70 jaar geleden: D-Day

dday11

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog de kust bij Normandië bestormden om Europa te bevrijden van de Duitse bezetters. Het was de eerste dag van Operatie Overlord, de slag om Normandië.

Deze invasie staat beter bekend als D-Day. Niet alle gebieden werden toen meteen bevrijd. In Nederland eerst het zuiden en pas later de rest van Nederland.

Vandaag wordt deze dag herdacht, hierbij zijn ook veteranen uitgenodigd. Een van de veteranen is Jim Martin, hij is nu 93 jaar oud. Hij ging net als 70 jaar geleden tijdens D-Day een parachute sprong bij Normandië maken. Dit keer vond hij het een stuk minder spannend, er was geen vijand die het op hem gemunt zou hebben.
Bekijk het hele artikel op, inclusief zijn verslag over zijn 2e parachute sprong hier.

Ook deze veteraan waagde deze bijzondere parachutesprong:

De eerste helft van Saving Private Ryan geeft op een zeer indrukwekkende en realistische manier de landing aan de kust van Normandië weer. Je wordt bij het kijken naar deze film al vanaf het begin meegetrokken door de beelden, alsof het echt 6 juni 1944 is en je op Omaha Beach bent. Omdat deze beelden zo realistisch zijn, zijn ze niet voor iedereen geschikt. Bekijk ze hier:

Je kunt de volledige film op Netflix bekijken.

De rest van de film speelt zich een aantal dagen na D – Day af. Tijdens deze invasie zijn er veel slachtoffers gevallen, waaronder de drie broers Ryan. Eén broer is nog in leven, James Francis Ryan. Een groepje soldaten onder leiding van John Miller krijgt de opdracht om deze soldaat Ryan te zoeken.  Waar deze soldaat Ryan is, is niet bekend. Het laatste dat zij weten is dat hij geland is in Normandië, maar de missie verliep niet helemaal zoals gepland. Zij hebben geen idee waar hij nu uithangt. Vandaar ook de titel: ‘Saving Private Ryan’, red Soldaat Ryan.

Beeldmateriaal:

 

 

 

 

Een gedachte over “70 jaar geleden: D-Day

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.