Romulus en Remus

Romulus en Remus stichten van Rome

Rome werd volgens een mythe gesticht door de tweeling Romulus en Remus, op 21 april 753 v. Chr.

De moeder van Romulus en Remus was Rhea Silva, zij was een Vestaalse Maagd en mocht geen kinderen hebben.  Helaas werd Rhea Silva verliefd op Mars, de God van de oorlog. En niet lang daarna raakte zij zwanger.

Jeugd

Na de geboorte van de tweeling Romulus en Remus werd zij vermoord en werd de tweeling in de rivier de Tiber gegooid in de hoop dat ze zouden verdrinken. Dit gebeurde niet, want de tweeling werd door een wolvin gered. Zij hield ze in leven door ze melk te geven en bracht ze naar de grot de Lupercal. Hier werden Romulus en Remus gevonden door de herder, Faustulus. Hij voedde de tweeling verder op.

Strijd tussen Romulus en Remus

Toen de tweeling ouder was gingen zij terug naar de plek waar zij gevonden waren, de rivier de Tiber. Ze besloten om daar een stad te bouwen. Maar wie moest er nu de baas worden?  De tweeling begon hier ruzie over te krijgen, ze wilden allebei de baas van de nieuwe stad worden. Er ontstond een gevecht waarbij Romulus uiteindelijk Remus vermoordde.

Schilderij van Romulus en Remus, geschilderd door Peter Paul Rubens

Schilderij van Romulus en Remus, geschilderd door Peter Paul Rubens

Kort filmpje met uitleg

Beeldmateriaal:

Download lesmateriaal:

 

2 gedachtes over “Romulus en Remus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.