Oorlogsmonument: Fonteinsnol – Lancaster

fonteinsnol texel

In het bos op Texel vind je de uitkijktoren Fonteinsnol. Het woord nol is een woord die wij niet meer zo vaak gebruiken, het betekent hoge duin. Bij deze uitkijktoren vind je ook een oorlogsmonument, een gedenksteen. Over heel Texel kun je dit soort stenen vinden, op de plekken waar de stenen liggen is een vliegtuig neergestort.

Bommenwerper

Ook bij de gedenksteen bij de Fonteinsnol is dit het geval. Hier is een Lancaster ND-421 neergestort, een bommenwerper. Deze werden vooral gebruikt voor nachtbombardementen door de Engelsen. De Amerikanen ,die met hun Flying Fortress veel beter bewapend waren, bombardeerden vooral overdag.

Bron: www.dailymail.co.uk

Een Lancaster bommenwerper die door de Engelsen werd gebruikt.
Bron: http://www.dailymail.co.uk

Brunswijk

Op 15 januari 1944 ’s avonds laat maakten de Engelsen zich klaar voor een bombardement op Brunswijk in Duitsland(Braunsweig). 500 bommenwerpers gingen die kant op.  Het verliep niet helemaal volgens plan, enkele vliegtuigen werden op de radar gespot bij Leeuwarden. Vandaar begon er een groot luchtgevecht, 38 vliegtuigen werden neergeschoten.

Neerstorten Lancaster

Ook de Lancaster ND-421 werd beschoten en stortte uiteindelijk neer op de plek waar nu deze steen ligt. 5 bemanningsleden kwamen om het leven, 2 hebben het door gebruik van een parachute overleefd.

lancaster fonteinsnol

Lees ook de volgende artikelen:

 

2 gedachtes over “Oorlogsmonument: Fonteinsnol – Lancaster

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.