Documentaire: Bully

bully movie film

“I don’t believe in luck, I believe in hope” Alex

In 2013 werd op Nederland 3 een documentaire uitgezonden over pesten, Bully. Een heftige documentaire die verschillende mensen volgt die slachtoffer zijn geworden van het pesten. Het gaat dan niet alleen om kinderen die gepest worden, ook ouders zijn slachtoffer.

Zelfmoord

Zo worden David en Tina gevolgd, hun zoon Tyler  heeft op 17-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Hij werd jarenlang iedere dag op zijn school gepest. Tyler’s vader vertelt bijvoorbeeld over een keer waarbij Tyler’s kleding afgepakt werd terwijl hij stond te douchen na de gymles. Niemand hielp Tyler, zodat hij uiteindelijk naakt de gymzaal moest verlaten. Tot grote hilariteit van de andere leerlingen. Zo werd Tyler dagelijks vernederd, tot hij op een gegeven geen andere uitweg meer zag dan het plegen van zelfmoord.

Machteloosheid

De ouders van Tyler zetten zich in tegen pesten op scholen. Zo bezoeken zij scholen in de buurt waarbij zij hun verhaal vertellen. In de documentaire zie je een bijeenkomst van de school waar Tyler op gezeten heeft. Ouders van Tyler  gaan daar in gesprek met de mensen uit de omgeving. Frustratie, woede en machteloosheid staan centraal. Een predikant vertelt in deze bijeenkomst bijvoorbeeld dat de dag nadat Tyler zelfmoord gepleegd had, kinderen zelfs op school kwamen met een strop om hun nek. De zelfmoord van Tyler werd totaal niet serieus genomen door deze kinderen.

Bully schoolbus

Alex, pestslachtoffer

Ook Alex van 12 wordt gevolgd in de documentaire. Je ziet en hoort letterlijk aan zijn ademhaling hoe zenuwachtig hij is voordat hij naar school gaat. Alleen al de reis naar school is een hel voor Alex. Iedere dag gaat hij met de bus naar school, hij wordt daar geslagen, geschopt en uitgescholden. De ouders van Alex zijn al verschillende keren naar school gegaan, maar het pesten gaat niet over.  Ouders voelen zich machteloos, ze weten niet meer wat ze nu nog moeten doen.

Kelby, pestslachtoffer

Kelby van 16 is de derde persoon die gevolgd wordt in de documentaire. Zij woont in een klein conservatief dorpje, Tuttle. Sinds het moment dat zij er voor uit is gekomen dat zij lesbisch is, wordt ze gepest, gekleineerd en buitengesloten. Maar niet alleen tegen Kelby doen de mensen uit het dorp vervelend, ook haar familie wordt buitengesloten.  Kelby is erg goed in basketbal en er zou haar zelfs een studiebeurs aangeboden worden. Maar vanaf het moment dat zij voor haar geaardheid uit is gekomen, wil niemand meer met of tegen haar spelen. Niemand wil in haar buurt komen, laat staan aanraken.  Zij heeft drie zelfmoordpogingen gedaan.

Actueel thema

Pesten is een thema dat altijd actueel is, dagelijks hebben mensen hiermee te maken.  Deze documentaire laat niet alleen zien wat de gevolgen van pesten zijn, ook de machteloosheid van ouders komt aan bod. Zelfmoord onder jongeren komt steeds vaker voor, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook hier in Nederland. Pesten is hier een oorzaak van.

Beeldmateriaal

Trailer:

De documentaire is nog tot 31 december 2015 online te bekijken. De versie die online staat is ingekort en duurt nu 55 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.