Blog voorjaar 2017 – waar ben ik op dit moment mee bezig?

Schermafdruk 2017-03-29 11.52.17

Microsoft Educator Community

OneNote

Zoals ik al in mijn verslag over Edcamp 2017 schreef ga ik mij komende periode richten op het gebruik van OneNote. Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen en is mijn collega Ivar hier ook mee bezig.

We ontdekten afgelopen week de Microsoft Educator Community. Net zoiets als het Apple Teacher Program, maar dan van Microsoft. Ik was verbaasd hoeveel informatie je hier kunt vinden, wat dat betreft ben ik echt een beginner.

Schermafdruk 2017-03-29 11.52.53

Verschillende courses in het Microsoft Educator Program

De Microsoft Educator Community is zeer uitgebreid en richt zich op het totale Office365 pakket. OneNote is daarbij een soort ‘basis’ waarin je alle andere applicaties van Microsoft kunt integreren en zelfs applicaties van daarbuiten. Inmiddels heb ik de basis courses over OneNote gedaan en ben nu de mogelijkheden van Sway aan het ontdekken. Ik wil graag nieuwe dingen leren en uitproberen, maar soms kom ik een beetje in de knoop met mijn beschikbare tijd. 😦

Zaterdag 8 april ga ik met mijn collega naar de Inspiratiedag voor docenten over gebruik van ICT in de onderwijspraktijk. Daar heb ik nu al zin in! Ik ben benieuwd wat we daar gaan zien. Ook vind ik het erg leuk dat er dit keer een collega meegaat, meestal ga ik overal in mijn eentje op af.

Facebook

Op Facebook zijn er verschillende groepen voor docenten beschikbaar. Deze groepen zijn besloten, zodat alleen leden de inhoud kunnen bekijken. In deze groepen worden bijvoorbeeld lesideeën gedeeld. Eigenlijk doe ik vooral inspiratie op in deze groepen. Ik zet er zelf niet zo snel iets in, maar ik vind het erg inspirerend om te lezen waar andere mensen mee bezig zijn.

Zelf ben ik lid van de volgende groepen op Facebook:

De groep Actief leren zonder cijfers is op dit moment mijn favoriete groep! 🙂

Nearpod

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ik vind het moeilijk om de les op een goede en effectieve manier af te sluiten. Op de lerarenopleiding heb ik vroeger geleerd dat je aan het einde van de les controleert of de leerlingen hun leerdoel gehaald hebben.

Op de een of andere manier gaat het einde van de les soms een beetje rommelig bij mij. De laatste tien minuten zijn leerlingen vooral bezig met het feit dat het bijna tijd is. Sommige lessen ben ik zelf ook al eerder aan het opruimen omdat ik op tijd in het volgende lokaal moet zijn, wat meestal helemaal aan de andere kant van school op een andere verdieping is. Zelf geef ik op dat soort momenten ook niet helemaal het goede voorbeeld, maar zo is het geregeld bij ons op school. Het zou soms makkelijker zijn als je maar één vak zou hoeven geven en gewoon in je eigen lokaal mocht blijven zitten.
Maar aan de andere kant is het ook weer leuk om verschillende vakken te geven. Het ene uur geef ik bijvoorbeeld Nederlands aan een brugklas havo/vwo en het uur daarna mens & maatschappij aan een tweede klas vmbo. Om vervolgens Nederlands te geven aan mavo 4 en daarna weer maatschappijleer aan kader 4. Zo blijf je lekker bezig moet je maar denken ;).

Vorig jaar heb ik in mijn brugklassen veel gebruik gemaakt van Nearpod. Ik maakte hier testjes in en gebruikte dit als een soort controle om te kunnen zien of de leerlingen de lesstof begrepen. Meestal deed ik dit na het geven van de uitleg. Maar tegenwoordig doe ik het of aan het begin van de les of juist aan het einde van de les. Het is een super handig middel om aan het einde van de les te controleren of de leerlingen de lesstof begrepen hebben. Alle leerlingen zijn betrokken en actief op het moment dat ze bezig zijn met Nearpod. En nog makkelijker: je hoeft zelf niets meer na te kijken. Nearpod zorgt er namelijk voor dat je een uitdraai krijgt met de resultaten.

Afgelopen periode heb ik Nearpod (weer) gebruikt in de onderbouw. Gelukkig had ik nog veel testjes van afgelopen jaar, dus dat scheelde weer tijd. Het is hartstikke leuk om testjes te maken, maar soms kost het ook veel tijd. Het is dan wel fijn dat je het ieder jaar weer kunt inzetten, maar de afgelopen jaren heb ik zoveel verschillende vakken gegeven dat dat voor mij niet opgaat. Soms lijkt er een soort ‘vloek’ op te zitten. Heb je het net allerlei lesmateriaal gemaakt bij een bepaald vak voor een bepaald leerjaar en dan mag je het jaar erop weer totaal wat anders geven.

Daarom zet ik ook veel lesmateriaal op mijn website of deel ik het op Social Media. Als ik het zelf niet meer kan gebruiken, hebben andere mensen er misschien iets aan.

Komende periode wil ik weer wat meer testjes in Nearpod maken.

Schermafdruk 2017-03-30 12.01.21

Je kunt als leraar live meekijken naar wat de leerlingen invullen. Op het moment dat ik op de rode button klik met ‘share’ krijgen de leerlingen de uitslag op hun eigen scherm te zien. Deze test ging bijvoorbeeld over woordsoorten. (Ik heb de namen weggehaald van de leerlingen) De meeste leerlingen hebben het best aardig gedaan, maar je ziet dat een paar leerlingen het nog niet helemaal begrepen hebben. In eerste instantie kijken de leerlingen zelf naar wat ze fout gedaan hebben. Daarna kijk ik ook welke leerlingen nog niet alles begrepen hebben en kom ik daar op terug.

LessonUp

Ik heb al eerder over de mogelijkheden van LessonUp geschreven. Maar inmiddels is dit artikel verouderd, LessonUp heeft namelijk veel nieuwe mogelijkheden gekregen. Zo kun je ook gebruik maken van hotspots. Dat zijn bepaalde plekken in je presentatie of digitale les waar je met je muis op kunt klikken en op deze manier meer informatie krijgt.

Op dit moment ben ik LessonUp bezig om digitale lessen met examentraining voor mavo 4 te maken. Ik heb er al drie gemaakt:

Ik zag van het vak wiskunde een uitwerking van een examen gemaakt in LessonUp. Dit zag er zo handig uit, dat ik nu probeer om dit ook voor Nederlands te maken. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de lay-out, dus dit durf ik nog niet te delen.

Schermafdruk 2017-04-07 07.06.27

LessonUp heeft tegenwoordig ook channels. Zo is er nu een speciaal channel gemaakt voor examentraining. Er staan al veel digitale lessen in van verschillende vakken.

Neem een kijkje op het channel examentraining van LessonUp.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.