Jodenvervolgingen en concentratiekampen

jodenvervolgingen

Als het slecht gaat met iets of iemand, wordt er vaak iemand gezocht die de schuld krijgt. Zo iemand noemen we een zondebok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit ook zo.  De joden kregen overal de schuld van. De Nazi’s, de aanhangers van de partij van Hitler, zeiden dat het Duitse ras beter was dan andere rassen. Deze jodenhaat, ook wel antisemitisme genoemd, nam steeds meer toe.

Concentratiekampen

Hitler ging nog een stapje verder, hij wilde alle joodse mensen vernietigen. Joden werden opgespoord en naar concentratiekampen gestuurd. Ook zigeuners, homoseksuelen en gehandicapten werden als zogenaamde Untermenschen gezien en naar deze kampen gestuurd. Er waren verschillende concentratiekampen:

  • Doorgangskampen
  • Vernietigingskampen
  • Werkkampen

Niet alleen joden gingen naar concentratiekampen, ook zigeuners, homoseksuelen, gehandicapten en mensen die in het verzet zaten gingen hier naar toe.

Concentratiekampen in Nederland

Ook in Nederland waren concentratiekampen. Dit waren vooral doorgangskampen, waar mensen tijdelijk verbleven tot er ruimte was in andere concentratiekampen. Een voorbeeld hiervan is kamp Westerbork. Hier werden joden niet gedood.

Kamp Vught

Kamp Vught was een SS – concentratiekamp, een kamp zoals ze ook in Nazi – Duitsland georganiseerd waren. (Lees hier meer over Kamp Vught)

Auschwitz

Auschwitz was het grootste concentratie- en vernietigingskamp van de Nazi’s. Hier zijn 6 miljoen joden omgekomen.

Discriminatie van joden

Joden werden gediscrimineerd.

  • Zo mochten ze niet meer naar openbare gelegenheden.
  • Ze moesten in speciale wijken wonen, getto’s
  • Trouwen met Duitsers was uitgesloten
  • Ze moesten een zichtbare gele ster dragen

 

Middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen kwamen er ook al jodenvervolgingen voor. Het christendom was de staatsgodsdienst geworden. Joden waren in de minderheid, zij waren geen christen en leefden volgens hun eigen godsdienst.

De joden kregen vaak de schuld en werden gediscrimineerd.

Als het slecht gaat met iets of iemand, wordt er vaak iemand gezocht die de schuld krijgt. Zo iemand noemen we een zondebok. De joden kregen bijvoorbeeld de schuld van de pest.

Beeldmateriaal

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.