Film: ‘De Storm’

storm

De film ‘de Storm’ speelt zich af in Zeeland tijdens de watersnoodramp in 1953. Nederland ligt onder de zeespiegel en ter bescherming waren er daarom dijken gebouwd.

In de nacht van 31 januari op 1 februari was er een zware storm. Het water stond hoger dan normaal, het was namelijk springvloed. De dijken hadden het zwaar en bleken niet sterk genoeg te zijn.

 

Overstroming

Uiteindelijk braken de dijken door en ontstond er een verschrikkelijke watersnoodramp. Alles kwam onder water te staan. Mensen waren in paniek en konden door het water niet vluchten. Een aantal van hen wist op de daken van een huis terecht te komen en moest daar wachten tot zij geholpen werden.

Bron: beeldbank RWS

Bron: beeldbank RWS

Bron: ANP archief

Bron: ANP archief

Slachtoffers

In totaal zijn er 1836 mensen verdronken en duizenden dieren. Veel mensen raakten hun huis en bezittingen kwijt.

De film ‘De Storm’

Julia, Sylvia Hoeks, speelt de hoofdrol in deze film. Julia komt uit een christelijk dorpje en gezin en is nog maar 18 jaar. Ze is een alleenstaande moeder en woont met haar zoontje Ernst bij haar ouders. Iets dat totaal niet kon in die tijd, er werd wel tegen haar gezegd dat ze dochter van de Duivel was.  Julia wordt door iedereen buiten gesloten, zelfs door haar eigen ouders.

Tijdens de watersnoodramp probeert Julia haar kindje te redden. Ze heeft haar zoontje Ernst in een kistje gestopt, zodat hij zou blijven drijven op het water. Door haar actie verdrinkt zij bijna zelf. Ze wordt op het laatste nippertje gered door Aldo, gespeeld door Bary Atsma. Helaas kon hij haar kindje niet redden.

Het hele land is in rep en roer, overal worden hulpacties opgezet om de slachtoffers van de watersnoodramp te helpen. Er werd kleding en voedsel ingezameld voor de slachtoffers. Er wordt ook een begin gemaakt met het herstellen en verbeteren van de dijken.

Aldo en Julia. Bron: www.destorm.nl

Aldo en Julia.
Bron: http://www.destorm.nl

Julia is helemaal kapot van verdriet als zij er achter komt dat haar zoontje Ernst niet gered is.

Dan hoort ze dat er een kistje met een baby gevonden is. Als een speer gaat ze er meteen naar toe, maar het kistje blijkt leeg te zijn. Ze gaat naar hem opzoek, ze weet zeker dat Ernst nog leeft. Maar is dat wel zo?

Bekijk de trailer van de film

Of bestel de film bij bol.com:

Klik hier

Youtube

Beeldmateriaal Watersnoodramp

 

Download lesmateriaal:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.