10 december 2014: dag van de mensenrechten

mensenrechten

Op 10 december 2014 is het de dag van de mensenrechten. Over de hele wereld worden er verschillende acties gehouden. Zo organiseert Amnesty International een schrijfmarathon.

Amnesty International is een organisatie die zich inzet voor mensenrechten. Niet overal op de wereld worden deze mensenrechten nageleefd, er zijn nog veel landen in strijd met de mensenrechten. Er zijn landen met gewetensgevangenen, mensen die in de gevangenis zitten omdat zij een andere mening hebben dan de regering van dat land. Nederland is een rechtsstaat. Een land met een eerlijke en onafhankelijk rechtspraak. De rechters zijn onafhankelijk, dat betekent dat de regering zich niet mag bemoeien met de beslissing van de rechter.

Maar dit is niet overal het geval, er zijn nog steeds landen waar een oneerlijke rechtspraak is. Mensen worden veroordeeld om zaken die zij niet gedaan hebben. Of omdat zij kritiek hadden op de regering. Zij zijn niet vrij om te denken wat zij willen.

Ook is er censuur in de media, er is geen persvrijheid. Journalisten mogen niet schrijven waarover zij willen, zij mogen geen kritiek op de regering en de nieuwe wetten hebben. Doen zij dit wel, dan lopen zij het risico om in de gevangenis te komen.

amnesty

10 december 2013: De 2e klassen VMBO van OSG de Hogeberg hebben in de les Mens & Maatschappij kaartjes gemaakt voor gewetensgevangenen en zijn een handtekeningactie tegen Poetin gestart.

Knipsel

Amnesty International organiseert een schrijfmarathon. 24 uur lang worden brieven en kaartjes geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten, gemarteld zijn of bedreigd worden. Of waarbij op een andere manier de mensenrechten ernstig geschonden zijn.  Op deze manier steek je deze mensen een hart onder de riem.

Een zelfgeschreven kaart of brief is persoonlijker dan een digitaal kaartje. Vaak geven mensen die zo’n kaartje ontvangen hebben ook aan dat zij dit fijn vinden.

Op 10 december doen de klassen 2F, 2G en 2J ook mee aan deze schrijfmarathon. In Nederland zijn er zes personen die centraal staan tijdens deze schrijfmarathon.  We bespreken de verschillende ‘cases’ en de leerlingen kiezen dan zelf een persoon uit aan wie zij een brief of kaartje gaan schrijven. Andere klassen zijn natuurlijk ook welkom!

Wil je ook mee doen?

Amnesty International schrijfactie

Download

3 gedachtes over “10 december 2014: dag van de mensenrechten

 1. Anneke Visser zegt:

  Hoi Maaike, ik begrijp dat er 3 klassen van de OSG meedoen aan de schrijfmarathon van Amnesty. Zelf wil ik ook graag meedoen maar ik zie geen mogelijkheid om naar één van de landelijke verzamelplaatsen te gaan. Nu zag ik op internet de adressen en voorbeeldbrieven staan en ik ga er vanuit dat ik mij daar meer redden kan. Ik weet alleen niet goed hoe ik mijn brieven dan kan laten meetellen op de Amnesty-teller. Ik ga er vanuit dat jij daar al ervaring mee hebt (ik zag dat er in 2013 ook klassen meededen). Is er een mogelijkheid dat ik mijn brieven bij jou inlever zodat ze bij jou telling mee kunnen? Indien het mogelijk is hoor ik graag van je waar en wanneer ik de brieven kan inleveren.
  Met vriendelijke groet, Anneke Visser

 2. Maaike zegt:

  Hoi Anneke,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik denk dat dat wel mogelijk is! De brieven kunnen er prima bij.

  Kom je woensdagmiddag op school langs? Je mag ze bij de receptie afgeven, of anders langs brengen in mijn lokaal. Wanneer wil je ze komen brengen?

  Groetjes Maaike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.