossier in OneNote te laten maken.

3 gedachtes over “Blog week 46 – Nieuws in de klas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.