Social media in het onderwijs

onderwijs

Bijna iedereen gebruikt wel een vorm van social media. Vaak wordt social media geassocieerd met het delen van zaken die in het privéleven thuishoren.  Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Social media is goed toe te passen in de lespraktijk. Maar hoe doe je dat dan?

Cursus social media

Zelf worstelde ik ook met deze vraag. Ik gebruik allerlei soorten social media, maar zag soms door de bomen het bos niet meer. Ik wilde graag weten hoe ik social media het best zou kunnen toepassen in mijn lessen. Maar ook buiten de lessen, bijvoorbeeld bij vergaderingen of contact met ouders / collega’s. Daarom had ik mij opgegeven voor een cursus.

Op 10 januari 2015 werd er via de AOB door Abbing en Well een cursus over het gebruik van social media gegeven. Hier heb ik veel van opgestoken, een aanrader!

In dit artikel zet ik een aantal praktische zaken op een rijtje. Zodat je ook zelf aan de slag kunt.

OSG de Hogeberg Texel

Inzetten van social media bij vergaderingen

Social media is goed te gebruiken bij vergaderingen. Een paar applicaties die hierbij handig zijn om te gebruiken:

 • Mentimeter : met Mentimeter kun je snel de mening van collega’s inventariseren. Zo kun je tijdens de vergadering een vraag stellen op een digibord, of je beeldscherm projecteren op een whiteboard.  Je kunt collega’s dan meteen laten stemmen met mobiel, tablet of laptop. De uitslag verschijnt verschijnt direct op het bord.
 • Today’s meet : deze webapplicatie maakt het mogelijk om te vergaderen zonder fysiek bij elkaar te zijn. Maar ook kun je deze webapplicatie gebruiken tijdens een vergadering als een zogenaamde ‘second screen‘ . Een tweede scherm naast het gewone scherm. Je maakt met deze applicatie een room aan. Als je dat gedaan hebt krijg je een code, deze geef je aan collega’s zodat zij toegang krijgen tot jouw room. Hierin kun je met elkaar communiceren.
 • Tricider : goed te gebruiken om te brainstormen met elkaar. Bijvoorbeeld in te zetten na een vergadering.

Samsung tablet onderwijs

Gebruik van social media in de klas

Bovenstaande applicaties kun je natuurlijk ook met een kleine aanpassing gebruiken in de klas. Een voorbeeld:

 • Mentimeter : dit kun je als docent gebruiken om kennis te toetsen van leerlingen. Zo kun je een vraag stellen en de leerlingen direct via hun device antwoord laten geven. De uitslag komt meteen op het bord te staan, zo krijg je een indicatie of de lesstof duidelijk is. Om te voorkomen dat leerlingen kijken wat andere invullen, kun je de optie ‘hide results’ gebruiken.
 • Today’s meet : hier kun je voor de leerlingen een room aanmaken, die zij na het invullen van een code kunnen bezoeken. Hier kun je links naar lesmateriaal plaatsen,
 • Titanpad : deze applicatie kun je gebruiken om gezamenlijk aan een document te werken. Handig bij groepsopdrachten!

Gebruik van Facebook en Twitter

Facebook en Twitter zijn op dit moment niet de meest populaire vormen van social media. Steeds meer mensen schakelen over naar een ander medium, of stoppen zelfs helemaal met social media. Toch zijn deze twee applicaties goed te gebruiken in de klas. Op sommige scholen is het gebruik van social media geblokkeerd. Gelukkig zijn deze applicaties buiten school goed te gebruiken.

images

Hier een aantal voorbeelden hoe je Facebook en Twitter kunt gebruiken:

 • Facebook: je hoeft geen vrienden van elkaar te zijn om Facebook met leerlingen, collega’s of ouders te gebruiken. Je kunt gemakkelijk een groep aanmaken. Hierbij kun je kiezen voor een besloten, of een geheime groep. Op deze manier kun je privé en zakelijk gescheiden houden. In de groep die je hebt aangemaakt, kun je leerlingen toevoegen. Als je de link geeft kunnen leerlingen (Of collega’s / ouders) zichzelf aanmelden en kun jij ze als beheerder toevoegen.  Op deze manier kun je dan online met elkaar communiceren. Ook kun je lesmateriaal of andere relevante zaken op deze manier gemakkelijk met elkaar delen.
 • Tip: als je met leerlingen een groep op Facebook deelt is het handig dat je de berichten eerst modereert voordat ze op Facebook verschijnen. Dit om ongepaste inhoud op de groep te voorkomen. Met collega’s zou dit niet nodig hoeven  zijn! 🙂

twitter

 • Twitter: ook op Twitter hoef je geen vrienden met elkaar te zijn, je kunt met elkaar een bepaalde #hashtag afspreken en op deze manier informatie met elkaar delen. Twitter is sneller dan het journaal op televisie, actualiteiten worden op deze manier sneller gedeeld en vaak zelfs uit de eerste hand. Kijk maar naar de aanslagen op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo op 7 januari 2015.
 • Tip: je kunt met behulp van Visible Tweets een Social Wall / Twitter Wall maken. Zo laat je een bepaalde #hashtag zien op een interactieve manier op een groot scherm.  Leuk idee voor een ouderavond of een projectweek.
 • Tip: het is handig om van te voren te controleren of een bepaalde #hashtag wel beschikbaar is. Het kan zijn dat andere mensen ook hiervan gebruik maken. En dit is niet altijd wenselijk!
 • Tip: registreer je #hashtag bij: tagdef.com

Social media protocol

In het onderwijs is het noodzakelijk om een protocol te hebben op het gebied van social media. Dit om ongewenst gedrag of moeilijkheden te voorkomen. Veel scholen maken gebruik van het protocol dat op Kennisnet te vinden is.

Maak zelf een ELO met Edmodo

Met Edmodo kun je zelf een ELO, elektronische leeromgeving, creëren voor je leerlingen en collega’s. Qua layout lijkt het erg op Facebook, alleen dan gericht op onderwijs. Je kunt hier lesmateriaal uploaden of delen met leerlingen of collega’s. Maar ook is het een manier om met elkaar te communiceren.

Voor je leerlingen kun je een digitale klas maken, hier kunnen zij dan lesmateriaal vinden en het ook inleveren bij de docent. Op deze manier is het ook inzichtelijk voor de docent. Leerlingen, collega’s of ouders kunnen door middel van een code inloggen.

Edmodo maakt gebruik van badges, een soort beloningssysteem. Je kunt zelf ook badges maken en deze digitaal aan leerlingen uitdelen.

 

Meer lezen?

onderwijs

 

 

Een gedachte over “Social media in het onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.