10 december: dag van de mensenrechten

poetin

In Nederland mag je als je homoseksueel bent je partner een zoen geven op straat, of gewoon hand in hand lopen. Je mag in Nederland zelfs trouwen! In Rusland is dit heel anders. Je mag als homoseksueel elkaar niet eens een zoen geven, het is verboden om homoseksueel te zijn. Ook mag je in Rusland niet opkomen voor je eigen mening, je mag niet demonstreren als je ergens tegen bent.  Doe je deze dingen wel, dan loop je de kans opgepakt te worden en in de gevangenis gezet te worden. Je mag niet zijn wie je bent, de Russische regering onder leiding van president Vladimir Poetin bepaalt hoe jij moet leven.

Ook is er censuur in de media, er is geen persvrijheid. Journalisten mogen niet schrijven waarover ze willen, ze mogen geen kritiek op de Russische regering en de nieuwe wetten hebben. Er worden zelfs websites geblokkeerd.

Behalve in Rusland, zijn er natuurlijk meer landen of situaties in strijd met de mensenrechten.  Neem bijvoorbeeld Iran, daar hebben vrouwen niet dezelfde rechten als mannen. Of bijvoorbeeld Afghanistan, daar wil de regering steniging weer gaan invoeren als straf bij vreemdgaan. Er zijn landen met veel gewetensgevangenen, mensen die in de gevangenis zitten omdat zij een andere mening hebben dan de regering van dat land.

amnesty

De 2e klassen VMBO van OSG de Hogeberg hebben in de les Mens & Maatschappij kaartjes gemaakt voor gewetensgevangenen en zijn een handtekeningactie tegen Poetin gestart.

In de lessen Mens en Maatschappij zijn we met de 2e klassen bezig geweest met het onderwerp mensenrechten. We zijn een handtekeningenactie gestart en hebben kaartjes gemaakt voor gewetensgevangenen.  Je kunt de gevangenen dan misschien wel niet uit de gevangenis halen met een kaartje, maar je steekt ze wel een hart onder de riem. Je laat weten dat ze niet alleen zijn.

Wil je meedoen?

Dat kan! Teken de petitie van Amnesty International.

Of maak digitaal een kaartje, Amnesty International zorgt ervoor dat ze op plaats van bestemming komen. Let er wel op dat je geen opmerkingen over geloof of homoseksualiteit maakt. Dan komen de kaartjes namelijk niet aan, houd het zo neutraal mogelijk.

Beeldmateriaal:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.