Anne Frank

annefrank1

“Ik denk niet aan alle ellende maar aan al het moois dat er nog is.” Anne Frank

Moet je je eens voorstellen dat één van jouw vrienden of een klasgenoot ineens niet meer op school komt. En dat je hem of haar nooit meer zult terug zien. Het overkwam de klasgenoten en vriendinnen van Anne Frank.

Anne leefde in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, ze was Joods en heeft de oorlog helaas niet overleefd. 

Economische crisis jaren ’30

Anne Frank is geboren in Duitsland in het jaar 1929. Op dat moment is er een grote economische crisis gaande. Veel bedrijven gaan failliet, mensen raken hun baan kwijt.

crisis

Crisis in Duitsland

In Duitsland, waar Anne en haar familie toen nog woonde was er ook crisis. Er was daar veel armoede en werkeloosheid. De crisis kwam in Duitsland extra hard aan, na de Eerste Wereldoorlog was er namelijk afgesproken in de Vrede van Versailles dat zij gebieden moesten afstaan en herstelbetalingen moesten doen.

Hitler

In 1933 kwam in Duitsland Hitler aan de macht, hij wilde van Duitsland weer een sterk en machtig land maken. Hij beloofde dat hij een einde zou maken aan de werkeloosheid en de armoede.

Zondebok

Als het slecht gaat met iets of iemand, wordt er vaak iemand gezocht die de schuld krijgt. Zo iemand noemen we een zondebok. Ook in de tijd van Hitler was dit zo. De Joden kregen overal de schuld van, de Nazi’s zeiden dat het Duitse ras beter was dan andere rassen.

Anne Frank en haar familie vluchten daarom in 1933 naar Nederland.

Anne Frank (rechts) Eva Goldberg (links) en  Sanne Ledermann (midden) op het Merwedeplein in 1936,  (Foto: AFF Basel /AFS Amsterdam) Bron: http://geheugenvanpladzuid.nl

Anne Frank (rechts) Eva Goldberg (links) en
Sanne Ledermann (midden) op het Merwedeplein in 1936,
(Foto: AFF Basel /AFS Amsterdam) Bron: http://geheugenvanpladzuid.nl

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

In 1940 werd Rotterdam gebombardeerd. Nederland moest zich overgeven en werd bezet door de Duitsers.

In Nederland veranderde er in het begin nog niet zo veel. Langzamerhand veranderde er voor de Joden steeds meer. Zij mochten niet meer naar openbare plaatsen zoals bijvoorbeeld een bioscoop, of een park.

Ook moesten zij een Jodenster op hun kleding dragen. De Joden werden steeds meer buiten gesloten.

Jodenster, die de Joden op hun kleding moesten dragen. Bron: www.wikimedia.nl

Jodenster, die de Joden op hun kleding moesten dragen.
Bron: http://www.wikimedia.nl

Joden

Hitler ging nog een stapje verder, hij wilde alle Joodse mensen vernietigen. Joden werden opgespoord en uiteindelijk naar concentratiekampen gestuurd. Voor de meeste mensen was het niet duidelijk wat er met de Joden gebeurde als zij werden opgepakt en op transport gezet werden. Er werd wel gezegd dat de Joden naar een werkkamp gestuurd werden, maar er was nog nooit iemand van terug gekomen. Niemand wist wat er eigenlijk precies gebeurde, maar iedereen wist dat het vreselijks moest zijn.

De zus van Anne, Margot, krijgt een oproep om naar zo’n werkkamp te gaan.

Onderduiken

Begin juli 1942 gingen Anne Frank en haar familie daarom onderduiken. Om te voorkomen dat ook zij werden opgepakt of naar een werkkamp werden gestuurd. Vlak voordat Anne moest onderduiken had zij voor haar verjaardag een dagboek gekregen.

Dagboek

Ze schrijft in het dagboek brieven naar een ‘fictief’ persoon, een persoon die niet echt bestaat, genaamd Kitty.  Anne neemt haar dagboek mee als zij gaat onderduiken. Zo kan zij de tijd nog een beetje doden, zoals zij ook zelf aangeeft in haar dagboek.

Achter deze boekenkast bevond zich het achterhuis, de onderduikplaats van Anne Frank. Bron foto: www.annefrank.org

Achter deze boekenkast bevond zich het achterhuis, de onderduikplaats van Anne Frank. Bron foto: http://www.annefrank.org

Het Achterhuis

De familie Frank ging onderduiken aan de Prinsengracht nummer 263. Anne noemt het onderduikadres ‘het Achterhuis’.  In eerste instantie lijkt het gewoon huis, maar achter de boekenkast bevond zich een geheime schuilplaats waar Anne en haar familie zaten ondergedoken.

Ze zaten hier niet alleen met hun eigen familie, ook de familie van Pels en later Fritz Pfeffer.

Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en dan de kogel krijgen.” Anne Frank 

Anne mocht niet meer naar school, ze mocht het Achterhuis niet uit.  In het Achterhuis moeten ze erg stil zijn. Als ze niet stil waren, bestond de kans dat zij ontdekt werden en alsnog opgepakt werden. Het moest er ook donker zijn.

“Met schrijven word ik alles kwijt, mijn verdriet verdwijnt, mijn moed herleeft. Maar, en dat is de grote vraag, zal ik ooit nog iets groots kunnen schrijven, zal ik ooit eens journaliste en schrijfster worden? Ik hoop het, o ik hoop het zo, want in mijn schrijven kan ik alles vastleggen, mijn gedachten, mijn idealen, mijn fantasieën”

Eigen boek

In 1944 worden de mensen opgeroepen om schrijfsels te bewaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven. Anne hoort dit en besluit om haar boek te herschrijven. Ze wil later journalist of schrijfster worden als de oorlog voorbij is. Jammer genoeg komt er voor Anne geen later en sterft zij in concentratiekamp Bergen – Belsen. 1 augustus 1944 is de laatste dag dat ze in haar dagboek schrijft.

Verraden

Anne Frank en de andere onderduikers van het Achterhuis zijn verraden. Er zijn verschillende theorieën over, maar er is nooit bekend geworden wie de familie verraden heeft.

Otto Frank

Anne’s vader, Otto, is de enige van de familie die de oorlog heeft overleefd. Als hij later het boek van Anne in handen krijgt, leest hij over haar wens om schrijfster te worden. Hij besluit haar laatste wens uit te laten komen en haar boek te laten uitgeven.

boek anne frank

Het boek van Anne Frank

Bij het lezen van Anne’s boek kruip je bijna een beetje in haar huid. Je voelt hoe het geweest moet zijn als Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog. Je voelt haar angst, haar verdriet, maar ook een vorm van opwekking die zij ondanks alles blijft behouden.

“Ik denk niet aan alle ellende maar aan al het moois dat er nog is.” Anne Frank

Anne Frank Museum

Tegenwoordig is het Achterhuis een museum, het Anne Frank Museum. Via de boekenkast kom je het Achterhuis in en kun je zo het museum bezoeken. Dagelijks staan er lange rijen van mensen uit de hele wereld die graag een kijkje willen nemen. Je kunt het Achterhuis ook online bezoeken als je wilt –> (Klik op deze link, om het Achterhuis online te bezoeken)

In 2014 is er in Nederland een Musical uitgekomen over Anne Frank, genaamd ‘Anne’.

Lesmateriaal:

Opdracht: Anne en ik –> Een collage maken waarin leerlingen zichzelf vergelijken met Anne Frank.

Lees ook het artikel:

Bezoek ook de site van de Anne Frank Stichting

5 gedachtes over “Anne Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.