Edcamp 2015

edcampnl

Op 7 februari 2015 was ik ’s morgens al vroeg opgestaan. Deze dag werd namelijk de 2e editie van EdcampNL georganiseerd in Zoetermeer. Een hele reis vanaf Texel!

Tot een jaar geleden had ik nog nooit van het concept ‘Edcamp’ gehoord. De eerste editie was dan ook helemaal langs mij heen gegaan. Pas toen mijn collega Brenda hier naderhand over vertelde, wist ik pas van het bestaan af. Gelijk werd ik enthousiast, hier moest ik volgende keer bij zijn!

Expliciete Directe Instructie

Expliciete Directe Instructie

Omdat ik een lange reis voor de boeg had, had ik wat leesvoer voor onderweg meegenomen. Wegens tijdgebrek door studie, schoolwerk en privé (verhuizen!) was ik nog niet verder gekomen dan het eerste hoofdstuk van het boek Expliciete Directe Instructie. Ondanks dat dit boek geschreven is voor het basisonderwijs, is het ook heel goed toe te passen in het voortgezet onderwijs.

Wat een verademing om dit boek te lezen. Komende week ga ik eens naar de Action om wisbordjes in elkaar te knutselen. De beurtenbakjes met ijsstokjes vind ik ook een gaaf idee. Maar hoe kom ik aan zoveel ijsstokjes? Iemand een idee waar ik die kan halen?  Bij mijn lievelingswinkel de Action zijn ze helaas niet. Een artikel over dit boek met mijn ervaringen volgt binnenkort.

Wat is een Edcamp?

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst, is de ongedwongen en relaxte sfeer. En dat is ook precies de bedoeling. Niets is van te voren vastgelegd. Samenwerken en leren van elkaar stonden deze dag centraal.

In de aula was een groot vel papier opgehangen. Hier konden deelnemers door middel van een post-it aangeven welke workshop zij wilden geven. Als je een workshop wilde volgen, liet je dit zien door een sticker bij de post-it te plaatsen.  Maar ook spontaan aanschuiven was geen probleem.

Jammer genoeg had ik de eerste ronde gemist. Ik had vertraging met de trein en was ook nog eens verkeerd gelopen. Zonde!

Edcamp

Een deel van het schema van EdcampNL 2015. Zoveel om te kiezen!

“Bloggen is informeel leren”

De eerste workshop die ik volgde ging over bloggen en werd gegeven door Karin Winters en Ilse Meelberghs. Bekende namen op Twitter!

Ondanks dat ik al een tijdje een blog heb, vind ik het toch moeilijk. Wat zet je eigenlijk op een blog?   Hoe kun je je blog effectief inzetten? Ik vind het leuk om te schrijven, maar stiekem lees ik liever blogs van andere mensen. Het is toch een beetje eng om je blog openbaar te maken. Stel dat je negatieve reacties krijgt, of een stomme spelfout over het hoofd hebt gezien..

In deze workshop werden bruikbare tips gegeven. Ook kreeg ik wat meer zelfvertrouwen. Niet twijfelen, gewoon schrijven en online zetten! (Behalve als je boos bent.. 🙂 ) Een blog ‘moet’  een persoonlijke touch hebben. Ook kun je je blog inzetten als beïnvloedingsinstrument.

Een van de overige tips die genoemd werd was het gebruik maken van een RSS feed lezer. Bijvoorbeeld Feedly. Op deze manier heb je een handig overzicht van al je favoriete blogs.

Informeel leren

The CrowdNL

Daarna volgde een workshop van The Crowd door Patricia. Toevallig geeft Patricia samen met Michiel van Ast bij ons op school de cursus ‘Kleppen dicht!’.

Via social media kwam ik The Crowd vaak tegen, maar eigenlijk wist ik niet precies wat het inhield. The Crowd is een organisatie van enthousiaste mensen uit het onderwijs . Zij komen tijdens bijeenkomsten bij elkaar om met elkaar en van elkaar te leren. Geen lerarenregister, maar zelf baas zijn over je eigen professionalisering!

the crowd

Gamification toepassen in de les

Ook deze workshop werd gegeven door Karin Winters. Weer had ik het begin gemist, dit keer omdat de workshop van The Crowd iets was uitgelopen.

Er werden praktische tips gegeven hoe je een spelelement kunt integreren in je lessen.

bordspel

Bijvoorbeeld: zelf een bordspel maken die je kunt gebruiken in de klas. Of juist de leerlingen een spel laten maken!

Een voorbeeld daarvan is MatchMemory  . Hierbij kun je een digitaal memoryspel ontwerpen. Handig bij het aanleren van woordjes bij een vreemde taal. Maar ook te gebruiken bij geschiedenis of een ander vak. Bijvoorbeeld door een jaartal koppelen aan een gebeurtenis of personen aan een naam / gebeurtenis.

Jammer genoeg wordt MatchMemory geblokkeerd op ons schoolnetwerk.  Ook door middel van Quizlet kun je spelelementen toevoegen. Of de spacerace van Socrative. 🙂

Lunch!

lunch

Tijdens de lunch hebben we gesproken over Critical Skills en het volgen van MOOC’s. Jammer genoeg heb ik geen workshop kunnen volgen over Critical Skills. Komende periode ga ik mij hier eens wat meer in verdiepen, het heeft wel mijn aandacht getrokken.

Ilse Meelberghs wees mij op de site edX, hier staat een hele verzameling van verschillende MOOC’s die er te volgen zijn.

Mediawijsheid en feiten checken

Albert Lubberink

Na de lunch volgde ik een workshop bij Albert Lubberink.

Hier ging het over de bruikbaar- en betrouwbaarheid van bronnen die je vindt op internet. Handig en interessant! Meteen een paar ideetjes opgedaan voor een toekomstige les over mediawijsheid.

Hoe weet je dat de informatie op internet klopt? In de uitzending van Tegenlicht vertelde een leerling dat hij opzoek moest naar drie bronnen. Als het in deze bronnen op dezelfde manier beschreven werd, zou het waar moeten zijn. Maar is dit wel zo? Stel dat er verkeerde informatie wordt overgenomen.

Een leuk onderdeel van de workshop was de volgende opdracht:

kasteel op rots

Deze afbeelding is gephotoshopt, het kasteel staat niet echt op deze rots. Toch bestaat het kasteel wel echt. Waar is deze foto genomen en waar staat dit kasteel oorspronkelijk?

Dit is een goede oefening om met de leerlingen zoekstrategieën te bespreken. Als je iets zoekt op internet, hoe doe je dat dan?

Intussen weet ik waar dit kasteel is en waar deze foto genomen is. 😉 Weten jullie het ook?

Ervaringen uitwisselen

De laatste workshop volgde ik bij Martijn van Elerna. Weer had ik hier het begin gemist, oeps!

Deze workshop stond in het teken van ervaringen uitwisselen en brainstormen over de toekomst van onderwijs. We bespraken hoe voor ons de ideale school er uit zou zien. Niet alleen voor ons, maar ook voor de leerlingen. Een school waar iedereen leert, docenten en leerlingen. Een plek waar iedereen zich veilig voelt en waar rekening gehouden wordt met verschillen. Iedereen is gelijk, maar niet iedereen leert op dezelfde manier. Het zou fijn als leerlingen per vak kunnen werken op hun niveau.

Ook gaf Martijn een demonstratie van Elerna. Een manier om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken. Interessant!

lokaal

Volgende keer op Texel?

Ik ben niet goed in het maken van een keuze. Ik blijf vaak eindeloos twijfelen. Daarom had ik wel wat moeite om een workshop te kiezen. Er was zoveel keus! Jammer genoeg heb ik niet alle workshops kunnen volgen. Wel heb ik veel inspiratie opgedaan en kan niet wachten tot de volgende EdcampNL.

Tijdens deze dag ontstond het idee om de volgende EdcampNL op Texel te organiseren. Hier werd enthousiast op gereageerd door veel mensen. Texel is natuurlijk de ideale locatie, als je wilt kun je er meteen een weekend aan vast knopen!

Tot die tijd ga ik eerst met collega’s Jan en Brenda eens proberen of wij een kleinschalige Edcamp kunnen organiseren voor onze eigen collega’s. 🙂 (Toch? 😉 )

 

 

 

 

5 gedachtes over “Edcamp 2015

  1. Brenda zegt:

    Wat een goed omschreven blog van de edcamp. Nu baal ik nog meer dat ik niet mee ben gegaan. Maar inderdaad laten we het zelf ook eens proberen op onze school ( klein of groot)

  2. Maaike zegt:

    Dankjewel!

    Ik hoop het onze mini Edcamp met collega’s te kunnen organiseren op onze school. Moet nog wel in overleg met onze schoolleiding.

    Voor een grote, volgende Edcamp is jullie hulp natuurlijk welkom! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.