Brandweer Texel: Ademluchtmaskers

brandweer ademluchtmasker

Als er iets gevaarlijker is dan vlammen bij een brand, dan is het rook. Rook zit vol met giftige stoffen. Om te voorkomen dat de brandweerman deze giftige stoffen in ademt, draagt hij een ademluchtmasker. De maskers zorgen ervoor dat zij veilig kunnen ademhalen. Ook beschermt het meteen het gezicht tegen de hitte. 

De ademluchtmaskers moeten regelmatig worden onderhouden.Na iedere inzet worden de maskers uit elkaar gehaald, schoongemaakt en getest.

afwasmachine droger

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Eerst worden de maskers gereinigd in de vaatwasser. Er zijn verschillende programma’s variërend van 5 tot 40 minuten, afhankelijk van waar het masker voor gebruikt is. Daarna gaan de maskers de droogkast in.

onderhoud masker

Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

Vervolgens worden de ruiten van de maskers gereinigd en moet het masker weer in elkaar gezet worden.

testen masker

De maskers moeten daarna getest worden. Ieder masker wordt afzonderlijk getest op een computer met een testpop. Er wordt getest op dichtheid, om er voor te zorgen dat een masker niet lekt. En er wordt getest op de openingsdruk van het uitademventiel. Deze mag niet te zwaar gaan, dan wordt het namelijk moeilijk om adem te halen. Maar ook niet te licht, dan verdwijnt er veel lucht.

brandweer masker 1

Als het masker goed gekeurd wordt door de computer komt deze in een geseald zakje terecht. Als het masker niet goed is wordt deze gerepareerd en herkeurd.

Een speciaal masker voor slachtoffers. De slang wordt aangekoppeld aan de lucht fles van de brandweerman. Door de slang blijft lucht lopen, zodat het slachtoffer kan blijven ademen. Het verbruikt 50 liter per minuut.

Een speciaal masker voor slachtoffers. De slang wordt aangekoppeld aan de lucht fles van de brandweerman. Door de slang blijft lucht lopen, zodat het slachtoffer kan blijven ademen. Het verbruikt 50 liter per minuut.

Beeldmateriaal:

Ademluchtmaskers bij de brandweer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.