We leven in een tijd waarin ICT steeds belangrijker aan het worden is, je kunt bijna niet meer zonder computer of smartphone. De mogelijkheden nemen razendsnel toe en worden steeds toegankelijker voor iedereen. Er gaat letterlijk een wereld voor je open.
Ook in het onderwijs krijgt ICT een steeds grotere rol. Steeds vaker wordt een laptop of tablet ingezet als didactisch hulpmiddel. Juist door middel van ICT kun je onderwijs afstemmen op de leerling en zo onderwijs op maat aanbieden.
21e eeuw
De samenleving verandert, leerlingen veranderen. Leerlingen van nu zijn meer visueel ingesteld, ze zijn opgegroeid met computers, gameconsoles en films met realistische effecten. Het is een taak van de docent om de leerling te boeien en te motiveren voor school. ICT kan hier een rol in spelen.
Flipping the classroom
Instructie is niet meer plaatsgebonden, het hoeft niet meer plaats te vinden in het lokaal. De docent kan zelf een instructiefilmpje inspreken en deze op Youtube plaatsen, zodat de leerling naar eigen behoefte, in eigen tijd en zo vaak hij maar wilt naar de instructie van de docent kan luisteren. (Voorbeeld: Youtube Channel) De docent geeft bijvoorbeeld het kijken van het instructiefilmpje op als huiswerk, zodat er in de les dieper op de lesstof ingegaan kan worden of er meteen mee aan de slag kan met de klas. Zwakkere leerlingen kunnen dan extra ondersteuning krijgen tijdens de les. Ook kan de docent ‘live’ lesgeven bijvoorbeeld door middel van Skype. Gastlessen zouden op deze manier verzorgd kunnen worden.
Effectief gebruik ICT
Helaas is het niet zo dat ICT een toverwoord is. Je kunt alle krijtborden vervangen door een digibord, of alle leerlingen een laptop laten aanschaffen, maar daarmee ben je er nog niet. Als een digibord vooral gebruikt als veredeld krijtbord met beamer heeft het weinig meerwaarde. Of als leerlingen alleen af en toe een opdracht maken waarbij ze informatie op de computer moeten opzoeken. Er moet gekeken worden hoe ICT effectief gebruikt kan worden in de klas. Steeds meer scholen starten daarom een project met ipads of beginnen een laptopklas.
Pilot e-learning
Ook op OSG de Hogeberg is dit het geval. Binnenkort starten we met een pilot e-learning, een klas krijgt voor een bepaalde periode een eigen laptop tot zijn of haar beschikking. We onderzoeken hoe we een laptop het best kunnen inzetten als didactisch hulpmiddel. Daarbij maken we gebruik van een digitale leeromgeving en verschillende Web 2.0 toepassingen. We bereiden de leerlingen voor op de toekomst, door ons te richten op de vaardigheden die een leerling in de 21e eeuw zou moeten beheersen.
In het volgende artikel meer over het verloop van de pilot e-learning.
Beeldmateriaal:
Voorbeeld van interactief lesmateriaal:
http://portal.dedigitaleklas.nl/p/CCyUHPVFc
Tips, vragen of opmerkingen? Laat het weten:
5 gedachtes over “Onderwijs en ICT”