Edcamp 2017

Edcamp

Eerlijk gezegd keek ik al sinds de vorige Edcamp op Texel uit naar een nieuwe Edcamp. 11 maart was het eindelijk zover!

Eigenlijk had ik dit weekend andere verplichtingen. Mijn man zit bij de vrijwillige brandweer en iedere vijf jaar wordt er een weekendje weg georganiseerd waarbij de partners ook mee mogen. Ik hou niet zo van ‘verplichte’ dingen en ben ook niet zo’n feestbeest. Maar de vorige keer was het ook best leuk, dus had ik mij toch maar opgegeven. Natuurlijk was ik helemaal vergeten dat er dan ook een Edcamp was.. 😦

Edcamp stond voor mij op nummer 1, dat is echt iets waar je tijd voor vrij maakt. Daarom ging ik 11 maart eerst naar Edcamp en daarna als een speer door naar Volendam. Want daar zouden we het weekend doorbrengen met de brandweer.

wp-1489870416044.jpg

Workshop peer feedback door Rob van Bakel.

Workshop 1 – Peer feedback

Deze workshop over peer feedback werd gegeven door Rob van Bakel. Hij heeft in zijn klas onderzocht hoe je de prestaties van leerlingen kunt verbeteren aan de hand van peer feedback. Het doel van feedback is dat de leerling actiever wordt en zijn prestatie beter wordt.

Rob baseerde zijn onderzoek in de klas op de theorie van John Hattie:

  • Feed-up: wat moeten we kunnen?
  • Feed-back: waar sta je nu?
  • Feed-forward: hoe kun je nu verder?

Rob had drie groepen gemaakt:

  • Groep 1: hier geeft de begeleider feedback.
  • Groep 2: hier geeft en krijgen de leerlingen feedback.
  • Groep 3: deze groep leerlingen kreeg alleen feedback.

Doel van feedback: leerling wordt actief en prestatie wordt beter.  Het alleen krijgen van feedback heeft geen zin. Pas op het moment dat de leerling zelf feedback geeft, wordt hij actief.

wp-1489870580857.jpg

Workshop Google Classroom door Jaap Minnema.

Workshop 2 – Google Classroom

De tweede workshop ging over de mogelijkheden van Google Classroom en werd gegeven door Jaap Minnema. Ik heb zelf nooit met Google Classroom gewerkt en vond het interessant om te zien welke mogelijkheden het allemaal kon bieden.

Google Classroom is een ELO waarbij alle apps van Google bij elkaar komen. Het werkt op alle devices. Ook zorgt het voor veel interactie tussen leerling en docent, digitaliseren kan op welk gewenst niveau. Een voordeel bij het gebruik van Google Classroom is ‘whitelisting‘, je kunt dan projecten met andere scholen doen of informatie uitwisselen. Je bouwt met het gebruik van Google Classroom een database op.

Als je niet goed weet wanneer je welke tool of welke app in kunt zetten, kun je gebruiken maken van de theorie van Kleppen Dicht.

Het nadeel van Edcamp is dat er soms te veel te kiezen is en dat er te weinig tijd is. Daar had ik bij deze workshop ook last van. Het was erg interessant en de tijd vloog dan ook voorbij. Ik wilde naar meerdere workshops, maar besloot op het laatste moment toch naar Google Classroom te gaan. Zo kon ik mij richten op de verschillen (of juist overeenkomsten) tussen OneNote en Google Classroom.

Eerlijk gezegd hebben Rhea en Petra mij meer overtuigd met OneNote. Maar het leuke van Google Classroom is dat je het ook kunt integreren in OneNote 😉

wp-1489870685566.jpg

Workshop door Karin Winters

Workshop 3 – Bloggen!

De laatste tijd blog ik niet meer zo veel.Ik vond het altijd erg leuk om blogs te schrijven. Zo had ik ook een beetje voor mijzelf een overzicht van wat ik gedaan heb. Ik gebruikte het als een soort zelfreflectie.  Maar ik merkte dat ik steeds minder ging bloggen en dat ik juist meer in mijn notitieboekje ging schrijven. Ik gebruik net als Patricia een Bullet Journal en nog een los schriftje waar ik  aantekeningen in maak. En ook kost het natuurlijk ook tijd om een blog te schrijven. Ik stel voor mijzelf soms (te) veel eisen waar een blog aan moet voldoen. Uiteindelijk had ik in mijn concepten zoveel onafgemaakte blogs, dat ik er maar gewoon helemaal mee gestopt ben :(.

Karin hield een liveblog bij tijdens Edcamp. Erg leuk! Ik kende dit eigenlijk alleen van nieuwssites. Zelf ben ik een beetje te chaotisch om een liveblog bij te houden denk ik, maar het is wel erg leuk om het liveblog van iemand te lezen! 🙂

Na deze workshop heb ik toch weer inspiratie en ideeën gekregen om weer blogs te gaan schrijven.

Op 10 mei is er een workshop over bloggen op de school van Juf Inger. Jammer genoeg kan ik hier zelf niet bij aanwezig zijn. Omdat het na schooltijd is, zou ik niet meer richting Texel kunnen. Het is leuk om op een eiland te wonen, maar het heeft ook soms nadelen. Je bent soms toch wat minder ‘mobiel’ als je op een eiland woont.

wp-1489870532729.jpg

Noord-Afrikaanse koek van Petra Holstein. Nieuwe traditie op Edcamp: neem wat lekkers mee! Het liefst zelfgebakken 😀

nuthallboek-209x300

Jammer genoeg ben ik niet bij de workshop geweest. Maar na een enthousiast verhaal van iemand waarvan ik de naam vergeten ben, ben ik ook erg benieuwd naar dit boek.

Workshop 4 – Podcast

Deze workshop werd gegeven door Carla Upperman. Zij heeft een initiatief ingediend bij het LOF.

In haar klas heeft ze een jongen met een visuele beperking. Carla gaat zelf podcasts maken en op deze manier de lesstof van biologie aanbieden. Carla gaat ook onderzoeken hoe zij op basis van geluid afbeeldingen met informatie kan uitleggen. Vooral bij een vak als biologie is dit moeilijk, hoe leg je bijvoorbeeld uit hoe de bloedsomloop werkt zonder plaatje?

Ik had nog nooit naar podcasts geluisterd en kwam via deze workshop bijvoorbeeld ook op de podcasts van Don Zuiderman. Erg leuk!

wp-1489870645180.jpg

Voordat iedereen een workshop ging kiezen, gaven de workshophouders een korte pitch.

Workshop 5: OneNote in de klas

Deze workshop werd gegeven door Rhea Flohr. Mijn collega Ivar en ik zijn de afgelopen tijd veel bezig geweest met het onderzoeken van de mogelijkheden van OneNote. Hij is daar iets meer bedreven in dan ik. Afgelopen najaar zijn we samen naar een cursus geweest OneNote in de klas. Voor Nederlands heb ik het zelf gebruikt om de leerlingen het fictiedossier in te laten maken.

Op onze school gebruiken we Office365. Maar van de applicaties die hierbij horen, maken nog niet veel collega’s gebruik. Zelf ben ik op dit moment ook nog volop aan het ontdekken. Collega’s reageren over het algemeen ook enthousiast als zij zien wat er allemaal mogelijk is met OneNote. Maar daar blijft het vaak bij, veel collega’s vinden veranderingen of vernieuwingen nog een beetje ‘eng’. Ik hoop dit met andere (enthousiaste) collega’s te kunnen veranderen.  Tips zijn daarbij welkom! 🙂

Daarom was ik extra benieuwd naar deze workshop. Hoe doen andere scholen dat? Hoe gebruiken andere scholen de mogelijkheden van Office365? In deze workshop liet Rhea zien hoe zij OneNote gebruikt in haar lespraktijk. Petra Holstein vertelde ook over de manier waarop zij OneNote gebruikt. Erg inspirerend. Toen ik even later in de bus naar Volendam zat, heb ik meteen haar blog opgezocht en gelezen. (En doorgestuurd naar mijn collega 🙂 )

Dankzij deze workshop kwam ik erachter dat er een Facebookgroep is voor het gebruik van OneNote in de klas.

edcampnl-registurpunten-c6pxhnzwoaapilw

En natuurlijk heb ik dan wel een badge en vier punten voor het register verdiend! 🙂

Wat neem ik mee?

Komende periode wil ik mij vooral in de mogelijkheden van OneNote verdiepen. Dankzij Edcamp weet ik dat er op 8 april een inspiratiedag wordt georganiseerd over toepassingen van ICT in het onderwijs. Hier heb ik mij meteen voor opgegeven. Lijkt mij gaaf!

Ook wil ik het bloggen weer oppakken. Het is leuk om te doen en ik kan het ook als een soort zelfreflectie gebruiken. Mijn Bullet Journal en aantekeningenboekje hou ik dan lekker voor mijzelf. 🙂

Tot slot zou ik ook met peer feedback aan de slag willen gaan. Dit zou ik misschien al vrij snel kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld een schrijfopdracht.

Wanneer is de volgende Edcamp? 🙂

Uitje

Jammer genoeg heb ik het einde van Edcamp niet mee kunnen maken. Na de laatste workshop ben ik snel naar de metro vertrokken zodat ik de bus naar Volendam kon nemen.
Ook was het nog eens geweldig weer! Al met al een geslaagd weekend dus 🙂 .

wp-1489870888469.jpg

Lees nog meer blogs over Edcamp 2017

Een gedachte over “Edcamp 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.