Negatieve kanten van social media

negatief

Steeds meer jongeren zijn de hele dag online. Zij willen de hele dag op de hoogte blijven van de nieuwtjes die zich in hun omgeving afspelen. Stel je voor dat je wat mist. Dag en nacht bereikbaar voor al je vrienden, familie en kennissen. Dat klinkt als een droom die uitkomt. Of toch niet?

In het vorige artikel beschreef ik hoe je social media kunt inzetten op school. Natuurlijk zijn er niet alleen maar positieve kanten. In dit artikel belicht ik de negatieve kanten.

Miscommunicatie

Social media wordt vaak ingezet als middel om te communiceren met elkaar. Met een paar drukken op je smartphone kun je al een foto op Instagram zetten of een bericht op Facebook. Ook een bericht via WhatsApp versturen is kinderspel. Dagelijks worden er verschillende berichten over en weer verzonden

Communiceren op deze manier is makkelijk, soms zelfs té makkelijk. Er kan namelijk miscommunicatie ontstaan. Berichten worden verkeerd geïnterpreteerd. De lezer kan zo’n bericht op een andere manier opvatten, dan de schrijver dit eigenlijk bedoeld heeft.  Zo kunnen er (onbedoeld!) ruzies en irritaties ontstaan.

Privacy

Probeer eens je eigen naam te Googlen. Soms sta je versteld wat je allemaal tegenkomt en wat anderen dus ook over jou kunnen zien. Misschien heb je ooit meegedaan aan een wedstrijd en is jouw uitslag zichtbaar voor iedereen. Of misschien staan er wel foto’s van jou online, zonder dat je het weet! Het kan je je (toekomstige) baan kosten..

googlen werkwoord

Niet iedereen denkt eerst na voordat hij of zij iets op social media plaatst of een berichtje stuurt. Steeds vaker komt het voor dat mensen ontslagen worden, of een bepaalde baan niet krijgen door berichten op social media.
Stel dat je later gaat solliciteren en je toekomstige baas gaat jouw naam Googlen. Als hij dan grof taalgebruik, rare foto’s waar je dronken bent of andere vreemde zaken online vindt over jou, zal dat geen goede indruk maken.

Tip: zet geen informatie online waarvan jij niet zou willen dat iemand anders het zou zien of lezen. 

Verslaving

De druk om ‘er bij te horen’ is niet tijdgebonden. Voor de jongeren tegenwoordig ligt deze druk wel steeds hoger. Doordat zij de hele dag online zijn, worden zij constant blootgesteld aan informatie. Informatie over andere mensen. Hoe zij leven, wat zij meemaken en hoe zij eruitzien.  Je kunt niet stoppen met social media, stel je voor dat je wat mist?

Het zorgt voor verslaving, waardoor je werk of school hier uiteindelijk onder kunnen gaan lijden.

Op deze manier kunnen jongeren te maken krijgen met een burn-out of depressies. Door de hele dag online te zijn, krijgen zij een enorme hoeveelheid aan informatie binnen. Ook ligt er vaak een bepaalde druk op leerlingen, wat zorgt voor stress. Omdat zij de hele dag online ‘horen’ te zijn, verwacht men ook dat er meteen wordt gereageerd!

Tablets in het onderwijs

Manipulatie

De kwaliteit van berichten op social media laten nog weleens te wensen over. Het kan een ander beeld van de werkelijkheid schetsen. Dit kan gaan om selfies die bewerkt zijn om er slanker of mooier uit te zien, overal zijn tegenwoordig filters voor.

Maar ook informatie op social media klopt niet altijd. Mensen kunnen zich anders voordoen dan zij eigenlijk zijn, of een te rooskleurig beeld schetsen.

In hoeverre is de informatie die jij op social media ziet waar? Bekijk het volgende filmpje:

Commentaar

Ook zijn mensen niet vies van het geven van commentaar op bepaalde zaken. Vooral op verschillende fora (zoals op Nu.nl of Geenstijl) kom je soms de meest vreselijke reacties tegen. Vaak doen dit mensen onder een pseudoniem, een andere naam. Zo kunnen ze al hun frustratie en opgekropte gevoelens kwijt zonder dat iemand er achter komt wie het echt was. Waarom mensen dit doen? Misschien dat zij zich op deze manier beter voelen door iemand anders te kleineren? Of zou Oscar Wilde al gelijk gehad hebben in de 19e eeuw?

“Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.” 

Offline

Het is belangrijk om de nadelen van social media van te voren goed te realiseren. Is het wel nodig om de hele dag online te zijn? Waarom zou je altijd bereikbaar moeten zijn? Het geeft rust als je af en toe eens bewust offline gaat. Je zou ook afspraken met vrienden of familie kunnen maken. Geen mobiele telefoons tijdens het eten of uitgaan.

Vraag je altijd af of de informatie die op internet staat wel waar is. Neem niet alles klakkeloos over, maar doe onderzoek of ga opzoek naar verschillende bronnen. Houd er tenslotte rekening mee dat mensen liever positief in the picture staan dan negatief. 🙂

 Meer lezen?

 

Een gedachte over “Negatieve kanten van social media

  1. Leo Smit zegt:

    Dit is op LSblog herblogden reageerde:
    Sociale media kunnen leuk en informatief zijn. Daarom doe ik zelf ook mee.
    Alles wat je ergens publiceert of deelt kan later zomaar ineens weer opduiken omdat er vele koppelingen aanwezig kunnen zijn tussen deze media. Een foto op Instagram kan simpel gelinkt worden met Facebook of Twitter en worden gevonden door Google.

    Dit artikel geeft een goed beeld:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.