LessonUp

Lessonup

Tijdens mijn welverdiende zomervakantie heb ik met een aantal andere docenten een dag op kantoor doorgebracht bij LessonUp in Amsterdam.

Het vertalen van leerdoelen naar de lespraktijk stond deze dag centraal. Evenals een vernieuwde kennismaking met de tool en het uitwisselen van praktijkervaring.

Eerdere ervaringen met LessonUp

Afgelopen schooljaar had ik al een aantal keer de tool LessonUp gebruikt voor mijn lesvoorbereidingen. Ik probeer graag allerlei soorten tools en apps uit. Maar soms zie ik door de bomen het bos niet meer of weet ik eigenlijk niet goed hoe ik dit moet toepassen in mijn lessen en vergeet ik het te gebruiken. Misschien wel herkenbaar voor andere docenten.. 🙂

Wat gebruik je om je lessen voor te bereiden?

We maakten eerst een indeling van gebruikte tools bij onze lesvoorbereiding. Wat gebruik je bijvoorbeeld bij het voorbereiden, verwerken of terugkijken van jouw lessen? Maak je alleen gebruik van het lesboek?

Van welke tools maak je gebruik bij het voorbereiden of nabespreken van je lessen?

Van welke tools maak je gebruik bij het voorbereiden of nabespreken van je lessen? En wat vind je daarvan? Nog best lastig om dit allemaal op een rijtje te zetten! 🙂

Kennismaken met LessonUp

Daarna gingen we aan de slag met de mogelijkheden van LessonUp.

Het is voor iedere docent wel herkenbaar: je komt een leuk filmpje tegen op internet of een leuke afbeelding en besluit dit op te slaan zodat je het later in één van je lessen kunt gebruiken. Maar hoe ga je dan verder? Waar sla je dit op?

Ik maakte er zelf een rommeltje van als ik leuke dingen op internet tegenkwam. Ik stuurde mijzelf dan een mailtje met de link, vergat er vervolgens bij te zetten wat het was en had dan ineens een heleboel mailtjes van mijzelf zonder dat ik wist wat er precies in stond. Later bedacht ik dat dit niet handig was en sloeg de links dan op in mijn favorieten of een document in Word. Nog steeds niet handig; vooral niet als je 4 verschillende vakken geeft..

LessonUp maakt het mogelijk om digitale lessen voor te bereiden en te delen.

Een voorbeeld van LessonUp. Je ziet aan de linkerkant leerdoelen uit het kernprogramma voor geschiedenis. Aan de rechterkant kun je hier dan zelf lesmateriaal aan koppelen. Bijvoorbeeld instructiefilmpjes, filmpjes van schooltv, schema’s, tekst of afbeeldingen: het kan allemaal.

LessonUp heeft daar iets op gevonden. Het biedt een handige manier om al deze informatie te ordenen en makkelijk terug te vinden: je kunt het zelfs meteen in de klas gebruiken of delen!

Je kunt LessonUp koppelen aan paragrafen van je lesboek, of aan doelen uit het kernprogramma. (Zie hiervoor de kernprogramma browser van SLO)

Gebruik van LessonUp

Bekijk het filmpje op Youtube om te zien hoe je LessonUp kunt gebruiken.

Zelf lesmateriaal maken

In principe staan alle methodes in LessonUp. Als dit niet zo is, mag je een foto maken van de indeling van je lesboek en deze opsturen naar de redactie. Binnen 24 uur staat het er dan op, zo niet: dan ontvang je een taart 😉

Zoals je ziet is LessonUp voor iedere methode te gebruiken, maar je kunt er ook zelf lesmateriaal mee maken.

Een methode van een uitgever is  makkelijk in gebruik, maar biedt het niet veel meer mogelijkheden om zelf lesmateriaal te ontwikkelen? Er is op internet veel bruikbaar materiaal te vinden, je hoeft je niet te beperken tot het lesboek. Je kunt er dan zelf voor kiezen op welke manier jouw leerlingen een leerdoel uit het kernprogramma eigen kunnen maken.

Natuurlijk kost dit tijd, niet iedereen wil – of kan –  tijd investeren in het maken van lesmateriaal. Daarom is het mogelijk met LessonUp om samen te werken. Zo is het inzichtelijk  wat voor lesmateriaal andere docenten bijvoorbeeld inzetten bij een bepaald leerdoel of onderwerp.

Delen

Je hebt de mogelijkheid om je lessen – die je in LessonUp hebt gemaakt – te delen. Bijvoorbeeld met je leerlingen zodat je dit kunt gebruiken voor Flipping the Classroom of met je collega’s.

Maak zelf je eerste les

Bekijk het filmpje om te zien hoe je je eerste les kunt maken:

Kernprogramma Browser

Een handig hulpmiddel bij het maken van lesmateriaal of het concreet maken van leerdoelen is de kernprogramma browser van het SLO:

Aan de slag?

Meld je aan op de website van LessonUp en je kunt meteen aan de slag!

LessonUp

Op het kantoor bij LessonUp was zelfs een glijbaan. Nee, ik heb hier geen gebruik van gemaakt 😉

Amsterdam

Tijdens de pauze konden we even kort genieten van het uitzicht. 🙂

3 gedachtes over “LessonUp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.