Workshop

Digitale lessen maken

Hulpmiddelen

Blendspace

Blendspace

Je kunt met Blendspace digitale lessen maken. Met een gemakkelijke ‘drop-and-drag-knop’ kun je allerlei soorten lesmateriaal ordenen. Van afbeeldingen, filmpjes tot bijvoorbeeld een quiz.  Het is vrij gemakkelijk om te gebruiken en te delen met leerlingen.

Hier kun je een Nederlandstalige handleiding over Blendspace vinden.

LessonUp

LessonUp

Ook met LessonUp kun je lessen maken. Het is volledig Nederlandstalig. In eerste instantie doet het je misschien aan PowerPoint denken. Je kunt namelijk slides maken. Maar je kunt er nog veel meer mee, je kunt er namelijk interactieve lessen van maken. Zo kun je een interactief woordweb maken of de leerlingen laten reageren op een vraag. Op deze manier kun je de leerlingen meer betrekken bij de les.

LessonUp is in ontwikkeling en de afgelopen periode zijn er veel nieuwe features bijgekomen. Het aanmaken van een proefaccount is gratis, daarna kost het 49,- per jaar. Je kunt ook kiezen voor een schoollicentie.

Voorbeelden van lessen gemaakt met LessonUp:

Nearpod

Nearpod

Met Nearpod kun je ook digitale lessen maken. Het is een Engelstalige applicatie. Je kunt een gratis proefabonnement aanmaken: je kunt dan tien lessen maken. Na je proefperiode kun je deze lessen nog wel gebruiken. Daarna betaal je 120,- dollar per jaar, ook is het mogelijk om een schoollicentie aan te schaffen.

Zelf gebruik ik Nearpod om de leerlingen kleine (formatieve) testen te laten maken, waarvan ik meteen de uitslag te zien krijg en op deze manier feedback kan geven. Leerlingen kunnen zelf ook zien wat zij fout (of juist goed!) gedaan hebben.

Voorbeelden van lessen gemaakt met Nearpod:

Versal

Versal

Ook met Versal kun je digitale lessen maken. Het is een Engelstalige applicatie en gratis te gebruiken, er is ook een betaalde variant met meer mogelijkheden. Ook deze applicatie werkt met ‘drag-and-drop’, je sleept de  content naar de gewenste plek. De interface doet een beetje denken aan een website.

Voorbeeld van een les gemaakt in Versal: