Webapp: Thinglink

thinglink

Een afbeelding kan veel meer zijn dan alleen maar een plaatje. Met de webapplicatie Thinglink kun je zelf interactieve afbeeldingen maken. Als je met je muis over de afbeelding gaat kun je zogenaamde ‘hotspots’ toevoegen. Zodat de leerlingen tekst ter verduidelijking of een YouTube filmpje te zien krijgen. Hoe maak je zelf een interactieve afbeelding? En hoe kun je dit toepassen in de les?

Jammer genoeg is het op dit moment nog niet mogelijk om deze interactieve afbeeldingen direct aan je webpagina toe te voegen. Voorlopig moet dit nog even met een kleine omweg.

Eerst een voorbeeld van een interactieve afbeelding gemaakt met Thinglink. Onderstaande afbeelding is niet door mij gemaakt.

ebola

Een voorbeeld van een interactieve afbeelding gemaakt met Thinglink. Als je met je muis over de zogenaamde ‘hotspots’ gaat, krijg je aanvullende informatie. Klik op de afbeelding om naar de desbetreffende afbeelding te gaan.

Je ziet dus dat er op een afbeelding zogenaamde ‘hotspots’ zitten. Als je met je muis over deze ‘spots’ gaat krijg je extra informatie, of een YouTube filmpje. Of iets anders, je kunt dit natuurlijk zelf instellen. Daarna kun je deze delen via Social Media,

 

Hoe kun je zelf interactieve afbeeldingen maken met Thinglink?

Om zelf afbeeldingen te maken met deze webapplicatie is het nodig om een account aan te maken. Als je al een Facebook of Twitter account hebt, kun je deze hiervoor gebruiken.

Daarna klik op je de rode knop met ‘create’. Ten eerste ga je opzoek naar een geschikte afbeelding.

Door te klikken op de afbeelding creëer je een ‘hotspot’. Kijk maar naar onderstaande afbeeldingen:

franserevolutie1

4 juli 1789: de bestorming van de staatsgevangenis de Bastille. Een voorbeeld van een geschikte afbeelding. Hier kun je gemakkelijk een interactieve afbeelding van maken.

franserevolutie2

De stippen op de afbeelding zijn de zogenaamde hotspots. Hier kun je zelf content aan toevoegen. Bijvoorbeeld een YouTube filmpje, een website, tekst of iets anders.

franserevolutie3

Bij het creeëren van een hotspot moet je een adres opgeven waar je content staat. In dit geval gebruik ik een infographic over de standenmaatschappij die ik al eerder gemaakt heb.

 Klik hier om een voorbeeld te zien

Het is vooral een kwestie van uitproberen. Als je klaar bent kun je jouw afbeelding delen via Social Media of bijvoorbeeld projecteren op het bord.

Hoe kun je Thinglink toepassen in je lessen?

Je kunt de interactieve afbeeldingen projecteren op het digibord om je uitleg te verduidelijken. Maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken als lesmateriaal voor de leerlingen. Je kunt dan de opdracht verwerken in de afbeelding. Zo kunnen de leerlingen met behulp van deze interactieve afbeelding de opdracht maken.

Ook kun je de leerlingen zelf een interactieve afbeelding laten maken en deze laten presenteren voor de klas. Dit kun je voor meerdere vakken doen.

Je kunt voor je leerlingen een groep aanmaken, zodat jij de gemaakte afbeeldingen kunt inzien. Ook kun je dan natuurlijk zelf je afbeelding hier in zetten en op deze manier delen met je leerlingen.

thinglink1

Als je werkt met een Digitaal Portfolio kan Thinglink ingezet worden als presentatievorm. Aan de hand van een interactieve afbeelding zetten de leerlingen door middel van ‘hotspots’ hun bewijsmateriaal hier op. Weer eens wat anders dan de  veel gebruikte PowerPoint of Prezi!

Hieronder een paar vakspecifieke lesideeën:

Aardrijkskunde / Mens & Maatschappij:

  • Je kunt een afbeelding van een landkaart of wereldkaart gebruiken. Op de landen of steden kun je dan een hotspot plaatsen. In deze hotspot zet je dan de gewenste content (YouTube, tekst, afbeelding etc.). Je kunt dit gebruiken ter verduidelijking van je instructie, maar ook als opdracht voor leerlingen. Je zet dan de gewenste opdracht in een ‘hotspot’.

Geschiedenis / Mens & Maatschappij

  • Je kunt een afbeelding van een historisch persoon gebruiken en hier ‘hotspots’ aan toevoegen met gewenste content (YouTube, tekst, opdracht etc.)
  • Ook kun je een schilderij gebruiken waarbij je kenmerkende aspecten weergeeft door middel van ‘hotspots’. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het schilderij Zielenvisserij van Adriaen van de Venne, gemaakt tijdens de reformatie. Dit schilderij zou je goed kunnen gebruiken als interactieve afbeelding.
De schilder Adriaen van de Venne heeft in 1614 dit schilderij gemaakt. Je ziet aan de linkerkant de Protestanten en aan de rechterkant de Katholieken. De bootjes ‘vissen’ mensen uit het water. Het bootje linksvoor is een Protestantse boot, het bootje rechts een Katholieke boot. Oorspronkelijk stonden de mensen in het water bij het Katholieke bootje er niet op, de schilder heeft dat er later bijgeschilderd.  Je kunt goed zien aan het schilderij aan welke kant de schilder stond, namelijk de Protestante kant. De linkerkant ziet er beter uit, veel mensen, heldere lucht, bloeiende bomen. Als je naar de rechterkant kijkt ziet het er een stuk minder vrolijk uit, minder mensen, donkere lucht, dorre bomen.  De regenboog op het schilderij is een teken van vrede, maar je ziet dat de regenboog aan de bovenkant onderbroken wordt. Op het moment van schilderen was er namelijk ook nog geen godsdienstvrijheid.

De schilder Adriaen van de Venne heeft in 1614 dit schilderij gemaakt. Je ziet aan de linkerkant de Protestanten en aan de rechterkant de Katholieken. De bootjes ‘vissen’ mensen uit het water. Het bootje linksvoor is een Protestantse boot, het bootje rechts een Katholieke boot. Oorspronkelijk stonden de mensen in het water bij het Katholieke bootje er niet op, de schilder heeft dat er later bijgeschilderd.
Je kunt goed zien aan het schilderij aan welke kant de schilder stond, namelijk de Protestante kant. De linkerkant ziet er beter uit, veel mensen, heldere lucht, bloeiende bomen. Als je naar de rechterkant kijkt ziet het er een stuk minder vrolijk uit, minder mensen, donkere lucht, dorre bomen. Ook zien de mensen er aan de rechterkant een beetje ‘vreemd’ uit, alsof het karikaturen zijn. De regenboog op het schilderij is een teken van vrede, maar je ziet dat de regenboog aan de bovenkant onderbroken wordt. Op het moment van schilderen was er namelijk ook nog geen godsdienstvrijheid.

 Nederlands

  • Je zou interactieve afbeeldingen kunnen gebruiken bij het aanleren van nieuwe woorden of spreekwoorden.
  • Ook zou je de leerlingen een verwerkingsopdracht voor het boekverslag kunnen laten maken aan de hand van een interactieve opdracht.

Zo zijn er talloze mogelijkheden!

 

 

 

2 gedachtes over “Webapp: Thinglink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.