Docentendag Maatschappijleer 2014

docent maatschappijleer

Vrijdag 7 februari bezocht ik met mijn collega’s van de sectie Maatschappijleer de Docentendag in Den Haag. Deze dag wordt georganiseerd door ProDemos en de Nederlandse Vereniging voor Leraren Maatschappijleer.

Het eerste deel van deze dag vond plaats in de Tweede Kamer in Den Haag. Helaas moesten wij boven op de perstribune plaatsnemen, wij hadden gehoopt beneden op de echte zetels te mogen zitten! Hier kregen wij een welkomstwoord van Anouchka van Miltenburg, de voorzitter van de Tweede Kamer. Vervolgens een lezing van Sophie in ’t Veld, zij zit namens D66 in het Europa Parlement.

Tweede Kamer Den Haag

Linksboven de ingang van de Tweede Kamer met artikel 1 van de grondwet in brailleschrift. (Gelijke behandeling en discriminatieverbod)
Rechtsboven Sophie in ’t Veld
Linksonder Anouchka van Miltenburg
En rechtsonder de Tweede Kamer der Staten Generaal

Ik was al eerder in de Tweede Kamer geweest, maar toch blijft het bijzonder om er ‘in het echt’ te zijn. Op televisie zie dagelijks beelden vanuit de Tweede Kamer en dan lijkt alles toch een stuk groter.

Er waren verschillende workshops en lezingen te volgen. Zelf had ik mij opgegeven voor twee lezingen. De eerste was van Thijs Kleinpaste, de jonge auteur van het boek ‘Nederland als vervlogen droom’. Waar het ging over de rol van het nationalisme in de 21e eeuw voor Nederland en hoe er tegen Europa aangekeken wordt. De tweede lezing was van socioloog Jeroen van der Waal, die onderzoek doet naar het vraagstuk hoe het komt dat lager geschoolden mensen vaker nationalistisch zijn dan mensen die hoger opgeleid zijn.

Tussen de lezingen door was er een informatiemarkt waar verschillende (maatschappelijke) organisaties en uitgeverijen stonden. We zijn voor de derde klas MAVO en vierde klas VMBO ons aan het oriënteren op een nieuwe methode, dus was het wel fijn om de uitgeverijen meteen vragen te kunnen stellen over hun methode en een proefexemplaar mee te mogen krijgen.

Voor de secties Mens en Maatschappij en Maatschappijleer hebben we weer een hoop inspiratie opgedaan. Met een tas vol folders, lesmateriaal, ideeën en lesboeken gingen we vervolgens weer huiswaarts. We besloten een toeristische route te nemen over het Binnenhof en het Plein naar het station. Vanaf Texel kom je tenslotte niet iedere dag in Den Haag.

torentje rutten

Het torentje van Minister President Rutte  is under construction.
Rechtsboven is het standbeeld van Willem van Oranje te zien. Het Plein aan het Binnenhof wordt vaak gebruikt voor demonstraties, ook de dag dat wij hier waren was dat het geval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.