In een portfolio laat je zien wie jij bent en wat jij kunt. Je verzamelt bewijsmateriaal, wat laat zien dat jij een bepaalde vaardigheid beheerst. Ook zaken waar jij trots op bent en reflectieverslagen (als je terug kijkt hoe iets gegaan is) krijgen een plekje in je portfolio.
Een digitaal portfolio is erg handig, je kunt jezelf op deze manier overal presenteren. Ook voor een vervolgopleiding is dit handig, zo krijgen zij een idee wie jij bent en wat jij kunt. Je hoeft geen zware map ergens mee naar toe te nemen, alles heb je digitaal.
Hoe kun je een portfolio maken in Magister?
Stap 1:
Start Magister op.
Stap 2
Ga met je muis naar ELO en klik dan op ‘bronnen’.
Stap 3
Daarna klik je met je muis op Portfolio documenten. Deze map staat er al.
Stap 4
We gaan in de map Porfolio documenten, twee nieuwe mappen aanmaken.
Mappen maak je aan door op het plusje te klikken en dan op ‘map toevoegen’. In de volgende stap maken we de mappen aan.
Stap 5
Maak nu de map ‘Digitaal Portfolio’ aan.
Als je de naam hebt ingetikt, klik je op ‘ok’.
Stap 6
Daarna maak je de volgende map aan, door opnieuw op het plusje te drukken.
Deze map noem je ‘Bewijsmateriaal’. Zoals de naam al zegt, verzamel je hier je bewijsmateriaal in.
Stap 7
Het is belangrijk dat je je bewijsmateriaal geordend hebt. Daarom maak je negen sub mappen aan. Dit doe je door links op ‘bewijsmateriaal’ te klikken en dan met het plusje nieuwe mappen aan te maken.
Je geeft de negen mappen de volgende namen:
- Kiezen
- Leren
- Presenteren
- Reflecteren
- Rekenen
- Samenwerken
- Sociale vaardigheden
- Taalbeheersing
- Zelfstandig werken
Stap 8
Nu is het tijd om bewijsmateriaal aan je Digitaal Portfolio toe te voegen!
Dit kun je doen door naar de juiste sub map te gaan. Als je bewijsmateriaal wilt toevoegen wat bijvoorbeeld met samenwerken te maken heeft. Klik je op ‘bewijsmateriaal’ en dan op ‘samenwerken’. Met het plusje kun je dan bestanden toevoegen.
Ook kun je een URL toevoegen als je wilt, dan kun je bijvoorbeeld een zelfgemaakt YouTube filmpje als bewijsmateriaal gebruiken.
Vragen? Laat het weten! 🙂
Beste Maaike,
Eind oktober nam mijn collega Amanda van Dijk contact met je op over het portfolio in Magister. Je handleiding die we van je vonden is erg helder en bruikbaar, dank daarvoor!
De leerlingen kunnen dit portfolio al gebruiken maar wij kunnen als docenten/mentoren niet zien wat de leerlingen er in hebben staan.
Hebben jullie zelf een mogelijkheid de portfolio’s in te zien? Onze systeembeheerders hebben, door tijdgebrek, dit nog niet weten te ontdekken.
Hartelijke groeten,
Annerieke Koetsier
Decaan vmbo-tl
Carolus Clusius College, Zwolle
Beste Annerieke,
Wij kunnen zelf ook de digitale portfolio’s niet inzien van de leerlingen. Voor zover ik weet is dat op dit moment niet mogelijk Op school voer ik coachingsgesprekken met mijn leerlingen. Zij laten dan tussentijds hun portfolio zien, zo bewaak je toch een beetje het leerproces van de leerling.
De leerling is verantwoordelijk voor zijn eigen portfolio.
Wij zijn momenteel rubrics aan het herschrijven die de leerlingen kunnen gebruiken in het portfolio. Ook zou je dit kunnen gebruiken bij een portfoliogesprek. Hierbij gebruiken we de rubrics van SLO, die kun je hier vinden: http://www.slo.nl/voortgezet/vmbo/themas/rubrics/
Groetjes Maaike Zijm