Update: Pilot E-learning Klas 1J

e-learning

Sinds 19 maart 2014 zijn we in klas 1J een pilot e-learning gestart, alle leerlingen van deze klas hebben een eigen laptop tot hun beschikking gekregen. Deze laptop nemen de kinderen ook mee naar huis, zodat we alvast kunnen onderzoeken hoe het principe BYOD (Bring your own device)  werkt.  We onderzoeken hoe we de laptop kunnen inzetten als didactisch hulpmiddel en door middel van ICT onderwijs op maat kunnen aanbieden.

Intussen zijn we bijna 4 weken bezig. De leerlingen krijgen geen studiewijzers meer op papier en werken bij de leergebieden Mens & Maatschappij en Mens & Natuur zoveel mogelijk digitaal. Hierbij wordt ook digitaal getoetst.

Tijdwinst

Eén van de voordelen was al direct  merkbaar, er hoefden geen laptops meer gereserveerd te worden. Dit zorgde meteen al voor tijdwinst.  Op onze school hebben we verschillende laptopkarren, die je op een bepaald lesuur kunt reserveren voor een klas. Tijdrovend, want de kar moet gehaald worden, leerlingen moeten zich aanmelden en je loopt het gevaar dat de accu’s van de laptop leeg zijn.

Zelf verantwoordelijk

Nu heeft de leerling een eigen laptop tot zijn beschikking, die hij altijd bij zich heeft. De leerling is zelf verantwoordelijk voor het opladen van de laptop, dit moet namelijk thuis gebeuren. Net zoals je je smartphone ’s ochtends opgeladen meeneemt, neem je ook je laptop opgeladen mee naar school. Tot nu toe is dat goed uitgepakt. Een enkele keer is er een laptop uitgevallen, maar dit kwam door een defect aan de laptop.

Opslaan in de cloud

De leerlingen slaan alle bestanden op in OneDrive, in de cloud. Zo is er altijd een back-up van de bestanden beschikbaar, mocht er een laptop crashen. De leerlingen moeten nog wel wennen aan dit principe, zo vergeten zij regelmatig tussentijds op te slaan of slaan de bestanden nog steeds op de laptop zelf op.

flippingtheclassroom

Digitaal

Bij het leergebied Mens & Maatschappij wordt er zoveel mogelijk digitaal gewerkt. Niet volledig digitaal, de leerlingen hebben nog steeds een werkboek. Hier staan de leerteksten in en een aantal opdrachten die de leerlingen maken. Hier is voor gekozen omdat de werkboeken al aangeschaft waren en nog goed gebruikt kunnen worden in samenwerking met het digitale materiaal.

Flipping the classroom

We proberen bij Mens & Maatschappij te werken volgens het Flipping the Classroom principe. De leerling kijkt in eigen tijd instructiefilmpjes en ingesproken leertekst filmpjes op Youtube. Een deel van deze filmpjes maak ik zelf (zie: Maaike Zijm Youtubekanaal) en verder zijn er enorm veel filmpjes beschikbaar op bijvoorbeeld SchoolTV.  De lestijd kan dan extra goed benut worden door de lesstof meteen toe te passen met bijvoorbeeld verdiepingsopdrachten. Of aan leerlingen die extra uitleg nodig hebben.

Voordeel instructiefilmpjes

Het voordeel van de instructiefilmpjes is dat de leerling zelf kan bepalen hoe vaak hij deze wilt zien. Ook kan de leerling zelf bepalen wanneer hij deze kijkt. Mochten er bepaalde aspecten niet duidelijk zijn, dan kan de leerling natuurlijk om extra ondersteuning vragen tijdens de lesuren. Differentiëren op leertempo en de behoefte van de leerling is goed mogelijk op deze manier.

Oefenen lesstof

Voor het oefenen van de lesstof gebruiken we standaard de oefentoetsen van de digitale leeromgeving van de methode zelf, deze is ook inzichtelijk voor de docent. Een leerling kan naar eigen behoefte extra oefenen door middel van Quizlet of WRTS. Deze overhoorprogramma’s bieden mogelijkheden om zelf te kiezen hoe jij het liefst overhoort wilt worden.

Screenshot van de Space Race in Socrative. Hoe meer goede antwoorden, des te sneller gaat je raket vooruit

Screenshot van de Space Race in Socrative. Hoe meer goede antwoorden, des te sneller gaat je raket vooruit

Socrative

Ook Socrative gebruiken we in de les, we gebruiken dit ter afsluiting van een een thema. Dit is een webbased programma waar je leerlingen een (oefen) toets mee kunt laten maken, kunt laten stemmen of een wedstrijdquiz genaamd ‘spacerace’ kunt laten doen. De uitslag is meteen op het bord of op de computer van de docent te zien. De resultaten ontvang je in een exceldocument op je mailadres. Ook bij andere vakken maken collega’s hier gebruik van.

De leerlingen reageren enthousiast op Socrative, ze zijn betrokken met de lesstof en vooral bij het onderdeel spacerace worden ze erg fanatiek. Als je dit wekelijks gaat doen is ‘het nieuwtje’ er misschien al snel vanaf, ik pas het dan ook alleen toe bij de afsluiting van een Thema.

Zelf je presentatievorm kiezen

De leerlingen hebben bij  Kunst & Cultuur geleerd hoe zij een Prezi moeten maken. De leerlingen passen het geleerde al snel toe in een afsluitende opdracht voor Mens & Maatschappij. Hierbij mogen de leerlingen zelf een presentatievorm bepalen, een groot deel van de klas koos voor het maken van een Prezi. Andere leerlingen kozen voor een PowerPoint en er is ook een groep die het liever op de ouderwetse manier wil doen en een poster van echt papier wil maken. Alles is mogelijk.

Logo-klein%20Custom

Digitaal toetsen met Quayn

Het digitaal toetsen doen we via Quayn, waar we een proeflicentie voor hebben aangevraagd. De leerlingen loggen via een webportal in op Quayn, hier hebben zij een speciale gebruikersnaam en wachtwoord voor. Eerder gemaakte toetsen van Wintoets kunnen makkelijk omgezet worden en gebruikt worden in Quayn.

Beschikbare toetsen

Een aantal methodes heeft al kant en klare toetsen die beschikbaar zijn voor Wintoets. Waaronder de methode die wij gebruiken voor Mens & Maatschappij, Mundo. Deze vragen moeten vaak wel aangepast worden, vooral op taalniveau. Je kunt in dit programma ook zelf toetsvragen maken en zo een itembank samenstellen. In deze itembank staan al je toetsvragen bij elkaar en zou je het programma zelfs at random een toets kunnen samenstellen.

Onderwijs op maat

Zo kun je helemaal onderwijs op maat bieden, de leerling maakt de toets als hij daar klaar voor is. Een nadeel is wel dat je er veel tijd in moet investeren, tijd die je later weer terug verdient. Qua nakijkwerk is het ideaal, het programma maakt zelfs een analyse. Een ander voordeel is dat de toetsen voorgelezen kunnen worden, vooral voor dyslectische leerlingen is dit ideaal.

Itembank

Eigenlijk zou je verschillende itembanken samen moeten maken met collega’s, het liefst met collega’s uit het hele land. Helaas wordt Quayn nog niet zo veel gebruikt. Heb je interesse om samen te werken en een itembank voor Mens & Maatschappij of het vak Geschiedenis op te richten? Neem dan contact met mij op. 

Digitaal portfolio

Komende periode gaan we een start maken met het maken van een digitaal portfolio in Magister. Ongetwijfeld zullen er af en toe nog zaken niet helemaal goed gaan, maar daar leren we weer van.

Tijd investeren

Uiteraard kost dit allemaal veel tijd, maar het is wel tijd dat je investeert, je krijgt er juist tijd voor terug!  Het is wel zo dat het effectief ingezet moet worden. Digitale toetsen of instructiefilmpjes die je nu maakt, kun je volgend lesjaar ook weer gebruiken.

Tips of suggesties? Laat het weten door te reageren op dit bericht onderaan de pagina of door contact met mij op te nemen.

 

 

 

4 gedachtes over “Update: Pilot E-learning Klas 1J

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.