Edcamp Texel 2016

Edcamp Texel

Vorig jaar tijdens de lunch van de tweede EdcampNL in Zoetermeer spraken we spontaan af om in het voorjaar van 2016 de volgende Edcamp op Texel te organiseren. Zo gezegd zo gedaan!

Saai..

“Weg met de studiedagen, laat iedereen naar een Edcamp gaan!” Karin Winters

Op de school waar ik werk hebben we de afgelopen jaren niet echt inspirerende studiedagen gehad. Sterker nog: bij het woord ‘studiedag’ krijg ik al kriebels. Eindeloos praten over regels of in groepjes rollenspelen spelen.. Vreselijk! 😦 Waarom dat soort activiteiten überhaupt ‘studiedagen’ genoemd worden is voor mij een raadsel. Ik zal er verder niet op in gaan, maar wat ben ik blij dat we gelukkig ook nog zelf de regie in ons eigen leerproces hebben.

Gewoon doen!

Samen met mijn collega Brenda Verhagen ben ik daarom aan de slag gegaan en hebben we 12 maart Edcamp Texel georganiseerd op onze school OSG De Hogeberg.

In eerste instantie was dat wel spannend, we wisten niet goed hoeveel mensen we uiteindelijk konden verwachten. En ook het feit dat we de planning voor de dag helemaal los moesten laten zorgde voor de nodige spanning. Vrijdagmiddag hadden we het lege bord voor de dagplanning klaar gezet en daarna begonnen de doemscenario’s in mijn hoofd zich ook af te spelen. Stel je voor dat er niemand een workshop wil geven, stel je voor dat er ineens niemand komt opdagen en dat het bord leeg blijft..

Afstand is geen probleem

Gelukkig bleek dat deze spanning nergens voor nodig was geweest. Uit heel Nederland reisden enthousiaste mensen af naar ons eiland. Een aantal kwam zelfs al een dag eerder en maakte er meteen een weekendje weg van. Met een deel van de groep begonnen we vrijdagavond alvast met een Edcamp borrel. Uiteraard hadden we het deze avond vooral over onderwijs 😉

Borrel

We gaan beginnen!

Edcamp goodies

Bij binnenkomst kregen de bezoekers van Edcamp Texel een zakje met échte Texelse schelpjes en een pakje Magnetic Notes. We werden dit jaar gesponsord door Tesla Amazing en kregen een hele doos met ‘magnetische’ post-its om weg te geven aan de bezoekers.

In de klas had ik van te voren gevraagd of er misschien leerlingen waren die met Edcamp wilden komen helpen. De meeste leerlingen reageerden verrassend genoeg op dezelfde manier als een aantal collega’s van mijn school: ‘Ja dag, op mijn vrije zaterdag zeker?’. Op het laatste moment kreeg ik echter een bericht van twee leerlingen, Natalia en Sandra. Zij wilden graag meehelpen met de catering en  huishoudelijke zaken zoals het bewaken van tijd. Het mooiste moment van de dag, was het moment dat deze twee meiden ook zelf een workshop wilden geven. Wat was ik trots op die meiden, dat ze dat durfden zeg! Ik zou dat vroeger niet gedurfd hebben :).

Ik denk dat dat ook de kracht van een Edcamp is. Niemand wordt ergens toe gedwongen, iedereen doet en leert waar hij of zij zelf zin in heeft. Wat overblijft is een groep gemotiveerde, enthousiaste mensen met passie voor onderwijs.
Zelf zie ik een Edcamp ook als iets leuks. Ik keek er dan ook al maanden naar uit! 🙂

Edcamp Texel Maaike Zijm

Met een post-it kon je aangeven welke workshop je wilde volgen. En door middel van een stickertje met je naam erop liet je zien welke workshop jij wilde volgen.

 Workshops

Een nadeel van Edcamp is dat je niet alle workshops kunt volgen. Je moet keuzes maken Dat lijkt misschien logisch, maar ik wil bij zoveel mogelijk workshops aanwezig zijn en inspiratie opdoen. Aan de andere kant is dat misschien ook wel mijn valkuil, te veel zaken te gelijk willen doen.. 😉

Workshop 1: PBS

“SWPBS is gericht op het creëren van een omgeving die leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt.” Eva Naaijkens en collega Evelien

Workshop 2: GoFormative!

De tweede workshop die ik volgde werd gegeven door Jörgen van Remoortere. Hij geeft in zijn wiskundeles geen cijfers meer en maakt daarbij gebruik van de tool GoFormative. In de workshop liet Jörgen ons eerst werken als leerlingen, zodat hij kon laten zien wat hij als docent ziet.

Jorgen van Remoortere - Go Formative

Workshop GoFormative: lesgeven zonder cijfers.

Deze tool maakt het mogelijk om live mee te kijken met wat leerlingen aan het doen zijn en hier feedback op te geven. Of inzetten als tool om leerlingen feedback op elkaar te laten geven. De focus van de feedback die wordt gegeven ligt vooral op vaardigheden die de leerling nog niet beheerst.

Go Formative

Aan de slag met Go Formative onder leiding van Jörgen van Remoortere

Workshop 3: Pilot vmbo

In deze workshop vertelde ik met collega’s Ivar Duppen en Wieneke Boon (zonder Twitter) over de pilot die wij op dit moment draaien in de onderbouw van het vmbo. We vertelden over hoe we enthousiast gestart zijn na de zomervakantie en tegen welke zaken we nu aanlopen. Het was fijn om met andere onderwijsprofessionals over dit onderwerp te praten. (Ik haat het woord sparren) Het geeft je toch weer even een ‘frisse blik’ op de zaken.

Zo hebben we het bijvoorbeeld gehad over de invulling van de lessen, het gebrek aan tijd om te coachen, het rooster in Magister en de docenteninzet. Niet alle docenten in ons team geven alleen maar les in de onderbouw van het vmbo, de meeste geven ook les op andere niveaus. Op andere niveaus wordt er binnen onze school vooral traditioneel lesgegeven: klassen van 30 in rijtjes van twee of drie die naar de docent luisteren en daarna in stilte huiswerk (moeten)maken.  Dat is meteen een belangrijk punt: want waarom doen mavo, havo en vwo eigenlijk niet mee aan deze pilot?

Zelf geef ik maar één klas les in de onderbouw van het vmbo. Wat in de praktijk betekent dat ik wel bij de ontwikkeling van de pilot ben betrokken, maar niet bij de uitvoering van de dagelijkse gang van zaken. Daar ben ik niet de enige in, de meest enthousiaste en gemotiveerde collega’s moeten noodgedwongen ook ergens anders in het gebouw lesgeven. Ook dat is een belangrijk ‘pijn’punt: zou de pilot niet gedraaid moeten worden door de mensen die het opgezet hebben? Zo blijkt maar weer dat eenheid, draagvlak binnen de school en samenwerking erg belangrijk zijn.

Maar aan de andere kant is de bedoeling van een pilot het uitproberen van dingen, het hoeft niet per se een succes te zijn natuurlijk. Ik moet ineens denken aan het woord ‘faalvaardig‘ van Jörgen, dat is wel een toepasselijk woord!

vmbo pilot gepersonaliseerd leren

Uitwisselen van ervaringen. Collega’s Ivar Duppen en Wieneke Boon vertelden samen met mij wat ons op dit moment bezig houdt binnen het vmbo.

Schermafdruk 2016-04-02 13.33.46

Workshop 4: LessonUp

In de vierde workshop vertelde ik over de tool LessonUp. Ik werk in mijn lessen veel met LessonUp, ik maak er digitale lessen mee en gebruik het als hulpmiddel voor leerlingen die een bepaald onderdeel moeilijk vinden, of juist ter verdieping.

Zelf ben ik nogal chaotisch met het ordenen van interessante zaken die ik tegenkom op internet. (Niet alleen daarmee trouwens, maar dat terzijde). LessonUp maakt het mogelijk om aan de hand van het kernprogramma digitaal lesmateriaal te koppelen aan de kerndoelen of aan een bepaalde methode.

Zo maak je gemakkelijk digitale en interactieve lessen. Ik gebruik het voor Nederlands bijvoorbeeld voor grammatica. Ik zet er dan  een korte instructie, een instructievideo en extra oefeningen van bijvoorbeeld Cambium Ned in. Bekijk hier een voorbeeld.

Workshop 6: Sandra en Natalia

De laatste workshop vond ik het mooiste moment van Edcamp Texel. Sandra en Natalia besloten spontaan om ook een een workshop te geven. Zij vertelden hoe zij het ervaren om als leerling op OSG De Hogeberg te zitten.
Natalia woont nog maar vier jaar in Nederland en vertelde voor de hele groep hoe het onderwijs bij ons op school is ingericht. Maar dan natuurlijk vanuit het perspectief van een leerling! 🙂

OSG De Hogeberg Maaike Zijm

Workshop leerlingen

Leerlingen Sandra en Natalia vertelden over hoe zij het vinden om als leerling op OSG De Hogeberg te zitten.

Terugblik

Het was een geweldige dag, een dag vol inspiratie en een dag om energie van te krijgen!

Ik denk dat ik zelf zo’n dag ook even nodig had. De afgelopen drie jaar zijn bij ons op school niet bepaald vlekkeloos verlopen. Het is niet noodzakelijk om hier verder op in te gaan, maar laten we het erop houden dat deze situatie voor al het personeel op school niet altijd even leuk is geweest.
Op zo’n dag als vandaag waren er alleen maar enthousiaste mensen met écht passie voor onderwijs. Maar ook via Social Media en In Real Life hebben we veel enthousiaste reacties ontvangen. Wat zou het fijn zijn als alle studiedagen of vergaderingen zo’n positieve vibe zouden hebben!
Je kunt veel van elkaar leren, maar ook samen mooie dingen creëren. Ik denk dat Edcamp Texel daar een mooi voorbeeld van is geweest! 🙂

Play-Learn-and-Grow-Together-Clipart_jpg

Lees nog meer blogs over Edcamp Texel 2016:

3 gedachtes over “Edcamp Texel 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.