Oorlogsmonument: Lancaster Propeller en Eugene Darter

Lancaster propeller

Op de Lancasterdijk vlakbij Oosterend op Texel vind je dit oorlogsmonument. Het is een propeller van een Lancaster, een bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door de Engelsen. Op de plek waar dit monument staat is op 15 februari 1944 een Lancaster neergestort. 

Neergestorte vliegtuigen

Dit monument staat symbool voor de 40 geallieerden vliegtuigen die op of in de buurt van Texel in de tijd van de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Er kwamen hierbij 189 mensen om het leven.

Eugene Darter

Gedenkteken

Eén van die personen die om het leven kwam is Eugene Darter, op de zijkant van het monument staat een gedenkteken voor hem

Dit is er in 2007 opgeplaatst in het bijzijn van zijn nabestaanden.

Eugene Darter

Eugene Darter was een radio-operator in het vliegtuig Lonesome Polecat II, een Boeing B17. Toen het vliegtuig op 16 december 1943 dreigde neer te storten sprongen de bemanningsleden uit het vliegtuig met een parachute. Eugene Darter kwam helaas in de zee terecht en heeft het niet overleeft, zijn lichaam is nooit gevonden.

boeing b17

De bemanningsleden van de Lonesome Polecat II, bron: http://www.lonesomepolecat.com

Restanten Lonesome Polecat II

Vlak voordat het gedenkteken van Eugene Darter onthuld zou worden, werd er op het strand bij paal 18 / 19 een onderdeel van de Lonesome Polecat II gevonden. Later zijn er nog meer onderdelen terug gevonden.

Meer lezen

De half-broer van Eugene Darter heeft een boek geschreven over de laatste vlucht van de Lonesome Polecat II, ook heeft hij een uitgebreide site met zelfs verslagen van ooggetuigen op Texel. Neem een kijkje op zijn site. 

 

5 gedachtes over “Oorlogsmonument: Lancaster Propeller en Eugene Darter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.