Dit retabel is te vinden in de Domkerk in Utrecht. Een retabel is een beeldhouwwerk dat achter een altaar staat. Als je goed kijkt zie je dat er iets bijzonders met dit beeldhouwwerk aan de hand is, alle heiligen zijn namelijk onthoofd.
Beeldenstorm
Tijdens de beeldenstorm in 1566 (zie artikel) werden Katholieke kerken aangevallen, gesloopt en geplunderd. De protestanten waren tegen het vereren van heiligen die afgebeeld stonden op bijvoorbeeld beelden. Ook bij dit beeldhouwwerk is dit het geval geweest, daarom zijn de hoofden van de heiligen eraf gesloopt.
Beeldenstorm in Utrecht
In 1566 werden in Utrecht vooral de parochiekerken getroffen. De Dom werd pas in 1580 getroffen.
Herkenbare heiligen
Toch zijn ze nog wel te herkennen aan de attributen die zij zich dragen.
Een paar heiligen die je op deze manier kunt herkennen zijn:
- God: Helemaal bovenaan. Hij is te herkennen aan zijn baard, kroon en een aureool. Een aureool is een lichtkrans die een heilig persoon boven zich heeft.
- Sint – Maarten: Hij is de beschermheilige van de stad Utrecht, op het beeldhouwwerk is hij te herkennen aan de muntstukken in zijn hand.
- Agnes: Zij is te herkennen aan het lammetje bij haar, haar naam is afgeleid van het Latijnse woord voor lam – Agnus.
De beeldenstorm in de Dom vondt niet plaats in 1566 maar pas in 1580 na het verraad van Rennenberg.
Beste Ido,
Bedankt voor je opmerking! Je hebt helemaal gelijk, ik heb het ook nog even opgezocht:
“In 1566 werden in Utrecht vooral de parochiekerken door deze zogenaamde beeldenstorm getroffen. De kapittelkerken kwamen pas in 1580 aan de beurt. Toen zijn er in de Dom grote vernielingen aangericht. In dat jaar ging Utrecht officieel tot de Reformatie over: van bisschopsstad werd het een reformatorisch bolwerk.”
Bedankt voor je aanvulling, ik pas het meteen aan :).
Met vriendelijke groet,
Maaike Zijm