Blog: week 41

week41

De eerste schoolweken zijn voorbij gevlogen en intussen is het zelfs al herfstvakantie. Lekker even een weekje rustig aan doen. Maar niet al te rustig, want ik moet tenslotte ook weer met mijn studie Nederlands verder! 🙂 Hierbij een overzicht van afgelopen week.

Bij geschiedenis zijn we een nieuw hoofdstuk begonnen zoals ik vorige week al vertelde. Een van de leukste onderwerpen uit het tijdvak van de Grieken en Romeinen vind ik Pompeïi. Deze week heb ik met de brugklasleerlingen de BBC documentaire Pompay: The last days bekeken. Een super mooie documentaire dat aan de hand van gevonden voorwerpen en lichamen een verhaal gereconstrueerd heeft .

Leerlingen vinden een documentaire niet altijd even interessant om naar te kijken, misschien druk ik dat zelfs nog een beetje voorzichtig uit. Bij deze documentaire is dat wel anders. De leerlingen reageerden enthousiast en stelden vragen. Met een film wordt zo’n gebeurtenis in de geschiedenis toch een beetje ‘echt’.

Ik heb de dvd geleend van een collega, maar de documentaire is ook zonder Nederlandse ondertiteling te bekijken op YouTube:

Op mijn school hebben we een Quayn licentie gekregen om digitaal te gaan toetsen. Quayn is de opvolger van Wintoets. Vorig schooljaar draaide ik met mijn mentorklas een ICT pilot, waarbij ik samen met een collega gebruik maakte van Quayn. (Klik hier voor mijn ervaringen tijdens de pilot)

Een groot voordeel van Quayn is dat het webbased is, er hoeft dus niets geïnstalleerd te worden op de computer en het kan op allerlei soorten devices gebruikt worden. Nakijken via dit digitale programma gaat veel sneller, een groot aantal vragen kun je automatisch laten nakijken. Open vragen kijk je gemakkelijk met een antwoordmodel na. Als je wilt kun je zelfs analyses laten uitvoeren op de vragen die de leerlingen gemaakt hebben. Ik ben erg blij dat mijn school (eindelijk!) een licentie voor dit programma heeft. Afgelopen week hebben we met de 2VMBO leerlingen voor mens en maatschappij alvast geoefend met dit programma, zodat leerlingen en collega’s zich alvast een beetje ‘thuis’ voelen in het programma.

Zoals vaak met digitale middelen ging dit niet meteen helemaal goed. Er waren een paar kleine technische mankementen, zo hadden niet alle leerlingen de goede versie van flash op hun laptop geïnstalleerd. En een aantal leerlingen had per ongeluk een belangrijke melding weggeklikt. Na de herfstvakantie gaan we hier weer mee verder! 🙂

Bij de Action heb ik deze kleurboeken voor volwassenen meegenomen. Het lijkt misschien een beetje kinderachtig, maar leerlingen (en volwassenen!) vinden het fijn en rustgevend om te kleuren.

Bij de Action heb ik deze kleurboeken voor volwassenen meegenomen. Het lijkt misschien een beetje kinderachtig, maar leerlingen (en volwassenen!) vinden het fijn en rustgevend om te kleuren.

Deze week was het ook weer tijd voor een nieuw keuzeblok. Dit keer doe ik stamboomonderzoek met de leerlingen, speciaal voor de eerste les en leerlingen die het eventueel gemist hebben heb ik een artikel geschreven. Zo kunnen de leerlingen thuis alles nog even doornemen en eventueel zelfs met behulp van familieleden beginnen aan hun stamboomonderzoek. (klik hier om het artikel over stamboomonderzoek te lezen)

Voor mijn studie heb ik afgelopen week de module vakdidactiek taalbeheersing afgerond. Een hele klus om dit af te maken, maar ik had in mijn hoofd een doel gesteld. Vóór de herfstvakantie wilde ik op de 100 studiepunten zitten. Jammer genoeg is dat niet helemaal gelukt. Gelukkig heb ik wel vakdidactiek taalbeheersing nu afgesloten en sta ik toch inmiddels op 94 studiepunten. Nog 146 te gaan..

In de herfstvakantie hoop ik vakdidactiek taalbeheersing Nederlands (deel 2) af te ronden en dan sta ik alsnog op 100 studiepunten.

Het is een hele klus, zo’n studie naast een volledige baan. Ik zou graag willen zeggen dat mijn studie hartstikke leuk is, een verrijking op mijn huidige kennis en iets dat ik iedereen zou aanraden omdat het zo interessant is. Jammer genoeg is dat niet zo. De lesstof is soms best interessant, maar zodra ik iets ‘moet’ krijg ik toch een beetje kriebels en voel ik een lichte weerstand opkomen. Het is veel werk en lang niet alles is even interessant of boeiend. Het kan ook best lastig zijn! Ik zal blij zijn als ik mijn studie straks helemaal afgerond heb, wat een tijd zal ik dan straks weer hebben..

Hoe deed ik dat vroeger eigenlijk, toen ik nog fulltime geschiedenis studeerde?

Nieuwe YouTube filmpjes van deze week:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.