Film: Zwartboek

zwartboek

“Als je niets meer te verliezen hebt, ben je tot alles bereid.”

De film ‘Zwartboek’  speelt zich af tijdens de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog. Op 6 juni 1944 kwamen de geallieerden aan op de kust bij Normandië om West – Europa te bevrijden van de Duitsers. Niet alle gebieden werden meteen bevrijd. In Nederland eerst het zuiden en pas later de rest van Nederland.

carice van houten zwartboek

In de val gelokt

In de hoofdrol speelt Carice van Houten de Joodse Rachel Stein. Nadat haar onderduikadres is afgebrand, komt ze in contact met van Gein. Deze meneer zit in het verzet en geeft haar de kans om met haar familie te vluchten en door de Biesbosch met een boot over te steken naar een gebied waar het veilig is. Het blijkt een val te zijn, haar hele familie en de andere Joden die wilden vluchten werden afgemaakt. Al hun bezittingen in beslag genomen door de Duitsers.

Verzet

Rachel overleeft de overval en komt voor het verzet te werken. Ze verft haar haar blond, om haar donkere haar en zo haar Joodse afkomst te verbergen. Ze krijgt valse papieren en heet vanaf nu Ellis de Vries.

In Nederland zaten niet veel mensen in het verzet. Het was niet zo dat als je tegen de Duitsers was dat je dan ook automatisch in het verzet ging, het was erg gevaarlijk. Verzetstrijders die gepakt werden, werden geëxecuteerd (Zie artikel: Kamp Vught Fusilladeplaats ).

Zwartboek film

Dubieuze dubbelrol?

Bij toeval komt Rachel / Ellis in aanraking met de SD officier Müntze. Hij wordt verliefd op haar en Ellis kan dat in eerste instantie goed gebruiken om te integreren in het wereldje. Ze werkt als een spion, informatie die zij doorkrijgt sluist zij weer door naar haar mede mensen in het verzet. Zo plaatst Ellis bijvoorbeeld stiekem microfoontjes.

Op deze manier ontdekt ze dat van Gein, die Ellis en haar familie hielp vluchten, eigenlijk voor de Duitsers werkt.

Goed of slecht

Ellis komt erachter dat Müntze niet alleen slecht is, hij heeft ook een goede kant. Hij heeft het zelf ook niet makkelijk gehad. Zo heeft hij zijn gezin verloren door een bombardement.

Müntze heeft Ellis al snel door en eist haar dat ze alles vertelt. Ellis wordt uiteindelijk ook verliefd op Müntze, maar weet dat het eigenlijk geen kans van slagen heeft.

Zwartboek-Thom-Hoffman-45_5

Bevrijding

Intussen komen de geallieerden steeds dichterbij, delen van Europa zijn al bevrijd en de Duitsers weten dat zij de oorlog gaan verliezen. Ellis weet dat als ze bevrijd worden en zij bij Müntze zou blijven omdat ze van hem houdt, zij als moffenhoer opgepakt zou worden.

Wie kan Ellis nog vertrouwen?

Het wordt steeds gecompliceerder voor Ellis, wie kan zij nog vertrouwen? En hoe moet het straks als Nederland is bevrijd? Is iedereen wel wie hij zegt dat hij is?

Trailer van de film

Bestel de film op bol.com

Instructiefilm:

Lesmateriaal bij de film

Maken van een filmverslag

Lees ook

Kamp Vught

Kamp Vught Fusilladeplaats

Bekijk ook

Een gedachte over “Film: Zwartboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.