Blog: overzicht week 40

overzicht40

Oeps, mijn blog met weekoverzicht van week 40 is wat later online gekomen dan ik eigenlijk in de planning had. Het concept had ik al een tijdje klaar staan, maar moest nog nagekeken en gepubliceerd worden. Met alle drukte op school, mijn studie en paarden had ik er niet meer aan gedacht om deze blog af te maken! Vandaar dat er vandaag twee blogs met een overzicht online komen! 🙂

Zoals ik al eerder schreef, werken we bij de onderbouw voor geschiedenis met een nieuwe methode. De 2e editie van Geschiedeniswerkplaats. Hierbij hoort een digitale omgeving met verschillend lesmateriaal. Met de Mavo leerlingen probeer ik eens in de twee weken met de digitale leeromgeving te werken.

Jammer genoeg hebben de Mavo leerlingen bij ons op school nog geen eigen laptop, dus als je in de klas met laptops wilt werken moet je deze van te voren reserveren. Helaas ben je er dan nog niet, je loopt namelijk de kans dat de laptops leeg zijn, of dat leerlingen zich niet aan kunnen melden, of dat er een ander technisch mankement is..

Deze week zat het mee. De laptops waren opgeladen en er waren slechts twee of drie leerlingen die problemen hadden met de laptop. We gingen aan de slag met de afsluitende opdracht van hoofdstuk 1 ‘pruiken en revoluties’. Hierbij moesten de leerlingen aan de slag met een webquest, waarbij zij uiteindelijk op zoek moesten naar bronnen in verschillende tijdvakken waar tegenstelling in te zien waren. Dus bijvoorbeeld, arm / rijk of slaaf / plantagehouder of koning / volk etc. Daarbij moesten de leerlingen per bron vragen beantwoorden, door bijvoorbeeld aan te geven hoe je kunt zien dat het in de bron om een tegenstelling gaat. Dit alles werd verwerkt in een PowerPoint.

De leerlingen vonden dit een moeilijke opdracht. De computervaardigheden waren in deze klassen ook wat minder goed dan ik aanvankelijk gedacht had. Mijn uitleg bleek voor veel leerlingen te snel te gaan, veel leerlingen bleken nog nooit met een webquest gewerkt te hebben en ook het gebruik van PowerPoint leverde problemen op. Ik moest een aantal stappen terug gaan en het tempo iets lager leggen in de les, de oorspronkelijk geplande 50 minuten zijn er iets meer geworden! 🙂

tijdvak7

Als voorbeeld gebruikte ik één van mijn pinboards van tijdvak 7, de tijd van pruiken en revoluties.

Met de tweede klas VMBO leerlingen hadden we het gehad over wereldhandel, hierbij kwamen de verschillende vervoersmogelijkheden aanbod en het principe hoe werk in lagelonenlanden er aan toe gaat. Als laatste les van de week had ik besloten met de leerlingen een mindmap te maken als verwerking van de lesstof en ter voorbereiding op de komende toets.

De leerlingen mochten hierbij kiezen om dit digitaal te maken via de webapplicatie Examtime, of gewoon ‘ouderwets’ op papier. Niet alle leerlingen vinden het even fijn om dit soort dingen op de computer te maken. Ik vind het belangrijk dat leerlingen op een manier kunnen leren wat het best bij hun past, bij de één zal dit meer digitaal zijn en bij een ander ‘ouderwets’ op papier. Ik reik hierbij verschillende vormen uit en de leerlingen maken zelf een keuze wat het best bij hun leerstijl past.

Enkele voorbeelden wat de leerlingen gemaakt hebben, eerst de ‘ouderwetse’ mindmap op papier:

wpid-20141003_140243.jpg wpid-20141003_140007.jpg wpid-20141003_135943.jpg

En hier een voorbeeld wat leerlingen gemaakt hebben met de webapplicatie Examtime, Klik op de naam en daarna op het play teken om de mindmap af te spelen.

Femke

Tatum

Voor mijn studie heb ik de module van toetsontwikkeling helemaal afgerond en inmiddels ook het certificaat hiervan binnen gekregen thuis. Helaas was mijn stage afgekeurd, ik had namelijk geen CV van mijn stagementor toegevoegd en de datum waarop ik de stage had willen laten ingaan klopte niet. Ik had namelijk gewoon de datum ingevuld van die dag.. Oeps! Mijn stageformulieren zijn weer opnieuw op de bus gegaan, maar waarschijnlijk gaan hier wel weer twee weken overheen. Frustrerend! 😦

Voor het vak Nederlands heb ik de pagina voor de leerlingen (aan de rechterkant van deze pagina) aangepast. Youtube filmpjes komen er binnenkort ook aan voor Nederlands.

Vragen of suggesties? Laat het weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.